EU levensmiddelenwetgeving en warenwet

Eurowet biedt u een betrouwbaar informatiesysteem met alle wetgeving voor de food & drinksector. Zorg dat u de levensmiddelenwetgeving kent en weet welke wijzigingen er aan komen, zodat u hier tijdig op kunt inspelen.

Lees meer

13 december 2020

Gebufferde azijn valt onder additievenwetgeving, toelating nodig

Gebufferde azijn, dat gebruikt wordt voor conservering van bijvoorbeeld vlees en vis, voldoet aan de definitie van additief. 

gebufferde-azijn-valt-onder-additievenwetgeving

Dit staat in een onlangs gepubliceerde verklaring van het Permanent Comité voor planten, dieren, levensmiddelen en diervoeders. Alle lidstaten hebben op 17 november jongstleden unaniem met deze verklaring ingestemd.

Gebufferde azijn wordt business-to-business verkocht als clean label alternatief voor conserveermiddelen. Er worden additieven gebruikt of toegevoegd aan azijn, waardoor een stof ontstaat met een pH waarde hoger dan 4,9. Op die manier wordt het conserverende effect geoptimaliseerd zonder dat dit effect heeft op de smaak en kleur van de levensmiddelen waaraan het wordt toegevoegd.  Het product wordt geëtiketteerd als aroma of gebufferde azijn(poeder).

De lidstaten zijn van mening dat dergelijk gebruik echter valt onder de additievenwetgeving en dat een aanvraag voor toelating moet worden ingediend. In de verklaring die het Permanent Comité heeft opgesteld staat het volgende:

  • Gebufferde azijn is een stof, die op zichzelf gewoonlijk niet als voedsel wordt geconsumeerd en gewoonlijk niet als kenmerkend voedselingrediënt wordt gebruikt.
  • Als gebufferde azijn vanwege een technologisch effect wordt toegevoegd aan levensmiddelen dat is er sprake van een bedoeld gebruik als levensmiddelenadditief.
  • Dergelijk gebruik voldoet aan de definitie van levensmiddelenadditief en daarom moet het voldoen aan de additievenwetgeving en de bijbehorende specificaties. Het moet ook op het etiket vermeld worden als additief.
  • Alleen levensmiddelenadditieven die zijn goedgekeurd in de EU mogen op de markt worden gebracht en worden toegevoegd aan levensmiddelen volgens de gespecificeerde voorwaarden. Een aanvraag voor toelating kan worden ingediend, overeenkomstig Verordening (EG) Nr. 1331/2008

Wat betekent dit concreet? De lidstaten hanteren het standpunt dat gebufferde azijn, dat toegevoegd wordt vanwege de conserverende werking, additiefgebruik is. Er is is echter sprake van een niet-toegelaten additief en/of het additief voldoet niet aan de zuiverheidseisen zoals vermeld in Verordening (EU) nr. 231/2012.

Er zal een aanvraag voor toelating moeten worden ingediend en het zal dan als conserveermiddel vermeld moeten worden op het etiket van levensmiddelen waaraan het additief mag worden toegevoegd.

Voor meer informatie over additieven, zie het 'Handboek additieven voor levensmiddelenfabrikanten' van de NVWA.

Meer nieuws

allergenen-voedselinformatieverordening-mosterdzaad
 
22 april 2024

Voorstel tot aanpassing allergenenlijst aangenomen

De Europese Commissie heeft op 17 april een voorstel voor een gedelegeerde verordening aangenomen waarin de allergenenlijst van de...

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

ingredienten-gearomatiseerde-wijn
 
19 februari 2024

Nieuwe EU etiketteringsregels voor gearomatiseerde wijnbouwproducten

Op dranken als sangria, glühwein en vermout moet sinds 8 december 2023 informatie verstrekt worden over de gebruikte ingrediënten. 

...

Wat maakt ons uniek

Altijd op de hoogte van de actuele en komende wetgeving op het gebied van levensmiddelen.

Snel en up-to-date

Dagelijks controleren wij voor u of er nieuwe wetten of wijzigingen op bestaande wetgeving gepubliceerd zijn, die van belang zijn voor levensmiddelen. Deze worden vaak nog dezelfde dag verwerkt in het systeem.

Geconsolideerde wetteksten

Wijzigingen, rectificaties en afwijkingen worden door ons in de oorspronkelijke teksten verwerkt, zodat onze abonnees altijd de beschikking hebben over de actuele wetteksten.

Compleet

Naast de geldende wetgeving van belang voor levensmiddelen, vindt u in het informatiesysteem (wijzigings)voorstellen, richtsnoeren, EFSA-opinies en andere interessante documenten.

Overzichtelijk

Alle wetgeving en documentatie is gerangschikt op onderwerp. U kunt direct doorklikken naar de (geconsolideerde) wetteksten.

Zoekfunctie

Dankzij onze uitgebreide zoekfunctie (o.a. doorzoekbare pdf's) en filtermogelijkheden vind u snel en eenvoudig de wetgeving en/of documentatie die u zoekt.

Wekelijkse update

Wekelijks ontvangt u per e-mail een overzicht met nieuwe en gewijzigde wetgeving en documentatie, inclusief een korte inhoudelijke toelichting.

Probeer nu

Aarzel niet, vraag vandaag nog een gratis proefabonnement aan.

Vraag aan

Hieronder slechts een kleine selectie van bedrijven en instanties die vertrouwen op Eurowet.

 

FrieslandCampina
MeadJohnson
Zeelandia
COKZ
Hero

Laatste nieuws

allergenen-voedselinformatieverordening-mosterdzaad
 
22 april 2024

Voorstel tot aanpassing allergenenlijst aangenomen

De Europese Commissie heeft op 17 april een voorstel voor een gedelegeerde verordening aangenomen waarin de allergenenlijst van de...

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

ingredienten-gearomatiseerde-wijn
 
19 februari 2024

Nieuwe EU etiketteringsregels voor gearomatiseerde wijnbouwproducten

Op dranken als sangria, glühwein en vermout moet sinds 8 december 2023 informatie verstrekt worden over de gebruikte ingrediënten. 

...

Inloggen