17 augustus 2021

Nederland notificeert wettekst voedselkeuzelogo

Nederland heeft op 4 augustus jongsleden een wettekst genotificeerd bij de Europese Commissie waarbij Nutri-Score wordt aangewezen als het voedselkeuzelogo van Nederland.

voedselkeuzelogo-nutri-score

Nutri-Score is een Uniemerk dat door Santé publique France is geregistreerd bij het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie. Het vrijwillige voedselkeuzelogo moet consumenten helpen binnen een productgroep gezondere keuzes te maken.

Wetgeving aanwijzing voedselkeuzelogo

Bij de ‘Warenwetregeling aanwijzing voedselkeuzelogo’ wordt Nutri-Score aangewezen als voedselkeuzelogo. Bij gebruik van het logo moet voldaan worden aan de voorschriften ten aanzien van de afmetingen van het logo en het kleurgebruik. Ook moet het logo op de voorkant van levensmiddelen worden geplaatst. De gebruiksvoorwaarden zullen worden gepubliceerd op een voor ondernemers en het brede publiek toegankelijke website.

Werking Nutri-Score

Nutri-Score werkt met een puntensysteem, waarbij punten worden toegekend voor de hoeveelheden eiwit, vezels, fruit, groente, peulvruchten en noten die een levensmiddel bevat. Er worden punten afgetrokken voor het energiegehalte (kilocalorieën) en de hoeveelheden suikers, verzadigd vet en zout. Hier komt vervolgens een totaalscore uit, die wordt omgezet in een van de letters A tot en met E, met een bijbehorende kleur. Een donkergroene A staat voor de gezondere keuze. Producten die qua samenstelling minder gezond zijn krijgen een donkeroranje E.

Toepassing voedselkeuzelogo

Na notificatie van een ontwerpregeling gaat een status-quoperiode van drie maanden van start waarin de lidstaat die de kennisgeving heeft gedaan de betreffende wetgeving niet kan vaststellen. De Commissie en andere lidstaten hebben nog tot 5 november 2021 om commentaar op de voorgestelde regeling te geven.

De Nederlandse overheid wil dat het voedselkeuzelogo vanaf de eerste helft van 2022 in Nederland wordt gebruikt.

Meer nieuws

allergenen-voedselinformatieverordening-mosterdzaad
 
22 april 2024

Voorstel tot aanpassing allergenenlijst aangenomen

De Europese Commissie heeft op 17 april een voorstel voor een gedelegeerde verordening aangenomen waarin de allergenenlijst van de...

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

ingredienten-gearomatiseerde-wijn
 
19 februari 2024

Nieuwe EU etiketteringsregels voor gearomatiseerde wijnbouwproducten

Op dranken als sangria, glühwein en vermout moet sinds 8 december 2023 informatie verstrekt worden over de gebruikte ingrediënten. 

...
8198

Inloggen