18 mei 2021

Chiazaad mag voortaan ook zonder voorverpakking worden verkocht

Voortaan mag chiazaad ook zonder voorverpakking in de handel worden gebracht.

chiazaad-novel-food-bulk

Chiazaad is een novel food en mag alleen in de handel worden gebracht na toelating. Novel foods zijn levensmiddelen of ingredi├źnten die nog niet in significante mate gebruikt werden voor menselijke voeding voor 15 mei 1997. 

Sinds 2009 mag chiazaad in de EU worden toegevoegd aan broodproducten. Later zijn daar meer levensmiddelencategorie├źn bij gekomen, waaronder gebakken producten, ontbijtgranen, yoghurt en voorverpakt chiazaad als zodanig.

In januari 2020 werd door een vereniging voor bulkverkoop aan de Europese Commissie de vraag gesteld of niet-voorverpakte chiazaden (bulk) als zodanig ook in de EU in de handel mogen worden gebracht. Naar aanleiding hiervan heeft de Commissie besloten de Unielijst met toegelaten nieuwe voedingsmiddelen op eigen initiatief bij te werken.

Een nieuwe veiligheidsbeoordeling door de EFSA voor de voorstelde wijziging van de gebruiksvoorwaarden was niet nodig. De wijziging betreft alleen het schrappen van de vermelding van de vormen waarin chiazaden als zodanig is de handel mogen worden gebracht. Dit heeft geen gevolgen voor de gezondheid van de mens.

Uitvoeringsverordening (EU) 2017/2470 tot vaststelling van de Unielijst van nieuwe voedingsmiddelen overeenkomstig Verordening (EU) 2015/2283 van het Europees Parlement en de Raad betreffende nieuwe voedingsmiddelen is aangepast.

Meer nieuws

21 november 2023

Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score

Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

nieuwe-regels-geografische-aanduidingen
 
30 oktober 2023

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen

Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat
23 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

...
8013

Inloggen