Eurowet maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken op de website. Sommige cookies worden altijd geplaatst om de website goed te laten werken. Ook plaatsen wij altijd een cookie om volledig anoniem het gebruik van onze website te analyseren. Daarnaast staan er buttons op onze website, zodat u artikelen kunt delen via social media. Deze cookies verzamelen mogelijk gegevens buiten onze website. Door op akkoord te klikken gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wilt u meer weten over cookies of het aanpassen van uw cookie-instellingen, lees dan het Eurowet cookiebeleid. 

EU levensmiddelenwetgeving en warenwet

EU levensmiddelenwetgeving en warenwet

Eurowet biedt u een betrouwbaar informatiesysteem met alle wetgeving voor de food & drinksector. Zorg dat u de levensmiddelenwetgeving kent en weet welke wijzigingen er aan komen, zodat u hier tijdig op kunt inspelen.

Lees meer

Nieuws

Bepaalde benamingen van levensmiddelen, zoals tonic en hoestbonbon, mogen blijven worden gebruikt, zonder dat hierbij een goedgekeurde gezondheidsclaim nodig is. Voor deze traditionele benamingen, waarbij uit de benaming een positief effect voor de gezondheid blijkt, is een afwijking van de algemene regels van Verordening (EG) nr. 1924/2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims vastgesteld.

Lees meer

De EU-lidstaten hebben ingestemd met een voorstel van de Europese Commissie om transvetten in levensmiddelen te beperken. De Europese Commissie heeft voorgesteld het gebruik aan transvetten in levensmiddelen, andere dan transvetten van nature voorkomend in vetten van dierlijke oorsprong, te beperken tot maximaal 2 gram per 100 gram vet.

Lees meer

Het Europees Parlement en de Raad hebben, na bijna twee jaar onderhandelen, politieke overeenstemming bereikt over nieuwe regels voor de productie en etikettering van gedistilleerde dranken. Ook de regels betreffende de registratie en bescherming van gedistilleerde dranken als geografische aanduidingen worden aangepast.

Lees meer

De Europese Unie heeft recent de toelating van meerdere nieuwe voedingsmiddelen goedgekeurd. De voedingsmiddelen worden toegevoegd aan de Unielijst van nieuwe voedingsmiddelen.

Lees meer

De traditionele Japanse gedistilleerde drank shochu hoeft niet verkocht te worden in de nominale hoeveelheden die normaal gesproken gelden voor gedistilleerde dranken die in de Europese Unie in de handel worden gebracht.

Lees meer

De smaak van een voedingsmiddel kan niet auteursrechtelijk worden beschermd. Dit heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie bepaald naar aanleiding van een verzoek van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden om juridisch advies.

Lees meer

De Europese Commissie heeft het burgerinitiatief “Verplichte identificatie van levensmiddelen als niet-vegetarisch/vegetarisch/veganistisch” officieel geregistreerd.

Lees meer

De EU schrapt een drietal aromastoffen uit de Unielijst. Aroma’s mogen alleen worden gebruikt in of op levensmiddelen indien deze zijn goedgekeurd. 

Lees meer

De Europese Commissie heeft drie gezondheidsclaims voor levensmiddelen afgewezen. Het gaat om gezondheidsclaims die een verband leggen tussen de consumptie van een voedingsmiddel en een beperking van een risico op een ziekte. 

Lees meer

De Europese Commissie is voorlopig niet van plan om met nieuwe wetgeving te komen om misleidende etiketten aan te pakken.

Lees meer

De Europese Commissie heeft nieuwe regels aangenomen ter aanvulling van de bepalingen voor de vermelding van het land van oorsprong of de plaats van herkomst op levensmiddelen.

Lees meer

Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijft er veel mis te zijn met de etiketten en websites van bedrijven die voedingsmiddelen verkopen die passen in een afvaldieet. Met name gaat het mis met het gebruik van voedings- en gezondheidsclaims.

Lees meer

Naar aanleiding van een vraag over de status van carob in de context van Richtlijn 2001/113/EG inzake voor menselijke voeding bestemde vruchtenjam of -confituur, -gelei en -marmelade, alsmede kastanjepasta, heeft de Europese Commissie bevestigd dat vruchten van de johannesbroodboom verwerkt mogen worden in jam of marmelade.

