20 september 2023

Blootstelling aan BPA in Europa veel te hoog

De blootstelling van de Europese bevolking aan de chemische stof bisfenol A (BPA) ligt ver boven de acceptabele veiligheidsgrens voor de gezondheid. Dit blijkt uit recent onderzoek van het Europees Milieuagentschap (EEA).

bloodstelling-bpa

Resultaten EMA-onderzoek

Uit het onderzoek blijkt dat de blootstelling aan de chemische stof van praktisch alle deelnemers uit 11 EU-landen flink boven de veilige gezondheidsdrempels ligt. Dit ondanks het feit dat er sinds 2015 al diverse wetgevingsmaatregelen zijn getroffen. Volgens EEA-directeur Leena Ylä-Mononen laat het onderzoek zien dat bisfenol A een veel groter risico voor onze gezondheid vormt dan eerder werd gedacht.

Waarom is BPA gevaarlijk?

BPA wordt in zeer veel consumentenproducten gebruikt. Mensen worden met name aan de stof blootgesteld via plastic voedsel- en drankverpakkingen. Afgelopen april heeft de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) nog opnieuw gekeken naar de risico’s voor de volksgezondheid als gevolg van blootstelling aan BPA via de voeding. Hieruit bleek dat ingeblikt voedsel de grootse mate van blootstelling vormde voor alle leeftijdsgroepen.

Al bij zeer lage doses blijkt BPA het menselijk immuunsysteem te kunnen beschadigen. Daarnaast verstoort de stof de werking van het hormoonsysteem, vermindert het vruchtbaarheid en zorgt het voor allergische huidreacties.

Wetgeving BPA en voeding

Er zijn diverse Europese regels ten aanzien van het gebruik van BPA in producten. Specifiek voor voeding is vastgesteld hoeveel BPA maximaal vanuit de verpakking mag migreren naar voeding. In Verordening (EU) nr. 10/2011 is een migratielimiet vastgesteld van 0,05 mg BPA per kg levensmiddel. In Verordening (EU) 2018/213 is bepaald dat dezelfde migratielimiet geldt voor vernissen of coatings die op materialen of voorwerpen worden aangebracht.

Daarnaast zijn er EU-lidstaten met nationale wetgeving op dit gebied. Zo geldt er in Frankrijk een verbod op BPA in voedselcontactmaterialen.

De Europese Commissie heeft naar aanleiding van het recente EFSA-advies aangekondigd om een wetgevingsvoorstel voor te bereiden met daarin een verbod op het gebruik van BPA in voedselcontactmaterialen. Goedkeuring hiervan is gepland voor het eerste kwartaal van 2024.

Heeft u een Professional abonnement, log dan hieronder in om het volledige artikel te lezen.

Meer nieuws

21 november 2023

Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score

Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

nieuwe-regels-geografische-aanduidingen
 
30 oktober 2023

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen

Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat
23 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

...
9635

Inloggen