18 augustus 2021

Nederland notificeert wettekst voedselkeuzelogo

Nederland heeft op 4 augustus jongsleden een wettekst genotificeerd bij de Europese Commissie waarbij Nutri-Score wordt aangewezen als het voedselkeuzelogo van Nederland.

voedselkeuzelogo-nutri-score

Nutri-Score is een Uniemerk dat door Santé publique France is geregistreerd bij het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie. Het vrijwillige voedselkeuzelogo moet consumenten helpen binnen een productgroep gezondere keuzes te maken.

Wetgeving aanwijzing voedselkeuzelogo

Bij de ‘Warenwetregeling aanwijzing voedselkeuzelogo’ wordt Nutri-Score aangewezen als voedselkeuzelogo. Bij gebruik van het logo moet voldaan worden aan de voorschriften ten aanzien van de afmetingen van het logo en het kleurgebruik. Ook moet het logo op de voorkant van levensmiddelen worden geplaatst. De gebruiksvoorwaarden zullen worden gepubliceerd op een voor ondernemers en het brede publiek toegankelijke website.

Werking Nutri-Score

Nutri-Score werkt met een puntensysteem, waarbij punten worden toegekend voor de hoeveelheden eiwit, vezels, fruit, groente, peulvruchten en noten die een levensmiddel bevat. Er worden punten afgetrokken voor het energiegehalte (kilocalorieën) en de hoeveelheden suikers, verzadigd vet en zout. Hier komt vervolgens een totaalscore uit, die wordt omgezet in een van de letters A tot en met E, met een bijbehorende kleur. Een donkergroene A staat voor de gezondere keuze. Producten die qua samenstelling minder gezond zijn krijgen een donkeroranje E.

Toepassing voedselkeuzelogo

Na notificatie van een ontwerpregeling gaat een status-quoperiode van drie maanden van start waarin de lidstaat die de kennisgeving heeft gedaan de betreffende wetgeving niet kan vaststellen. De Commissie en andere lidstaten hebben nog tot 5 november 2021 om commentaar op de voorgestelde regeling te geven.

De Nederlandse overheid wil dat het voedselkeuzelogo vanaf de eerste helft van 2022 in Nederland wordt gebruikt.

Meer nieuws

21 november 2023

Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score

Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

nieuwe-regels-geografische-aanduidingen
 
30 oktober 2023

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen

Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat
23 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

...
8198

Inloggen