29 maart 2022

NVWA coulant bij tijdelijk onjuiste etikettering zonnebloemolie

Als gevolg van de oorlog in Oekraïne dreigt er een tekort aan zonnebloemolie. Dit kan ertoe leiden dat fabrikanten op korte termijn het ingrediënt zonnebloemolie in hun producten (gedeeltelijk) moeten vervangen door andere plantaardige oliën. 

tijdelijk-onjuiste-etikettering-zonnebloemolie-

Hierdoor kloppen de etiketten van die producten niet meer. De NVWA heeft laten weten hier tijdelijk niet op te handhaven. Het opnieuw laten drukken van etiketten is dus vooralsnog niet nodig. Ook diverse andere lidstaten hebben inmiddels verklaringen gepubliceerd waarin zij aangeven flexibel om te gaan met de onvoorziene omstandigheden. 

Consument informeren

Bedrijven en supermarkten moeten consumenten wel informeren indien zij een alternatief voor zonnebloemolie gebruiken in hun producten. Het in de handel brengen van een veilig levensmiddel en het niet misleiden van consumenten blijft hun verantwoordelijkheid.

Indien als alternatief bijvoorbeeld pinda- of arachideolie gebruikt wordt, dan is het belangrijk dat dit duidelijk is voor de consument, omdat dit kan leiden tot allergische reacties. 

Ook als de aanwezigheid van zonnebloemolie prominent op een product wordt aangeduid, kan het zijn dat een aanpassing van de verpakking nodig is om misleiding te vermijden. Er kan dan bijvoorbeeld een sticker overheen geplakt worden.

Meer nieuws

21 november 2023

Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score

Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

nieuwe-regels-geografische-aanduidingen
 
30 oktober 2023

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen

Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat
23 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

...
8651

Inloggen