16 november 2021

Tweede insect toegelaten als novel food

Na gedroogde gele meelworm, mag nu het tweede insect als levensmiddel op de markt worden gebracht. Het gaat om Locusta migratoria oftewel treksprinkhaan.

sprinkhaan

Het toegelaten nieuwe voedingsmiddel bestaat uit ingevroren, gedroogde en poedervormen van Locusta migratoria. Dit is een insectensoort die behoort tot de familie van de veldsprinkhanen (Acrididae).

Gebruiksvoorwaarden

Het mag in de handel gebracht worden in de vorm van snacks en als voedselingrediënt in een aantal levensmiddelen voor de gehele bevolking.

Voor het in de handel brengen in ingevroren en gedroogde vorm moeten eerst de poten en vleugels worden verwijderd om het risico op obstipatie te verminderen. Indien voor de poedervorm gebruik wordt gemaakt van het hele insect met poten en vleugels, dan wordt dit eerste mechanische gemalen en vervolgens gezeefd.

De insecten worden door middel van bevriezing gedood.

Specifieke etiketteringsvoorschriften

De benaming van het levensmiddel is afhankelijk van de vorm waarin het wordt aangeboden:

  • ingevroren Locusta migratoria (treksprinkhaan),
  • poeder van/gedroogde Locusta migratoria (treksprinkhaan, of
  • poeder van hele Locusta migratoria (treksprinkhaan).

Vermeld moet verder worden dat het ingrediënt mogelijk allergische reacties kan veroorzaken bij mensen met een bekende allergie voor schaaldieren, weekdieren en producten daarvan, en voor huismijten. Deze vermelding moet in de onmiddellijke nabijheid van de ingrediëntenlijst staan.

Het nieuwe voedingsmiddel is toegelaten bij Uitvoeringsverordening (EU) 2021/1975, die op 5 december 2021 in werking treedt.

Meer nieuws

21 november 2023

Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score

Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

nieuwe-regels-geografische-aanduidingen
 
30 oktober 2023

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen

Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat
23 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

...
8422

Inloggen