04 augustus 2020

Vrijhandelsovereenkomst tussen EU en Vietnam

Op 1 augustus 2020 is de vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Vietnam in werking getreden. Dit akkoord moet de handel tussen de EU en Vietnam vereenvoudigen. 99% van de tarieven tussen Vietnam en de EU wordt binnen de komende tien jaar afgeschaft.

vrijhandelsovereenkomst-tussen-vietnam-en-eu

Nederland is één van de belangrijkste handelspartners van Vietnam. In 2019 was de omvang van Nederlandse export naar Vietnam € 1 miljard en de import € 5,7 miljard. De EU importeert veel voeding vanuit Vietnam, zoals rijst, koffie en zeevruchten. Landbouwproducten worden juist veel naar het land geëxporteerd.

Douanetarieven

Een groot deel van de rechten is gelijk bij inwerkingtreding van de overeenkomst afgeschaft. De rest volgt geleidelijk over een periode van tien jaar. De invoerrechten van de EU op import vanuit Vietnam worden geleidelijk afgeschaft over een periode van zeven jaar.

Wijnen en gedistilleerde dranken zullen na zeven jaar volledig rechtenvrij zijn. Bevroren varkensvlees en bereidingen voor menselijke consumptie na zeven jaar, rundvlees na drie jaar, en zuivelproducten na vijf jaar. De rechten op kippen zullen in tien jaar tijd geleidelijk worden afgebouwd tot 0%.

Voor gevoelige landbouwproducten zal de EU haar markt niet volledig openstellen voor invoer uit Vietnam. Er zullen quota worden ingesteld voor onder andere rijst, suikermaïs, suiker, maniokzetmeel en andere soorten gemodificeerd zetmeel.

Bescherming van geografische aanduidingen

De overeenkomst biedt ook bescherming tegen imitatie van 169 typische Europese voedsel- en drankproducten zoals Roquefort kaas, Parmigiano Reggiano kaas, Ierse Crème likeur en Prosciutto di Parma ham. Vietnam mag deze geografische aanduidingen alleen gebruiken voor producten die zijn ingevoerd uit de desbetreffende traditionele herkomstgebieden in de EU.

Andersom zullen ook typisch Vietnamese producten, zoals Mộc Châu thee of Buôn Ma Thuột koffie, beschermd worden op de EU-markt.

U vindt de tekst van de vrijhandelsovereenkomst hier

Meer nieuws

aanpassing-identificatiemerk-vlees-zuivel
 
25 april 2024

Aanpassing vereist van het identificatiemerk voor dierlijke producten

Het identificatiemerk, ook bekend als het “ovaaltje”, dat producenten van levensmiddelen van dierlijke oorsprong op hun producten moeten vermelden,...

allergenen-voedselinformatieverordening-mosterdzaad
 
22 april 2024

Voorstel tot aanpassing allergenenlijst aangenomen

De Europese Commissie heeft op 17 april een voorstel voor een gedelegeerde verordening aangenomen waarin de allergenenlijst van de...

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

7470

Inloggen