30 november 2020

Nieuwe database voor het opzoeken van geografische aanduidingen in de EU

De Europese Unie heeft een nieuwe database gelanceerd waarin alle geografische aanduidingen die op EU-niveau worden beschermd kunnen worden opgezocht.

nieuwedatabasekwaliteitsaanduidingen

Producenten, handhavingsinstanties en andere ge├»nteresseerden kunnen uitgebreide informatie vinden over alle geografische aanduidingen die binnen de EU worden beschermd. Hieronder vallen geografische aanduidingen van buiten de EU die op EU-niveau worden beschermd door middel van bilaterale en multilaterale overeenkomsten en geografische aanduidingen van de EU die worden beschermd in niet-EU-landen. 

De database bevat de volgende informatie:

  • officieel geregistreerde gegevens: zoals type geografische aanduiding (BOG, BGA, GA), prioriteitsdatum, wettelijke status, beschermingsgrondslag;
  • uitgebreide gegevens: zoals de contactgegevens van de producentengroepen van de geografische aanduidingen en controleorganen, kaarten, foto's van het product, productbeschrijving, het geografische gebied, duurzaamheidsverklaring.

De bedoeling is dat deze database het eenvoudiger maakt informatie te vinden over geografische aanduidingen. Verder moet het makkelijker worden voor controleautoriteiten om fraude met kwaliteitsaanduidingen te herkennen. In het geval van een probleem kan er rechtstreeks contact worden opgenomen met de betrokken autoriteiten en de producentengroep van het echte product middels het IP Enforcement Portal.

Meer nieuws

21 november 2023

Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score

Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

nieuwe-regels-geografische-aanduidingen
 
30 oktober 2023

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen

Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat
23 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

...
7629

Inloggen