09 mei 2021

EFSA: Titaniumdioxide (E 171) niet langer veilig als levensmiddelenadditief

EFSA heeft naar aanleiding van een nieuwe veiligheidsbeoordeling van het levensmiddelenadditief titaniumdioxide (E 171) geoordeeld dat gebruik hiervan niet langer als veilig wordt gezien.

e-171-levensmiddelenadditief

De kleurstof wordt aan diverse levensmiddelen, zoals snoep en ijs toegevoegd om deze een mooie witte kleur te geven.

Veiligheid al lang omstreden

De veiligheid van de kleurstof is al langer omstreden. Eerder al besloot Frankrijk uit voorzorg het gebruik te verbieden. Ook diverse fabrikanten besloten de herbeoordeling van de EFSA niet af te wachten en begonnen al eerder met het uitfaseren van het gebruik van titaniumdioxide.

Gevaar zit met name in nanodeeltjes

EFSA kan niet uitsluiten dat de nanodeeltjes van de kleurstof het DNA kunnen aantasten en kanker kunnen veroorzaken. Het risico bestaat dat deze TiO2 deeltjes zich ophopen in het lichaam. Ook zijn er nog veel onzekerheden rond de kleurstof. Het EFSA-panel heeft daarom geconcludeerd dat E 171 niet langer als veilig levensmiddelenadditief gezien kan worden.

Vervolgstappen

Risicomanagers van de Europese Commissie en in de EU lidstaten zijn geïnformeerd over de EFSA-conclusie. Stella Kyriakides, Eurocommissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid, heeft al laten weten dat er een voorstel zal komen om het gebruik van het additief in de EU te verbieden. De besprekingen hierover met de lidstaten zullen volgende maand van start gaan.

Meer nieuws

allergenen-voedselinformatieverordening-mosterdzaad
 
22 april 2024

Voorstel tot aanpassing allergenenlijst aangenomen

De Europese Commissie heeft op 17 april een voorstel voor een gedelegeerde verordening aangenomen waarin de allergenenlijst van de...

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

ingredienten-gearomatiseerde-wijn
 
19 februari 2024

Nieuwe EU etiketteringsregels voor gearomatiseerde wijnbouwproducten

Op dranken als sangria, glühwein en vermout moet sinds 8 december 2023 informatie verstrekt worden over de gebruikte ingrediënten. 

...
7999

Inloggen