15 november 2021

Tweede insect toegelaten als novel food

Na gedroogde gele meelworm, mag nu het tweede insect als levensmiddel op de markt worden gebracht. Het gaat om Locusta migratoria oftewel treksprinkhaan.

sprinkhaan

Het toegelaten nieuwe voedingsmiddel bestaat uit ingevroren, gedroogde en poedervormen van Locusta migratoria. Dit is een insectensoort die behoort tot de familie van de veldsprinkhanen (Acrididae).

Gebruiksvoorwaarden

Het mag in de handel gebracht worden in de vorm van snacks en als voedselingrediënt in een aantal levensmiddelen voor de gehele bevolking.

Voor het in de handel brengen in ingevroren en gedroogde vorm moeten eerst de poten en vleugels worden verwijderd om het risico op obstipatie te verminderen. Indien voor de poedervorm gebruik wordt gemaakt van het hele insect met poten en vleugels, dan wordt dit eerste mechanische gemalen en vervolgens gezeefd.

De insecten worden door middel van bevriezing gedood.

Specifieke etiketteringsvoorschriften

De benaming van het levensmiddel is afhankelijk van de vorm waarin het wordt aangeboden:

  • ingevroren Locusta migratoria (treksprinkhaan),
  • poeder van/gedroogde Locusta migratoria (treksprinkhaan, of
  • poeder van hele Locusta migratoria (treksprinkhaan).

Vermeld moet verder worden dat het ingrediënt mogelijk allergische reacties kan veroorzaken bij mensen met een bekende allergie voor schaaldieren, weekdieren en producten daarvan, en voor huismijten. Deze vermelding moet in de onmiddellijke nabijheid van de ingrediëntenlijst staan.

Het nieuwe voedingsmiddel is toegelaten bij Uitvoeringsverordening (EU) 2021/1975, die op 5 december 2021 in werking treedt.

Meer nieuws

allergenen-voedselinformatieverordening-mosterdzaad
 
22 april 2024

Voorstel tot aanpassing allergenenlijst aangenomen

De Europese Commissie heeft op 17 april een voorstel voor een gedelegeerde verordening aangenomen waarin de allergenenlijst van de...

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

ingredienten-gearomatiseerde-wijn
 
19 februari 2024

Nieuwe EU etiketteringsregels voor gearomatiseerde wijnbouwproducten

Op dranken als sangria, glühwein en vermout moet sinds 8 december 2023 informatie verstrekt worden over de gebruikte ingrediënten. 

...
8422

Inloggen