19 september 2023

Blootstelling aan BPA in Europa veel te hoog

De blootstelling van de Europese bevolking aan de chemische stof bisfenol A (BPA) ligt ver boven de acceptabele veiligheidsgrens voor de gezondheid. Dit blijkt uit recent onderzoek van het Europees Milieuagentschap (EEA).

bloodstelling-bpa

Resultaten EMA-onderzoek

Uit het onderzoek blijkt dat de blootstelling aan de chemische stof van praktisch alle deelnemers uit 11 EU-landen flink boven de veilige gezondheidsdrempels ligt. Dit ondanks het feit dat er sinds 2015 al diverse wetgevingsmaatregelen zijn getroffen. Volgens EEA-directeur Leena Ylä-Mononen laat het onderzoek zien dat bisfenol A een veel groter risico voor onze gezondheid vormt dan eerder werd gedacht.

Waarom is BPA gevaarlijk?

BPA wordt in zeer veel consumentenproducten gebruikt. Mensen worden met name aan de stof blootgesteld via plastic voedsel- en drankverpakkingen. Afgelopen april heeft de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) nog opnieuw gekeken naar de risico’s voor de volksgezondheid als gevolg van blootstelling aan BPA via de voeding. Hieruit bleek dat ingeblikt voedsel de grootse mate van blootstelling vormde voor alle leeftijdsgroepen.

Al bij zeer lage doses blijkt BPA het menselijk immuunsysteem te kunnen beschadigen. Daarnaast verstoort de stof de werking van het hormoonsysteem, vermindert het vruchtbaarheid en zorgt het voor allergische huidreacties.

Wetgeving BPA en voeding

Er zijn diverse Europese regels ten aanzien van het gebruik van BPA in producten. Specifiek voor voeding is vastgesteld hoeveel BPA maximaal vanuit de verpakking mag migreren naar voeding. In Verordening (EU) nr. 10/2011 is een migratielimiet vastgesteld van 0,05 mg BPA per kg levensmiddel. In Verordening (EU) 2018/213 is bepaald dat dezelfde migratielimiet geldt voor vernissen of coatings die op materialen of voorwerpen worden aangebracht.

Daarnaast zijn er EU-lidstaten met nationale wetgeving op dit gebied. Zo geldt er in Frankrijk een verbod op BPA in voedselcontactmaterialen.

De Europese Commissie heeft naar aanleiding van het recente EFSA-advies aangekondigd om een wetgevingsvoorstel voor te bereiden met daarin een verbod op het gebruik van BPA in voedselcontactmaterialen. Goedkeuring hiervan is gepland voor het eerste kwartaal van 2024.

Heeft u een Professional abonnement, log dan hieronder in om het volledige artikel te lezen.

Meer nieuws

aanpassing-identificatiemerk-vlees-zuivel
 
25 april 2024

Aanpassing vereist van het identificatiemerk voor dierlijke producten

Het identificatiemerk, ook bekend als het “ovaaltje”, dat producenten van levensmiddelen van dierlijke oorsprong op hun producten moeten vermelden,...

allergenen-voedselinformatieverordening-mosterdzaad
 
22 april 2024

Voorstel tot aanpassing allergenenlijst aangenomen

De Europese Commissie heeft op 17 april een voorstel voor een gedelegeerde verordening aangenomen waarin de allergenenlijst van de...

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

9635

Inloggen