26 oktober 2020

Extra controle op sesamzaad uit India

De Europese Commissie heeft extra voorwaarden en controles ingesteld op de invoer van sesamzaad uit India. Aanleiding is de vondst vorige maand van partijen sesamzaad uit dat land met een zeer hoog gehalte aan ethyleenoxide.

sesame-seeds

Ethyleenoxide wordt in India gebruikt als desinfectiemiddel, maar is in de EU niet goedgekeurd als werkzame stof voor gebruik in gewasbeschermingsmiddelen. De stof is in de EU ingedeeld als mutagene, kankerverwekkende en voor de voortplanting giftige stof van categorie 1B. Er geldt een maximumresidugehalte (MRL) van 0,05 mg/kg.

Na een spoedvergadering van de Europese Commissie is overeengekomen dat alle sesamzaad waarbij de MRL wordt overgeschreden en producten waarin dit sesamzaad verwerkt is uit de handel moeten worden gehaald. Ook in Nederland zijn diverse producten teruggeroepen.

Met ingang van 26 oktober 2020 moet 50 % van het sesamzaad uit India worden getest op de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelenresiduen. Elke zending moet vergezeld gaan met een officieel certificaat, waarop staat dat de producten zijn bemonsterd en geanalyseerd met het oog op de controle op aanwezigheid van bestrijdingsmiddelenresiduen in of op producten van plantaardige oorsprong. Verder moet uit alle bemonsterings- en analyseresultaten blijken dat aan de wetgeving van de Unie inzake maximumgehalten aan bestrijdingsmiddelenresiduen is voldaan. De bemonsterings- en analyseresultaten moeten aan het certificaat worden gehecht.

De nieuwe eisen zijn opgenomen in Verordening (EU) 2019/1793. Er geldt een overgangstermijn voor zendingen sesamzaad uit India die het land vóór 26 oktober 2020 hebben verlaten.

Meer nieuws

21 november 2023

Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score

Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

nieuwe-regels-geografische-aanduidingen
 
30 oktober 2023

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen

Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat
23 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

...
7545

Inloggen