Fraude met kruiden en specerijen

De Europese Commissie heeft de resultaten gepubliceerd van onderzoek dat is gedaan naar de echtheid van kruiden en specerijen.

Bij het onderzoek, uitgevoerd door de JRC, onder 21 lidstaten en Zwitserland en Noorwegen is gekeken naar zes verschillende kruiden en specerijen: komijn, kurkuma, oregano, chilipeper, zwarte peper en saffraan.

Risico op vervalsing

Het risico op vervalsing bleek het grootst te zijn bij oregano. Bij 48 % van de monsters was er sprake van mogelijke vervalsing, in de meeste gevallen met olijfbladeren.

Bij de andere geteste kruiden en specerijen lag dit percentage tussen de 17 % (zwarte peper) en 6 % (chilipeper).

Er zijn diverse frauduleuze praktijken mogelijk. Zo kan een kruid/specerij (gedeeltelijk) vervangen worden door andere botanische soorten, er kan gebruik gemaakt worden van vulstoffen of niet toegelaten kleurstoffen of er wordt onjuiste etiketinformatie verstrekt.

Fraude voorkomen

Naar aanleiding van deze resultaten heeft de Europese Commissie exploitanten gevraagd te komen met een actieplan.  Ook is aan de nationale autoriteiten gevraagd meer officiële controles in de sector uit te voeren. Dit moet bijdragen aan het voorkomen van frauduleuze praktijken en het aanpakken van fraudeurs.

Voor meer informatie over dit onderwerp, kunt u het volledige JRC rapport lezen.

29 november 2021

Laatste nieuws

Inloggen