28 november 2021

Fraude met kruiden en specerijen

De Europese Commissie heeft de resultaten gepubliceerd van onderzoek dat is gedaan naar de echtheid van kruiden en specerijen.

oregano

Bij het onderzoek, uitgevoerd door de JRC, onder 21 lidstaten en Zwitserland en Noorwegen is gekeken naar zes verschillende kruiden en specerijen: komijn, kurkuma, oregano, chilipeper, zwarte peper en saffraan.

Risico op vervalsing

Het risico op vervalsing bleek het grootst te zijn bij oregano. Bij 48 % van de monsters was er sprake van mogelijke vervalsing, in de meeste gevallen met olijfbladeren.

Bij de andere geteste kruiden en specerijen lag dit percentage tussen de 17 % (zwarte peper) en 6 % (chilipeper).

Er zijn diverse frauduleuze praktijken mogelijk. Zo kan een kruid/specerij (gedeeltelijk) vervangen worden door andere botanische soorten, er kan gebruik gemaakt worden van vulstoffen of niet toegelaten kleurstoffen of er wordt onjuiste etiketinformatie verstrekt.

Fraude voorkomen

Naar aanleiding van deze resultaten heeft de Europese Commissie exploitanten gevraagd te komen met een actieplan.  Ook is aan de nationale autoriteiten gevraagd meer officiële controles in de sector uit te voeren. Dit moet bijdragen aan het voorkomen van frauduleuze praktijken en het aanpakken van fraudeurs.

Voor meer informatie over dit onderwerp, kunt u het volledige JRC rapport lezen.

Meer nieuws

aanpassing-identificatiemerk-vlees-zuivel
 
25 april 2024

Aanpassing vereist van het identificatiemerk voor dierlijke producten

Het identificatiemerk, ook bekend als het “ovaaltje”, dat producenten van levensmiddelen van dierlijke oorsprong op hun producten moeten vermelden,...

allergenen-voedselinformatieverordening-mosterdzaad
 
22 april 2024

Voorstel tot aanpassing allergenenlijst aangenomen

De Europese Commissie heeft op 17 april een voorstel voor een gedelegeerde verordening aangenomen waarin de allergenenlijst van de...

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

8421

Inloggen