25 oktober 2020

Extra controle op sesamzaad uit India

De Europese Commissie heeft extra voorwaarden en controles ingesteld op de invoer van sesamzaad uit India. Aanleiding is de vondst vorige maand van partijen sesamzaad uit dat land met een zeer hoog gehalte aan ethyleenoxide.

sesame-seeds

Ethyleenoxide wordt in India gebruikt als desinfectiemiddel, maar is in de EU niet goedgekeurd als werkzame stof voor gebruik in gewasbeschermingsmiddelen. De stof is in de EU ingedeeld als mutagene, kankerverwekkende en voor de voortplanting giftige stof van categorie 1B. Er geldt een maximumresidugehalte (MRL) van 0,05 mg/kg.

Na een spoedvergadering van de Europese Commissie is overeengekomen dat alle sesamzaad waarbij de MRL wordt overgeschreden en producten waarin dit sesamzaad verwerkt is uit de handel moeten worden gehaald. Ook in Nederland zijn diverse producten teruggeroepen.

Met ingang van 26 oktober 2020 moet 50 % van het sesamzaad uit India worden getest op de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelenresiduen. Elke zending moet vergezeld gaan met een officieel certificaat, waarop staat dat de producten zijn bemonsterd en geanalyseerd met het oog op de controle op aanwezigheid van bestrijdingsmiddelenresiduen in of op producten van plantaardige oorsprong. Verder moet uit alle bemonsterings- en analyseresultaten blijken dat aan de wetgeving van de Unie inzake maximumgehalten aan bestrijdingsmiddelenresiduen is voldaan. De bemonsterings- en analyseresultaten moeten aan het certificaat worden gehecht.

De nieuwe eisen zijn opgenomen in Verordening (EU) 2019/1793. Er geldt een overgangstermijn voor zendingen sesamzaad uit India die het land vóór 26 oktober 2020 hebben verlaten.

Meer nieuws

aanpassing-identificatiemerk-vlees-zuivel
 
25 april 2024

Aanpassing vereist van het identificatiemerk voor dierlijke producten

Het identificatiemerk, ook bekend als het “ovaaltje”, dat producenten van levensmiddelen van dierlijke oorsprong op hun producten moeten vermelden,...

allergenen-voedselinformatieverordening-mosterdzaad
 
22 april 2024

Voorstel tot aanpassing allergenenlijst aangenomen

De Europese Commissie heeft op 17 april een voorstel voor een gedelegeerde verordening aangenomen waarin de allergenenlijst van de...

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

7545

Inloggen