Lees meer

De Europese Commissie heeft een verordening gepubliceerd waarbij de maximumwaarde voor residuen van medicijnen wordt vastgesteld bij de controle van levensmiddelen afkomstig van dieren die zijn behandeld met medicijnen die niet specifiek zijn toegelaten voor de bestemde diersoort.

Lees meer

Op 19 maart jl. heeft de Europese Commissie een uitvoeringsverordening gepubliceerd met daarin de procedurele stappen van de ‘raadplegingsprocedure’ om de novel food status van voedingsmiddelen vast te stellen.

Lees meer

De EU lidstaten moeten toezicht gaan houden op de aanwezigheid van arseen, cadmium, jodium, lood en kwik in zeewieren, halofyten (zoutplanten) en producten op basis van zeewier, zoals levensmiddelenadditieven en diervoeders op basis van zeewier

Lees meer

Er blijkt heel wat mis te zijn bij websites die online levensmiddelen verkopen. Dit blijkt uit het eerste EU gecoördineerde controleprogramma waarbij is gekeken naar levensmiddelen die via het internet worden aangeboden.

Lees meer

Vanaf 19 maart gelden er nieuwe striktere limieten voor de aanwezigheid van de genotoxische en kankerverwekkende vetzuuresters van glycidyl in plantaardige oliën en vetten en in voeding voor zuigelingen en peuters.

Lees meer

De NVWA heeft nieuw beleid gepubliceerd waarin staat hoe wordt omgegaan met specifieke overtredingen van de wetgeving op het gebied van de samenstelling van bepaalde categorieën levensmiddelen. 

Lees meer

bpa-voedselcontactmaterialen

De Europese Commissie heeft een nieuwe verordening gepubliceerd die strengere beperkingen vaststelt betreffende het gebruik van bisfenol A (BPA) in materialen en voorwerpen van kunststof die bestemd zijn om met levensmiddelen in contact te komen. 

Lees meer

De EU heeft voorgesteld het minimum eiwitgehalte in opvolgmelk te verlagen van 1,8 gram eiwit/100 kcal naar 1,6 g/100 kcal.

Lees meer

Een aanvraag van Probi AG voor toelating van de gezondheidsclaim "Lactobacillus plantarum 299v (Lp299v) verhoogt de opname van non-haemijzer" is formeel afgewezen door de Europese Commissie.

Lees meer

De Europese Rekenkamer (ERK) controleert momenteel het voedselveiligheidsbeleid van de Europese Unie. Onderzocht wordt of het model voor voedselveiligheid van de EU een goede basis heeft en of het ervoor zorgt dat er geen chemische gevaren voorkomen in levensmiddelen. 

Lees meer

De verkoopbenamingen van twee soorten eau-de-vie worden aangepast. Het gaat om gedistilleerde dranken van de categorie “Vruchten-eau-de-vie” en “Appelcider-eau-de-vie en perencider-eau-de-vie”.

Lees meer

Het Europees Parlement zal morgen stemmen over het mandaat en de samenstelling van een speciale commissie die onderzoek gaat doen naar de toelatingsprocedure van pesticiden in de EU. 

Lees meer

Naar verwachting zal over twee maanden een gemeenschappelijke controlemethode af zijn om te controleren of levensmiddelen, die in verschillende lidstaten op de markt worden gebracht, overal van dezelfde kwaliteit zijn.

Lees meer

Op 24 januari heeft de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) gestemd over het ontwerp-rapport over het voorstel voor een nieuwe verordening inzake gedistilleerde dranken.

Lees meer

De EFSA heeft een aanvraag van Laboratoires Nutrition et Cardiométabolisme, waarin verzocht werd om goedkeuring van een gezondheidsclaim over Stablor® en een verlaging van buikvet met behoud van vetvrije massa, afgewezen.

Lees meer

De zoetstof steviolglycosiden (E 960) mag met ingang van 20 maart 2017 ook gebruikt worden in suikergoedproducten met verlaagde energetische waarden. 

