17 mei 2021

Chiazaad mag voortaan ook zonder voorverpakking worden verkocht

Voortaan mag chiazaad ook zonder voorverpakking in de handel worden gebracht.

chiazaad-novel-food-bulk

Chiazaad is een novel food en mag alleen in de handel worden gebracht na toelating. Novel foods zijn levensmiddelen of ingrediënten die nog niet in significante mate gebruikt werden voor menselijke voeding voor 15 mei 1997. 

Sinds 2009 mag chiazaad in de EU worden toegevoegd aan broodproducten. Later zijn daar meer levensmiddelencategorieën bij gekomen, waaronder gebakken producten, ontbijtgranen, yoghurt en voorverpakt chiazaad als zodanig.

In januari 2020 werd door een vereniging voor bulkverkoop aan de Europese Commissie de vraag gesteld of niet-voorverpakte chiazaden (bulk) als zodanig ook in de EU in de handel mogen worden gebracht. Naar aanleiding hiervan heeft de Commissie besloten de Unielijst met toegelaten nieuwe voedingsmiddelen op eigen initiatief bij te werken.

Een nieuwe veiligheidsbeoordeling door de EFSA voor de voorstelde wijziging van de gebruiksvoorwaarden was niet nodig. De wijziging betreft alleen het schrappen van de vermelding van de vormen waarin chiazaden als zodanig is de handel mogen worden gebracht. Dit heeft geen gevolgen voor de gezondheid van de mens.

Uitvoeringsverordening (EU) 2017/2470 tot vaststelling van de Unielijst van nieuwe voedingsmiddelen overeenkomstig Verordening (EU) 2015/2283 van het Europees Parlement en de Raad betreffende nieuwe voedingsmiddelen is aangepast.

Meer nieuws

aanpassing-identificatiemerk-vlees-zuivel
 
25 april 2024

Aanpassing vereist van het identificatiemerk voor dierlijke producten

Het identificatiemerk, ook bekend als het “ovaaltje”, dat producenten van levensmiddelen van dierlijke oorsprong op hun producten moeten vermelden,...

allergenen-voedselinformatieverordening-mosterdzaad
 
22 april 2024

Voorstel tot aanpassing allergenenlijst aangenomen

De Europese Commissie heeft op 17 april een voorstel voor een gedelegeerde verordening aangenomen waarin de allergenenlijst van de...

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

8013

Inloggen