15 april 2022

Overzicht afspraken CBL, FNLI, MVO, NVWA en VWS over etikettering zonnebloemolie

Er zijn voorlopige afspraken gemaakt tussen CBL, FNLI, MVO, NVWA en VWS over het correct etiketteren van producten die normaalgesproken zonnebloemolie bevatten. Vanwege het tekort aan zonnebloemolie als gevolg van de oorlog in Oekraïne wordt het ingrediënt nu vaak vervangen door alternatieve oliën. 

afspraken-etiketteren-zonnebloemolie

Zie ook ‘NVWA coulant bij tijdelijk onjuiste etikettering zonnebloemolie’.

In de gepubliceerde afspraken wordt onderscheid gemaakt tussen de maatregelen die gelden op de korte termijn (tot 1 januari 2023) en op middellange termijn (vanaf 1 januari 2023). Vanaf 1 januari 2023 geldt dat de ingrediëntenlijst en de voedingswaardetabel moet zijn aangepast. Er kan voor worden gekozen om plantaardige oliën te vermelden, gevolgd door, tussen haakjes, de oliën die als vervanging kunnen zijn gebruikt, in wisselende verhouding.

Mochten er in de tussentijd andere afspraken worden gemaakt, bijvoorbeeld op EU-niveau, dan komen deze afspraken te vervallen.

Meer nieuws

21 november 2023

Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score

Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

nieuwe-regels-geografische-aanduidingen
 
30 oktober 2023

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen

Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat
23 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

...
8805

Inloggen