Lees meer

De EFSA heeft het novel food Dahuriaans lariksextract positief beoordeeld. Het betreffende novel food is een taxifoline-rijk water-ethanol extract uit het hout van een larikssoort (Larix gmelinii) en bevat ten minste 90% taxifoline. 

Lees meer

De Europese Commissie heeft een gezondheidsclaim over lactitol en het behoud van een normale stoelgang goedgekeurd.

Lees meer

Per 1 januari 2017 wordt drs. R.J.A. (Rob) Kerstens tijdelijk ingezet als waarnemer op de functie van inspecteur-generaal bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Lees meer

De Europese Commissie heeft ingestemd met een nieuwe gezondheidsclaim over creatine. De betreffende gezondheidsclaim wordt opgenomen in de lijst van toegestane gezondheidsclaims voor levensmiddelen die niet over ziekterisicobeperking en de ontwikkeling en gezondheid van kinderen gaan.

Lees meer

De EFSA heeft de veiligheid van het additief bèta-cyclodextrine (E 459) opnieuw beoordeeld. 

Lees meer

Het Europees Parlement heeft op 15 maart jl. ingestemd met nieuwe regels voor strengere controle van levensmiddelen. De nieuwe verordening moet de traceerbaarheid van voedsel verbeteren, fraude tegengaan en het vertrouwen van de consument terugwinnen.

Lees meer

Inspecteur-generaal Harry Paul gaat weg bij de NVWA. Hij wordt per 1 januari 2017 project-plaatsvervangend secretaris-generaal bij het ministerie van Financiën.

Lees meer

Noorse en IJslandse biologische producten mogen weer worden ingevoerd in de Europese Unie en als biologisch in de handel worden gebracht. Dit is het gevolg van een langverwacht besluit van het Gemengd Comité van de EER. Vanaf 18 maart kan bijvoorbeeld biologische zalm uit de EER-landen, die volgens de Europese regels is geproduceerd en gecertificeerd, weer worden ingevoerd in de EU.

Lees meer

Kleine detailhandelszaken, zoals bakkers, slagers en buurtsupers kunnen er eenvoudiger voor zorgen dat hun producten veilig zijn. De EFSA heeft een vereenvoudigde benadering van de voedselveiligheid voorgesteld voor dergelijke bedrijven.

Lees meer

Soms worden er benamingen voor levensmiddelen gebruikt waarin de naam van een ingrediënt genoemd wordt, terwijl dit ingrediënt niet in het product zit. Of er worden afbeeldingen van ingrediënten gebruikt op de verpakking of in de reclame, terwijl deze ingrediënten niet in het product zitten. Is er dan sprake van misleiding?

Lees meer

EU landbouwcommissaris Phil Hogan heeft een vrijstelling of wijziging van de handelsnormen voor eieren afgewezen. Hier was om verzocht, omdat kippen nu noodgedwongen langer dan 12 weken binnen zitten, als gevolg van de vogelgriep.

Lees meer

Bacteria die worden gevonden bij mensen, dieren en op levensmiddelen blijven een hoge resistentie tonen tegen veelgebruikte antibiotica. Dit blijkt uit het laatste rapport hierover van de EFSA en de ECDC.

Lees meer

De Milieucommissie van het Europees Parlement heeft een reeks aanbevelingen goedgekeurd om voedselverspilling in de Europese Unie tegen te gaan. De parlementsleden willen dat de voedselverspilling tegen 2030 gehalveerd wordt. Het meeste voedsel wordt verspild in Nederland (541 kg per hoofd van de bevolking per jaar) en België (345 kg).

Lees meer

De EFSA heeft een aangevraagde gezondheidsclaim over curcumine afgewezen.

Lees meer

De EFSA heeft opnieuw een studie van het Italiaanse Ramazzini Instituut verworpen. Deze keer werd in de studie een link gelegd tussen het levensmiddelenadditief sucralose (E 955)  en kanker. Sucralose is als levensmiddelenadditief goedgekeurd in de EU, overeenkomstig bijlage II van Verordening (EG) nr. 1333/2008 inzake levensmiddelenadditieven. Eerder onderzocht het Italiaanse Instituut de relatie tussen kanker en aspartaam. Ook deze studies zijn door de EFSA verworpen.

