29 maart 2022

NVWA coulant bij tijdelijk onjuiste etikettering zonnebloemolie

Als gevolg van de oorlog in Oekraïne dreigt er een tekort aan zonnebloemolie. Dit kan ertoe leiden dat fabrikanten op korte termijn het ingrediënt zonnebloemolie in hun producten (gedeeltelijk) moeten vervangen door andere plantaardige oliën. 

tijdelijk-onjuiste-etikettering-zonnebloemolie-

Hierdoor kloppen de etiketten van die producten niet meer. De NVWA heeft laten weten hier tijdelijk niet op te handhaven. Het opnieuw laten drukken van etiketten is dus vooralsnog niet nodig. Ook diverse andere lidstaten hebben inmiddels verklaringen gepubliceerd waarin zij aangeven flexibel om te gaan met de onvoorziene omstandigheden. 

Consument informeren

Bedrijven en supermarkten moeten consumenten wel informeren indien zij een alternatief voor zonnebloemolie gebruiken in hun producten. Het in de handel brengen van een veilig levensmiddel en het niet misleiden van consumenten blijft hun verantwoordelijkheid.

Indien als alternatief bijvoorbeeld pinda- of arachideolie gebruikt wordt, dan is het belangrijk dat dit duidelijk is voor de consument, omdat dit kan leiden tot allergische reacties. 

Ook als de aanwezigheid van zonnebloemolie prominent op een product wordt aangeduid, kan het zijn dat een aanpassing van de verpakking nodig is om misleiding te vermijden. Er kan dan bijvoorbeeld een sticker overheen geplakt worden.

Meer nieuws

nanomaterials
10 juni 2022

Europese Commissie herziet definitie nanomateriaal

De Europese Commissie heeft een nieuwe aanbeveling gepubliceerd waarin de definitie van nanomateriaal wordt verduidelijkt. Het wordt...

allergenen-wetgeving-onverpakte-levensmiddelen
25 mei 2022

Informatie over allergenen in onverpakte levensmiddelen moet beter

De verplichte informatie over de aanwezigheid van allergenen wordt door veel retailers, ambachtelijke bedrijven en horeca niet juist...

richtsnoeren-alcoholvrij-gedistilleerd
 
16 mei 2022

Etikettering niet- en licht-alcoholische ‘gedistilleerde dranken’

De laatste jaren verschijnen er steeds vaker varianten van ‘gedistilleerde dranken’ op de markt waar geen of weinig alcohol in zit....

8651

Inloggen