24 mei 2022

Informatie over allergenen in onverpakte levensmiddelen moet beter

De verplichte informatie over de aanwezigheid van allergenen wordt door veel retailers, ambachtelijke bedrijven en horeca niet juist verstrekt. Dit blijkt uit de resultaten van inspecties die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in 2021 onder ruim 5.000 bedrijven heeft uitgevoerd.

allergenen-wetgeving-onverpakte-levensmiddelen

De aanwezigheid van allergenen kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van mensen. Om die reden is in de voedselinformatiewetgeving vastgelegd welke allergenen vermeld moeten worden en hoe dit moet gebeuren. Er zijn in de wetgeving in totaal 14 allergenen opgenomen waarover informatie moet worden verstrekt, bijvoorbeeld glutenbevattende granen, noten, melk en eieren.

In de Warenwetregeling allergeneninformatie niet-voorverpakte levensmiddelen staat hoe allergeneninformatie vermeld of mondeling meegedeeld moet worden bij niet-voorverpakte levensmiddelen.

Vooral horecabedrijven voldeden niet aan de eisen (65%). Bij ambachtelijke bedrijven zoals bakkers en slagers was dit het geval bij 51%. Ook retailers, waaronder supermarkten en toko’s, verstrekten vaak geen juiste informatie over allergenen (41%).

Gevolgen niet juiste vermelding allergenen

Sinds 2021 is de controle van allergeneninformatie een vast onderdeel van het toezicht bij horeca, ambacht en retail. Ook dit jaar zal de NVWA hier actief op blijven controleren.

Als de informatie over allergenen niet juist vermeld wordt krijgen ondernemers eerst een schriftelijke waarschuwing. Doet de ondernemer vervolgens niets, dan volgt een boete van € 525 en moet de tekortkoming alsnog worden opgelost.

Consumenten kunnen het melden als zij niet-voorverpakte producten kopen en er nergens een vermelding over allergenen staat.

Hoe moeten allergenen vermeld worden bij onverpakte levensmiddelen

Als een levensmiddel één of meer allergenen bevat moet de consument hier altijd over geïnformeerd worden.

In het geval van onverpakte levensmiddelen mag dit:

  • schriftelijk, bijvoorbeeld via kaartjes in de vitrine of op de menukaart; of
  • mondeling, mits duidelijk is voor de consument dat de allergeneninformatie beschikbaar is. Eigen personeel en inspecteurs van de NVWA moeten de allergeneninformatie altijd schriftelijk of elektronisch kunnen inzien.

Om ondernemers te helpen aan de wettelijke eisen te voldoen heeft de NVWA een ‘Allergenen checklist’ gepubliceerd.

Meer nieuws

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

ingredienten-gearomatiseerde-wijn
 
19 februari 2024

Nieuwe EU etiketteringsregels voor gearomatiseerde wijnbouwproducten

Op dranken als sangria, glühwein en vermout moet sinds 8 december 2023 informatie verstrekt worden over de gebruikte ingrediënten. 

...
strengere-etikettering-vruchtensap-honing-jam
 
19 december 2023

Europees Parlement stemt voor strengere etiketteringsregels voor vruchtensap, honing en jam

Het Europees Parlement heeft vorige week diverse amendementen aangenomen op de zogenaamde ‘ontbijtrichtlijnen’. Er moeten strengere...

8781

Inloggen