Lees meer

In zijn speech tijdens de EU Food Law conferentie op 15 november 2016 heeft Commissaris Andriukaitis gesproken over de toekomst van de Europese levensmiddelenwetgeving.

Lees meer

Benamingen als sojamelk, tofuboter en vegetarische kaas zijn niet toegestaan. Het Europese Hof van Justitie heeft geoordeeld dat zuivelbenamingen, zoals 'melk', 'room', 'boter', 'kaas' of 'yoghurt', niet mogen worden gebruikt voor de aanduiding van zuiver plantaardige producten. Dit geldt ook wanneer de benamingen worden aangevuld met een beschrijving waaruit de plantaardige oorsprong van het betrokken product blijkt. Er gelden wel een aantal uitzonderingen, zoals pindakaas en kokosmelk. 

Lees meer

Het Europees Parlement wil dat voedselverspilling in de EU wordt aangepakt. Een resolutie van parlementslid Biljana Borzan is met een ruime meerderheid aangenomen (623 stemmen voor, 33 tegen en 20 onthoudingen). De voedselverspilling in de EU moet in 2025 met 30% verminderd zijn en in 2030 met 50%.

Lees meer

Vijf grote levensmiddelenproducenten, hebben samen met drie gezondheids- en consumentenorganisaties, een open brief aan de Europese Commissie gezonden, waarin zij oproepen om snel te komen met een voorstel voor de vaststelling van voedingsprofielen.

Lees meer

Als er op lang houdbare producten, zoals koffie, rijst en pasta, geen houdbaarheidsdatum meer vermeld hoeft te worden, zou dit leiden tot 12% minder voedselverspilling. Als daarnaast de term 'lang houdbaar' op het etiket vermeld zou  worden, zou er 31% minder voedsel worden weggegooid. Dit blijkt uit onderzoek dat Wageningen Food & Biobase Research heeft uitgevoerd, in opdracht van staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken. 

Lees meer

De Europese Commissie geeft de sector alcoholhoudende dranken een jaar om met een zelfregulerend voorstel te komen ten aanzien van de ingrediëntendeclaratie en voedingswaardevermelding op alcoholhoudende dranken. Dit staat in het rapport dat de Commissie op 13 maart jl. heeft gepubliceerd. 

Lees meer

Uit onderzoek van de NVWA blijkt dat nog niet alle etiketten op peutermelk in orde zijn. De NVWA heeft in 2016 opnieuw onderzocht of peutermelkproducten voldoen aan de regels voor claims op etikettering, presentatie en reclame. Wel is er sprake van verbetering ten opzichte van 2014. Toen voldeed slechts 15% van de etiketten aan de wetgevingseisen, nu is dat 68%.

Lees meer

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat de controle en handhaving bij bedrijven op het gebied van levensmiddelen en voedselveiligheid anders aanpakken. De levensmiddelenbranche is de eerste sector die te maken krijgt met de gewijzigde aanpak. Andere sectoren volgen in de loop van het jaar. 

Lees meer

De Europese Commissie heeft een verzoek om toelating van een gezondheidsclaim voor het voedingssupplement Anxiofit-1 formeel afgewezen.

Lees meer

Is het misleidend om op een product te vermelden dat het 'ongezoet' is, terwijl er wel maltodextrine in zit?

Lees meer

De EFSA heeft de richtsnoeren bijgewerkt, die bedrijven moeten helpen bij het indienen van aanvragen voor de beoordeling van gezondheidsclaims. De richtsnoeren zijn in 2007 voor het eerst gepubliceerd en aangepast in 2011.

Lees meer

Een ontwerpbesluit tot wijziging van het Warenwetbesluit Meel en brood is ter beoordeling voorgelegd aan de Tweede Kamer. Het besluit dient ervoor te zorgen dat de zoutnorm, die nu al geldt voor al het gangbare brood, ook gaat gelden voor andere broodsoorten, zoals roggebrood, glutenvrij brood en buitenlandse broodsoorten (bijvoorbeeld stokbrood en Turks brood).

Lees meer

De EFSA heeft twee richtsnoeren gepubliceerd over novel foods (nieuwe voedingsmiddelen) en traditionele voedingsmiddelen uit derde landen.

