15 juni 2021

Nutri-Score wordt waarschijnlijk eerste helft van 2022 ingevoerd

Zoals het er nu uitziet zal Nutri-Score volgend jaar in Nederland worden ingevoerd. Gebruik van het voedselkeuzelogo wordt vrijwillig, maar andere voedselkeuzelogo’s met betrekking tot gezonde voeding mogen niet meer door Nederlandse producenten op Nederlandse verpakkingen worden geplaatst.

invoering-nutri-score

Ook betekent keuze voor het logo door een producent dat dit op alle producten moet worden vermeld. Vermelding op een deel van het productaanbod mag niet.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Nutri-Score medio 2021 zou worden ingevoerd. Het wachten is echter op de eerste wetenschappelijke evaluatie van het voedselkeuzelogo. Als de eerste uitkomsten van de wetenschappelijke evaluatie door het internationale wetenschappelijk comité bekend zijn, zal Staatssecretaris Blokhuis een besluit nemen over de introductie van het logo in Nederland. Dit heeft hij bekend gemaakt in een brief aan de Tweede Kamer.

Dit onafhankelijke internationaal wetenschappelijk comité bestaat uit wetenschappers uit alle deelnemende landen. Zij kijken onder andere naar de berekening achter Nutri-Score en of de criteria in overeenstemming zijn met de voedingsrichtlijnen van de deelnemende landen.

De voorbereidingen voor de introductie van Nutri-Score gaan in de tussentijd wel gewoon door. Er zullen onder andere aanpassingen worden gedaan in de wetgeving in de Warenwet.

Meer nieuws

21 november 2023

Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score

Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

nieuwe-regels-geografische-aanduidingen
 
30 oktober 2023

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen

Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat
23 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

...
8079

Inloggen