Skip to main content
25 september 2025

Mogelijke fraude en voedselveiligheidsrisico’s bij kaneel

Uit recent onderzoek van het Joint Research Centre (JRC) van de Europese Commissie blijkt dat er aanzienlijke problemen bestaan met de kwaliteit en authenticiteit van kaneel die binnen de EU in de handel wordt gebracht.

Het JRC-rapport “Detection of fraudulent practices in commercially available cinnamon” beschrijft een onderzoek naar 104 kaneelmonsters uit diverse landen. Van de 44 monsters die waren geëtiketteerd als Ceylon-kaneel (ook wel “echte kaneel” genoemd), bleek circa 9% in werkelijkheid Cassia-kaneel te bevatten — een goedkopere en minder aromatische variant.

Overschrijding van normen en vervalsing

Daarnaast voldeed 66% van de onderzochte monsters niet aan internationale kwaliteitsnormen, was mogelijk in strijd met EU-wetgeving of overschreed de toegestane coumarinegehalten. Coumarine is een van nature voorkomende stof in onder meer Cassia-kaneel, die in hoge doses schadelijk kan zijn voor de lever.

Het onderzoek bracht tevens andere vormen van vervalsing aan het licht, waaronder het mengen van kaneelbast met bladeren, wortels en bloemen. Volgens het JRC onderstrepen de bevindingen de noodzaak voor meer aandacht van beleidsmakers, controlelaboratoria en producenten voor de naleving van bestaande voorschriften.

Relevante EU-wetgeving

Kaneel die in de Europese Unie op de markt wordt gebracht, moet voldoen aan onder meer de volgende regelgeving:

De volledige tekst van het rapport is hier te vinden: https://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/handle/JRC142672

Bron: Europese Commissie, Joint Research Centre (JRC), Detection of fraudulent practices in commercially available cinnamon (2025)