29 november 2021

Fraude met kruiden en specerijen

De Europese Commissie heeft de resultaten gepubliceerd van onderzoek dat is gedaan naar de echtheid van kruiden en specerijen.

oregano

Bij het onderzoek, uitgevoerd door de JRC, onder 21 lidstaten en Zwitserland en Noorwegen is gekeken naar zes verschillende kruiden en specerijen: komijn, kurkuma, oregano, chilipeper, zwarte peper en saffraan.

Risico op vervalsing

Het risico op vervalsing bleek het grootst te zijn bij oregano. Bij 48 % van de monsters was er sprake van mogelijke vervalsing, in de meeste gevallen met olijfbladeren.

Bij de andere geteste kruiden en specerijen lag dit percentage tussen de 17 % (zwarte peper) en 6 % (chilipeper).

Er zijn diverse frauduleuze praktijken mogelijk. Zo kan een kruid/specerij (gedeeltelijk) vervangen worden door andere botanische soorten, er kan gebruik gemaakt worden van vulstoffen of niet toegelaten kleurstoffen of er wordt onjuiste etiketinformatie verstrekt.

Fraude voorkomen

Naar aanleiding van deze resultaten heeft de Europese Commissie exploitanten gevraagd te komen met een actieplan.  Ook is aan de nationale autoriteiten gevraagd meer officiële controles in de sector uit te voeren. Dit moet bijdragen aan het voorkomen van frauduleuze praktijken en het aanpakken van fraudeurs.

Voor meer informatie over dit onderwerp, kunt u het volledige JRC rapport lezen.

Meer nieuws

21 november 2023

Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score

Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

nieuwe-regels-geografische-aanduidingen
 
30 oktober 2023

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen

Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat
23 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

...
8421

Inloggen