05 augustus 2020

Vrijhandelsovereenkomst tussen EU en Vietnam

Op 1 augustus 2020 is de vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Vietnam in werking getreden. Dit akkoord moet de handel tussen de EU en Vietnam vereenvoudigen. 99% van de tarieven tussen Vietnam en de EU wordt binnen de komende tien jaar afgeschaft.

vrijhandelsovereenkomst-tussen-vietnam-en-eu

Nederland is één van de belangrijkste handelspartners van Vietnam. In 2019 was de omvang van Nederlandse export naar Vietnam € 1 miljard en de import € 5,7 miljard. De EU importeert veel voeding vanuit Vietnam, zoals rijst, koffie en zeevruchten. Landbouwproducten worden juist veel naar het land geëxporteerd.

Douanetarieven

Een groot deel van de rechten is gelijk bij inwerkingtreding van de overeenkomst afgeschaft. De rest volgt geleidelijk over een periode van tien jaar. De invoerrechten van de EU op import vanuit Vietnam worden geleidelijk afgeschaft over een periode van zeven jaar.

Wijnen en gedistilleerde dranken zullen na zeven jaar volledig rechtenvrij zijn. Bevroren varkensvlees en bereidingen voor menselijke consumptie na zeven jaar, rundvlees na drie jaar, en zuivelproducten na vijf jaar. De rechten op kippen zullen in tien jaar tijd geleidelijk worden afgebouwd tot 0%.

Voor gevoelige landbouwproducten zal de EU haar markt niet volledig openstellen voor invoer uit Vietnam. Er zullen quota worden ingesteld voor onder andere rijst, suikermaïs, suiker, maniokzetmeel en andere soorten gemodificeerd zetmeel.

Bescherming van geografische aanduidingen

De overeenkomst biedt ook bescherming tegen imitatie van 169 typische Europese voedsel- en drankproducten zoals Roquefort kaas, Parmigiano Reggiano kaas, Ierse Crème likeur en Prosciutto di Parma ham. Vietnam mag deze geografische aanduidingen alleen gebruiken voor producten die zijn ingevoerd uit de desbetreffende traditionele herkomstgebieden in de EU.

Andersom zullen ook typisch Vietnamese producten, zoals Mộc Châu thee of Buôn Ma Thuột koffie, beschermd worden op de EU-markt.

U vindt de tekst van de vrijhandelsovereenkomst hier

Meer nieuws

21 november 2023

Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score

Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

nieuwe-regels-geografische-aanduidingen
 
30 oktober 2023

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen

Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat
23 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

...
7470

Inloggen