29 maart 2022

NVWA coulant bij tijdelijk onjuiste etikettering zonnebloemolie

Als gevolg van de oorlog in Oekraïne dreigt er een tekort aan zonnebloemolie. Dit kan ertoe leiden dat fabrikanten op korte termijn het ingrediënt zonnebloemolie in hun producten (gedeeltelijk) moeten vervangen door andere plantaardige oliën. 

tijdelijk-onjuiste-etikettering-zonnebloemolie-

Hierdoor kloppen de etiketten van die producten niet meer. De NVWA heeft laten weten hier tijdelijk niet op te handhaven. Het opnieuw laten drukken van etiketten is dus vooralsnog niet nodig. Ook diverse andere lidstaten hebben inmiddels verklaringen gepubliceerd waarin zij aangeven flexibel om te gaan met de onvoorziene omstandigheden. 

Consument informeren

Bedrijven en supermarkten moeten consumenten wel informeren indien zij een alternatief voor zonnebloemolie gebruiken in hun producten. Het in de handel brengen van een veilig levensmiddel en het niet misleiden van consumenten blijft hun verantwoordelijkheid.

Indien als alternatief bijvoorbeeld pinda- of arachideolie gebruikt wordt, dan is het belangrijk dat dit duidelijk is voor de consument, omdat dit kan leiden tot allergische reacties. 

Ook als de aanwezigheid van zonnebloemolie prominent op een product wordt aangeduid, kan het zijn dat een aanpassing van de verpakking nodig is om misleiding te vermijden. Er kan dan bijvoorbeeld een sticker overheen geplakt worden.

Meer nieuws

aanpassing-identificatiemerk-vlees-zuivel
 
25 april 2024

Aanpassing vereist van het identificatiemerk voor dierlijke producten

Het identificatiemerk, ook bekend als het “ovaaltje”, dat producenten van levensmiddelen van dierlijke oorsprong op hun producten moeten vermelden,...

allergenen-voedselinformatieverordening-mosterdzaad
 
22 april 2024

Voorstel tot aanpassing allergenenlijst aangenomen

De Europese Commissie heeft op 17 april een voorstel voor een gedelegeerde verordening aangenomen waarin de allergenenlijst van de...

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

8651

Inloggen