10 mei 2021

EFSA: Titaniumdioxide (E 171) niet langer veilig als levensmiddelenadditief

EFSA heeft naar aanleiding van een nieuwe veiligheidsbeoordeling van het levensmiddelenadditief titaniumdioxide (E 171) geoordeeld dat gebruik hiervan niet langer als veilig wordt gezien.

e-171-levensmiddelenadditief

De kleurstof wordt aan diverse levensmiddelen, zoals snoep en ijs toegevoegd om deze een mooie witte kleur te geven.

Veiligheid al lang omstreden

De veiligheid van de kleurstof is al langer omstreden. Eerder al besloot Frankrijk uit voorzorg het gebruik te verbieden. Ook diverse fabrikanten besloten de herbeoordeling van de EFSA niet af te wachten en begonnen al eerder met het uitfaseren van het gebruik van titaniumdioxide.

Gevaar zit met name in nanodeeltjes

EFSA kan niet uitsluiten dat de nanodeeltjes van de kleurstof het DNA kunnen aantasten en kanker kunnen veroorzaken. Het risico bestaat dat deze TiO2 deeltjes zich ophopen in het lichaam. Ook zijn er nog veel onzekerheden rond de kleurstof. Het EFSA-panel heeft daarom geconcludeerd dat E 171 niet langer als veilig levensmiddelenadditief gezien kan worden.

Vervolgstappen

Risicomanagers van de Europese Commissie en in de EU lidstaten zijn geïnformeerd over de EFSA-conclusie. Stella Kyriakides, Eurocommissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid, heeft al laten weten dat er een voorstel zal komen om het gebruik van het additief in de EU te verbieden. De besprekingen hierover met de lidstaten zullen volgende maand van start gaan.

Meer nieuws

21 november 2023

Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score

Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

nieuwe-regels-geografische-aanduidingen
 
30 oktober 2023

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen

Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat
23 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

...
7999

Inloggen