De documenten moeten risicomanagers helpen bij het beslissen of levensmiddelen wel of niet op de markt gebracht mogen worden in Europa. EFSA heeft de richtsnoeren ontwikkeld naar aanleiding van de publicatie van de nieuwe novel food verordening: Verordening (EU) 2015/2283 van het Europees Parlement en de Raad van 25 november 2015 betreffende nieuwe voedingsmiddelen. Deze verordening is van toepassing met ingang van januari 2018 en introduceert een gecentraliseerde beoordelings- en goedkeuringsprocedure.

Lees meer

EU Commissaris Andriukaitis heeft erkend dat de huidige wetgevingssituatie voor botanische ingrediënten (hierna 'botanicals') onduidelijk is en dat er een herziening nodig is.

Lees meer

Twee Italiaanse parlementsleden hebben bij de Europese Commissie aangedrongen op regels over het gebruik van de termen "veganistisch" en "vegetarisch" .

Lees meer

De EFSA heeft twee gezondheidsclaims gericht op kinderen van 0-3 jaar goedgekeurd. De Europese Commissie heeft één voorstel gepubliceerd voor afwijzing van een artikel 14 claim en één voorstel voor goedkeuring van een gezondheidsclaim.

Lees meer

Er is meer onderzoek nodig naar mogelijke gezondheidsrisico's bij kinderen die vaak worden blootgesteld aan erucazuur. Erucazuur vormt voor de meeste consumenten bij een gemiddelde blootstelling geen veiligheidsrisico. Op de langere termijn zou het echter een gezondheidsrisico kunnen vormen voor kleine kinderen, die grote hoeveelheden levensmiddelen consumeren met daarin het van nature voorkomende contaminant erucazuur.

Lees meer

Zevenennegentig procent van de in 2014 geanalyseerde monsters was vrij van residuen van bestrijdingsmiddelen of de aanwezige residuen lagen binnen de wettelijk toegestane normen. Dit blijkt uit een recent gepubliceerd rapport van de EFSA over residuen van bestrijdingsmiddelen in levensmiddelen in 2014 in de EU, IJsland en Noorwegen.

Voor residuen van bestrijdingsmiddelen in of op levensmiddelen en diervoeders van plantaardige en dierlijke oorsprong gelden wettelijk vastgestelde maximumgehalten, die zijn vastgesteld bij Verordening (EG) nr. 396/2005.

Lees meer

De EU heeft het gebruik van dimethylether (DME) als extractiemiddel voor de verwijdering van vet uit dierlijke eiwitgrondstoffen in collageen en gelatine toegelaten.

Lees meer

De EFSA heeft de omrekeningsfactor voor de berekening van energie voor d-tagatose vastgesteld op 3 kcal/g (12,5 kJ/g). De omrekeningsfactor wordt gebruikt om de energiewaarde van levensmiddelen te berekenen. Deze energiewaarde wordt vermeld in de voedingswaardetabel.

Lees meer

Het Europees Parlement wil van de Europese Commissie weten of er plannen zijn om maatregelen van wetgevende en niet-wetgevende aard te nemen, om ervoor te zorgen dat er meer biologische pesticiden met een laag risico beschikbaar komen.

Lees meer

Verordening (EEG) nr. 2658/91 inzake de kenmerken van olijfoliën en oliën uit afvallen van olijven en de desbetreffende analysemethoden is recent aangepast bij Gedelegeerde Verordening (EU) 2016/2095.

Lees meer

Opnieuw heeft de EFSA een aanvraag voor een gezondheidsclaim over een probiotisch micro-organisme afgewezen.

Lees meer

De EFSA heeft een artikel 14 gezondheidsclaim goedgekeurd over vitamine C.

Lees meer

De EU heeft gefermenteerd sojabonenextract NSK-SD® van Japan Bio Science Laboratory goedgekeurd als novel food in supplementen.

Lees meer

Op korte termijn is er nog geen oplossing voor de vrije-uitloopeieren die volgende week hun status verliezen en dan alleen nog als scharreleieren verkocht mogen worden. Wel steunt een groot aantal Europese landbouwministers het verzoek van Nederland om versoepeling van de huidige regelgeving.

