23 maart 2022

Vernieuwd waarschuwingsetiket voor pluimveevlees

Er komt een vernieuwd waarschuwingsetiket voor pluimveevlees. Het nieuwe etiket is nodig om de consument nog beter te informeren over goede hygiënemaatregelen bij het bewaren, bereiden en consumeren van vlees van kippen, ganzen, kalkoenen of parelhoenders.

waarschuwingsetiket-pluimvee

Verschil oude en nieuwe etiket

Sinds 2001 is het in Nederland overeenkomstig het Warenwetbesluit bereiding en behandeling van levensmiddelen verplicht om op verpakt pluimveevlees een waarschuwing te zetten ten aanzien van de risico’s van schadelijke bacteriën. Deze waarschuwing moet in een apart kader staan met contrasterende kleuren. De tekst luidt: “Let op, geef schadelijke bacteriën geen kans. Zorg daarom dat deze bacteriën niet via de verpakking, uw handen of het keukengerei in uw eten terecht komen. Maak dit vlees door en door gaar om deze bacteriën uit te schakelen.” waarschuwingsetiket pluimvee

Het RIVM heeft onderzoek gedaan naar het effect van het waarschuwingsetiket, waaruit bleek dat het etiket nuttig is, maar dat er wellicht methoden zijn op het effect van de boodschap te vergroten. Het Voedingscentrum heeft hierop een consumentenonderzoek laten uitvoeren. Uiteindelijk is hier in samenspraak met het bedrijfsleven een voorstel voor een aangepaste waarschuwingstekst uitgekomen.

Op het nieuwe etiket staat middels pictogrammen en een korte tekst aangegeven wat de consument moet doen om ervoor te zorgen dat schadelijke bacteriën geen kans hebben. Namelijk:

  • het product in het de koelkast bewaren bij maximaal 4 °C;
  • handen, snijplank en mes grondig wassen na contact met rauw vlees; en
  • het vlees goed doorbakken voor consumptie.

Hoe moet de waarschuwing vermeld worden?

Bij voorverpakt pluimveevlees moet de waarschuwing vermeld worden via een waarschuwingsetiket in hetzelfde gezichtsveld als de benaming van het product. Gaat het om een niet-voorverpakt product, dan moet het waarschuwingsetiket op de voor- of achterkant van de verpakking komen.

Er geldt een afwijking voor pluimveevlees dat niet in voorverpakt, maar bij bijvoorbeeld slagers wordt verkocht. De waarschuwing mag dan ook op een informatieblad, bon of folder die aan de koper wordt meegegeven.

De waarschuwing hoeft niet op diepgevroren pluimveevlees. Diepgevroren pluimveevlees wordt immer niets in de koelkast bewaard, maar in de vriezer.

Wanneer treedt de wijziging in werking?

Het ontwerpbesluit is voorgelegd aan de Eerste en Tweede Kamer. Na instemming is de bedoeling dat het ontwerpbesluit met ingang van 1 juli 2022 in werking treedt.

Meer nieuws

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

ingredienten-gearomatiseerde-wijn
 
19 februari 2024

Nieuwe EU etiketteringsregels voor gearomatiseerde wijnbouwproducten

Op dranken als sangria, glühwein en vermout moet sinds 8 december 2023 informatie verstrekt worden over de gebruikte ingrediënten. 

...
strengere-etikettering-vruchtensap-honing-jam
 
19 december 2023

Europees Parlement stemt voor strengere etiketteringsregels voor vruchtensap, honing en jam

Het Europees Parlement heeft vorige week diverse amendementen aangenomen op de zogenaamde ‘ontbijtrichtlijnen’. Er moeten strengere...

8644

Inloggen