27 augustus 2021

Europese Commissie verlaagt maximumgehalten aan lood en cadmium in levensmiddelen

De Europese Commissie heeft lagere maximumgehalten aan lood en cadmium vastgesteld voor een groot aantal levensmiddelen.

maximumgehalten-lood-cadmium

Zowel lood als cadmium kunnen leiden tot gezondheidsproblemen bij jonge kinderen en volwassenen. Voor beide zware metalen is het redelijkerwijs haalbaar om de aanwezigheid ervan in levensmiddelen te verminderen. Het is een van de maatregelen die de Europese Commissie heeft genomen in de strijd tegen kanker.

Nieuwe maximumgehalten voor lood

Bij Verordening (EU) 2021/1317 zijn nieuwe of aangepaste maximumgehalten voor lood in levensmiddelen vastgesteld. Het gaat om:

-           slachtafvallen,
-           bepaalde levensmiddelen voor zuigelingen en peuters,
-           zout,
-           wilde paddenstoelen.
-           wijn,
-           likeurwijn, en
-           specerijen.

Nieuwe maximumgehalten voor cadmium

Bij Verordening (EU) 2021/1323 zijn de maximumgehalten voor cadmium voor een groot aantal producten verlaagd of vastgesteld. Het gaat onder andere om groenten en fruit, noten, granen, chocolade en zuigelingen- en peutervoeding.

Korte overgangstermijn

Gezien het risico voor de volksgezondheid, mogen producten die niet aan de nieuwe maximumgehalten voor lood voldoen en die voor 30 augustus 2021 (lood) of voor 31 augstus 2021 (cadmium) in de handel zijn gebracht, slechts gedurende korte tijd (tot en met 28 februari 2022) in de handel blijven. De wijzigingen zijn opgenomen in Verordening (EG) nr. 1881/2006 tot vaststelling van de maximumgehalten aan bepaalde verontreinigingen in levensmiddelen.

Meer nieuws

aanpassing-identificatiemerk-vlees-zuivel
 
25 april 2024

Aanpassing vereist van het identificatiemerk voor dierlijke producten

Het identificatiemerk, ook bekend als het “ovaaltje”, dat producenten van levensmiddelen van dierlijke oorsprong op hun producten moeten vermelden,...

allergenen-voedselinformatieverordening-mosterdzaad
 
22 april 2024

Voorstel tot aanpassing allergenenlijst aangenomen

De Europese Commissie heeft op 17 april een voorstel voor een gedelegeerde verordening aangenomen waarin de allergenenlijst van de...

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

8250

Inloggen