Lees meer

De EFSA heeft een consultatie geopend over het concept richtsnoer, dat is opgesteld voor producenten die goedkeuring willen voor (opvolg)zuigelingenvoeding die is gemaakt van eiwithydrolysaten.

Lees meer

Het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) heeft vier nieuwe stoffen opgenomen op de kandidaatslijst van zeer zorgwekkende stoffen, waaronder voedselcontactmateriaal bisfenol A (BPA). De lijst bevat nu in totaal 173 stoffen. De kandidaatslijst bevat stoffen die een ernstig effect kunnen hebben op de volksgezondheid of het milieu oftewel 'zeer zorgwekkende stoffen'.

Lees meer

Per 1 januari 2017 wijzigen de tarieven voor keuringen, herinspectie, systeemtoezicht, certificering, en monsterneming en analyse van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).  Deze tarieven zijn opgenomen in de Regeling NVWA-tarieven, de Regeling tarieven Plantenziektenwet en de Regeling Gewasbeschermingsmiddelen en biociden.

Lees meer

Op 19 december 2016 heeft de Raad zijn  standpunt in eerste lezing aangenomen over het voorstel betreffende officiële controles en andere officiële activiteiten die worden uitgevoerd om de toepassing van de levensmiddelen- en diervoederwetgeving en van de voorschriften inzake diergezondheid, dierenwelzijn, plantgezondheid, teeltmateriaal en gewasbeschermingsmiddelen te waarborgen (verordening officiële controles).

Lees meer

De EU heeft eindelijk politieke overeenstemming bereikt over nieuwe EU-regels inzake de productie en etikettering van biologische producten. Er is drie jaar onderhandeld om tot het huidige akkoord te komen. Formeel moet de nieuwe verordening nog worden goedgekeurd door de Raad en het Parlement.

Lees meer

Vanaf 1 juli is het in Nederland toegestaan om jam op de markt te brengen met minder suiker, zonder dat dit gevolgen heeft voor de benaming jam. Het Warenwetbesluit Verduurzaamde vruchtenproducten 2002 is aangepast. Nederland diende oorspronkelijk een wetsvoorstel in om het minimumgehalte aan oplosbare droge stof in jam te verlagen naar 50%. Een dergelijke verlaging is technologisch mogelijk en vanuit voedingskundig oogpunt wenselijk, aldus de Nederlandse regering.

Lees meer

Minister Schippers (VWS) gaat de NVWA verzoeken de huidige aanpak ten aanzien van de handhaving van peutermelk komend jaar voort te zetten. Sinds juli vorig jaar houdt de NVWA rekening met de onduidelijke wetgevingssituatie die is ontstaan, doordat er geen specifieke regels meer gelden voor peutermelk. Voorheen viel peutermelk onder de inmiddels ingetrokken Richtlijn 2009/39/EG inzake producten voor bijzondere voeding en het Warenwetbesluit Producten voor bijzondere voeding. Nu moet peutermelk voldoen aan de algemene levensmiddelenwetgeving.

Lees meer

Het Vinkje, het logo van de Stichting Ik Kies bewust, dat bedoeld is om consumenten makkelijker een gezondere keuze te laten maken in de supermarkt, mag nog een jaar langer gebruikt worden. Dit heeft Minister Schippers (VWS) meegedeeld. Op het moment van aankondiging van de uitfasering van het Vinkje in oktober 2016, werd aangegeven dat producten met het logo na 19 oktober 2017 niet meer in de schappen mochten staan. Het bedrijfsleven heeft echter aangegeven dat deze termijn niet haalbaar is.

Lees meer

De bestaande veiligheidsniveaus voor nitrieten en nitraten die als additief worden toegevoegd aan vlees en andere voedingsmiddelen bieden voldoende bescherming voor de meeste consumenten. Dit heeft de EFSA geconcludeerd na een herevaluatie van hun veiligheid. Alleen bij kinderen kan er een lichte overschrijding voorkomen wanneer hun voedingspatroon veel levensmiddelen bevat die deze additieven bevatten. Echter, als er gekeken wordt naar alle voedingsbronnen waar nitrieten en nitraten in zitten, dan kan de aanvaardbare dagelijkse inname bij alle leeftijdsgroepen worden overschreden.

