14 juni 2021

Nutri-Score wordt waarschijnlijk eerste helft van 2022 ingevoerd

Zoals het er nu uitziet zal Nutri-Score volgend jaar in Nederland worden ingevoerd. Gebruik van het voedselkeuzelogo wordt vrijwillig, maar andere voedselkeuzelogo’s met betrekking tot gezonde voeding mogen niet meer door Nederlandse producenten op Nederlandse verpakkingen worden geplaatst.

invoering-nutri-score

Ook betekent keuze voor het logo door een producent dat dit op alle producten moet worden vermeld. Vermelding op een deel van het productaanbod mag niet.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Nutri-Score medio 2021 zou worden ingevoerd. Het wachten is echter op de eerste wetenschappelijke evaluatie van het voedselkeuzelogo. Als de eerste uitkomsten van de wetenschappelijke evaluatie door het internationale wetenschappelijk comité bekend zijn, zal Staatssecretaris Blokhuis een besluit nemen over de introductie van het logo in Nederland. Dit heeft hij bekend gemaakt in een brief aan de Tweede Kamer.

Dit onafhankelijke internationaal wetenschappelijk comité bestaat uit wetenschappers uit alle deelnemende landen. Zij kijken onder andere naar de berekening achter Nutri-Score en of de criteria in overeenstemming zijn met de voedingsrichtlijnen van de deelnemende landen.

De voorbereidingen voor de introductie van Nutri-Score gaan in de tussentijd wel gewoon door. Er zullen onder andere aanpassingen worden gedaan in de wetgeving in de Warenwet.

Meer nieuws

allergenen-voedselinformatieverordening-mosterdzaad
 
22 april 2024

Voorstel tot aanpassing allergenenlijst aangenomen

De Europese Commissie heeft op 17 april een voorstel voor een gedelegeerde verordening aangenomen waarin de allergenenlijst van de...

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

ingredienten-gearomatiseerde-wijn
 
19 februari 2024

Nieuwe EU etiketteringsregels voor gearomatiseerde wijnbouwproducten

Op dranken als sangria, glühwein en vermout moet sinds 8 december 2023 informatie verstrekt worden over de gebruikte ingrediënten. 

...
8079

Inloggen