19 september 2023

Ontwerpverslag over herziening ‘ontbijtrichtlijnen’

Op 20 september vergadert de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid van het Europees Parlement over het ontwerpverslag voor herziening van de vier zogenaamde ‘ontbijtrichtlijnen’. In deze richtlijn staan regels ten aanzien van de samenstelling, benaming, etikettering en presentatie van honing, vruchtensappen, jam en geheel of gedeeltelijk gedehydrateerde verduurzaamde melk.

aanpassing-ontbijtrichtlijnen

In het ontwerpverslag pleit de rapporteur onder andere voor een ambitieuzere benadering ten aanzien van de etikettering van honing. Dat actie nodig is, wordt volgens de rapporteur aangetoond in de onlangs gepubliceerde EU-verslagen over frauduleuze praktijken in verband met ingevoerde honing en de grote behoefte van consumenten en belanghebbenden aan transparantere en nauwkeurigere informatie over de oorsprong en samenstelling van honing.

De rapporteur steunt het voorstel van de Commissie om de productie van jam of confituur met een hoger vruchtgehalte te stimuleren.  Dit ter ondersteuning van de fruitmarkt en om het gehalte aan vrije suikers in het product te verlagen. Wel worden er iets lagere minimumhoeveelheden fruit voor de bereiding van jam (confituur) of gelei voorgesteld dan in het oorspronkelijke Commissievoorstel.

Ook het plan van de Commissie om vruchtensappen met verlaagd suikergehalte mogelijk te maken wordt gesteund door de rapporteur. Op vruchtensappen waar van nature voorkomende suiker uit wordt verwijderd, mag volgens het Europees Parlement alleen niet worden geclaimd dat het product minder calorieën zou bevatten of een gezonder alternatief zou zijn of dat sappen met natuurlijk vruchtensuiker ongezond zouden zijn. Claims als “gezonder dan natuurlijk sap” of “bevat 30 % minder suiker dan appelsap” zouden niet mogen.

Tot slot stelt de rapporteur voor om de nieuwe maatregelen sneller in te voeren. Het is de bedoeling een omzettingsperiode van negen in plaats van achttien maanden in te stellen waarbinnen de lidstaten nationale wetgeving moeten instellen. Ook moeten marktdeelnemers zich sneller aan de nieuwe eisen aan passen. 

Meer nieuws

aanpassing-identificatiemerk-vlees-zuivel
 
25 april 2024

Aanpassing vereist van het identificatiemerk voor dierlijke producten

Het identificatiemerk, ook bekend als het “ovaaltje”, dat producenten van levensmiddelen van dierlijke oorsprong op hun producten moeten vermelden,...

allergenen-voedselinformatieverordening-mosterdzaad
 
22 april 2024

Voorstel tot aanpassing allergenenlijst aangenomen

De Europese Commissie heeft op 17 april een voorstel voor een gedelegeerde verordening aangenomen waarin de allergenenlijst van de...

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

Inloggen