Lees meer

Het Europese Hof van Justitie heeft geoordeeld dat het verbod dat de Europese Commissie heeft opgelegd op gezondheidsclaims over de glucose in Dextro Energy terecht is. De gezondheidsclaims moedigen namelijk de consumptie van suiker aan, wat tegen de algemeen geaccepteerde principes van voeding en gezondheid is.

Lees meer

Eurocommissaris voor Gezondheid en voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis vindt dat problemen veroorzaakt door de consumptie van alcohol aangepakt moeten worden. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor, waaronder verplichte etikettering van alcoholische dranken, beperking van reclame en een minimum eenheidsprijs.

Lees meer

De Europese Commissie heeft een verordening aangenomen waarin de namen en bevoegdheidsgebieden van de wetenschappelijke panels van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) worden aangepast.

Lees meer

Volgens de NVWA heeft de nieuwe, meer risicogerichte manier van controleren van roodvleesslachthuizen, waarmee in 2014 is begonnen, resultaat. Er is een verbetering te zien in de naleving van wet- en regelgeving bij roodvleesslachthuizen. Het gaat bij roodvlees om vlees van runderen, paarden, varkens, schapen en geiten. 

Lees meer

EU lidstaten zouden de aanwezigheid moeten gaan controleren van koolwaterstoffen uit minerale oliën (mineral oil hydrocarbons, "MOHƒ's")  in levensmiddelen en in materialen en voorwerpen die bestemd zijn om met levensmiddelen in contact te komen. Dit staat in Aanbeveling (EU) 2017/84  van 16 januari.

Lees meer

De EU zou een verplichte limiet moeten vaststellen op het gebruik van industrieel geproduceerde transvetzuren in levensmiddelen. Deze transvetzuren verhogen het risico op hart- en vaatziekten, onvruchtbaarheid, Alzheimer, diabetes en obesitas. Dit staat in een resolutie van het Europees Parlement, die op 26 oktober jl. is aangenomen.

Lees meer

De Europese Commissie heeft nieuwe regels gepubliceerd wat betreft de elektronische certificering van ingevoerde biologische producten.

Lees meer

Vier Europese brancheorganisaties hebben hun krachten gebundeld en de EU opgeroepen met specifieke wetgeving voor sportvoeding te komen. Zij vinden dat de huidige wetgeving tekortschiet, met name op het gebied van etikettering en het veilig gebruik van sportvoeding.

Lees meer

Eind juli 2017 is er in Nederland onrust ontstaan over de aanwezigheid van de stof fipronil in eieren. Fipronil is een stof die onder andere gebruikt wordt in diergeneesmiddelen tegen vlooien, mijten en teken. Fipronil mag niet gebruikt worden bij dieren die bestemd zijn voor de voedselketen, zoals kippen. In de pluimveesector werd het middel ingezet als ontsmettingsmiddel in stallen om bloedluis tegen te gaan.

Lees meer

De EU heeft een maximumgehalte voor waterstofcyanide (cyanide) vastgesteld in abrikozenpitten die in de handel gebracht worden voor eindgebruikers. Exploitanten van levensmiddelenbedrijven moeten ervoor zorgen dat dit maximumgehalte voor alle voor de eindgebruikers in de handel gebrachte onverwerkte hele, vermalen, gemalen, gekraakte of fijngehakte abrikozenpitten wordt nageleefd.

Lees meer

De EU heeft het gebruik van sucralose (E 955) goedgekeurd als smaakversterker in kauwgom met toegevoegde suikers of polyolen.

Lees meer

De Europese Commissie is op zoek naar organisaties die interesse hebben om deel te nemen aan de Adviesgroep voor de voedselketen en de gezondheid van dieren en planten. Geïnteresseerden kunnen zich tot 31 januari aanmelden.

Lees meer

Het wordt eenvoudiger voor de NVWA om handhaving- en inspectiegegevens openbaar te maken. De Eerste Kamer heeft op 2 november ingestemd met een wijziging van de Gezondheidswet, die ervoor zorgt dat openbaarmaking makkelijker wordt.

Lees meer

De meerderheid van de EU consumenten vindt de informatie die verstrekt wordt op etiketten van vis en aquacultuurproducten duidelijk en eenvoudig te begrijpen. Dit blijkt uit de resultaten van een nieuw Eurobarometer onderzoek naar de consumentengewoonten met betrekking tot visserij- en aquacultuurproducten in de EU.

Lees meer

De Europese Commissie staat achter de overeenkomst van het Europees Parlement en de Raad over de aanname van een nieuwe verordening betreffende officiële controles. Volgens de Commissie is er sprake van een 'goed uitgebalanceerd compromis' waarin alle essentiëe zaken aan bod komen.

Lees meer

De EFSA wil graag feedback over de geplande benadering voor de herbeoordeling van de veiligheid van het controversiële voedselcontactmateriaal bisphenol A (BPA). 

Lees meer

Voedselwaakhond foodwatch heeft de winnaar bekendgemaakt van de "Gouden Windei"-verkiezing. Healthy People Blauwe bosbes en framboos is uitgeroepen tot het meest misleidende product 2016 en wint daarmee het Gouden Windei. 

Lees meer

EU lidstaten moeten, met actieve betrokkenheid van de levensmiddelenindustrie, de aanwezigheid van Δ9-tetrahydrocannabinol (Δ9-THC) in levensmiddelen van dierlijke oorsprong gaan monitoren. Tetrahydrocannabinol is het belangrijkste bestanddeel van de hennepplant Cannabis sativa. Doordat hennep wordt gebruik in diervoeder, komt er THC in melk en ander voedsel van dierlijke oorsprong terecht.

Lees meer

Vanaf vandaag is het verplicht om de voedingswaarde van voorverpakte levensmiddelen op het etiket te vermelden. Het laatste gedeelte van Verordening (EU) nr. 1169/2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten is met ingang van 13 december 2016 van toepassing geworden. 

Lees meer

Minister Schipper van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaat een maximale dagdosering voor vitamine B6 in vitaminepreparaten vastleggen in de wet. De hoeveelheid moet gemaximeerd worden tot 21 milligram per dag voor volwassenen om negatieve gevolgen voor de gezondheid van consumenten te voorkomen. Minister Schippers volgt hierbij het advies van het bureau Risicobeoordeling & onderzoeksprogrammering (BuRO) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). 

Lees meer

  • 1
  • 2

Wat maakt ons uniek

Altijd op de hoogte van de actuele en komende wetgeving op het gebied van levensmiddelen.

Snel en up-to-date

Dagelijks controleren wij voor u of er nieuwe wetten of wijzigingen op bestaande wetgeving gepubliceerd zijn, die van belang zijn voor levensmiddelen. Deze worden vaak nog dezelfde dag verwerkt in het systeem.

Geconsolideerde wetteksten

Wijzigingen, rectificaties en afwijkingen worden door ons in de oorspronkelijke teksten verwerkt, zodat onze abonnees altijd de beschikking hebben over de actuele wetteksten.

Compleet

Naast de geldende wetgeving van belang voor levensmiddelen, vindt u in het informatiesysteem (wijzigings)voorstellen, richtsnoeren, EFSA-opinies en andere interessante documenten.

Overzichtelijk

Alle wetgeving en documentatie is gerangschikt op onderwerp. U kunt direct doorklikken naar de (geconsolideerde) wetteksten.

Zoekfunctie

Dankzij onze uitgebreide zoekfunctie (o.a. doorzoekbare pdf's) en filtermogelijkheden vind u snel en eenvoudig de wetgeving en/of documentatie die u zoekt.

Wekelijkse update

Wekelijks ontvangt u per e-mail een overzicht met nieuwe en gewijzigde wetgeving en documentatie, inclusief een korte inhoudelijke toelichting.

Probeer nu

Aarzel niet, vraag vandaag nog een gratis proefabonnement aan.

Vraag aan

Hieronder slechts een kleine selectie van bedrijven en instanties die vertrouwen op Eurowet.

Ministerie van VWS
FrieslandCampina
COKZ
MeadJohnson
Zeelandia
Hero

Inloggen