13 oktober 2020

Ontwerpbesluit voor statiegeld op blikjes

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat heeft een voorstel gepubliceerd dat het mogelijk maakt statiegeld in te voeren op blikjes.

ontwerpbesluit-voor-statiegeld-op-blikjes

Metalen drankverpakkingen vormen een probleem voor het milieu. Volgens metingen van Rijkswaterstaat worden er 2,5 keer meer blikjes teruggevonden als zwerfafval dan plastic flesjes.

Het doel is de hoeveelheid blikjes in het zwerfafval met 70 tot 90% te verminderen. Verder moet 90% van de blikjes gerecycled worden. Als deze doelstellingen niet worden gehaald, dan zal in 2021 het besluit worden genomen om statiegeld op blikjes in te voeren. Er wordt verwacht dat dit zal leiden tot de gewenste vermindering van metalen drankverpakkingen in het zwerfafval.

De eventuele statiegeldverplichting zal gaan gelden voor metalen verpakkingen met een inhoud van 3 liter of minder voor water, frisdrank, bier en zwak alcoholhoudende drank.

Het is de bedoeling dat het Besluit maatregelen metalen drankverpakkingen uiterlijk op 1 juli 2021 gepubliceerd wordt. De datum van inwerkingtreding zal in een apart koninklijk besluit worden gepubliceerd. De verwachting is dat indien er inderdaad statiegeld op blikjes wordt ingevoerd, dat dit op zijn vroegst per 1 juli 2022 zal zijn. Het nieuwe besluit zal het Besluit beheer verpakkingen 2014 wijzigen.

Heeft u een Professional abonnement, log dan hieronder in om het volledige artikel te lezen.

Meer nieuws

aanpassing-identificatiemerk-vlees-zuivel
 
25 april 2024

Aanpassing vereist van het identificatiemerk voor dierlijke producten

Het identificatiemerk, ook bekend als het “ovaaltje”, dat producenten van levensmiddelen van dierlijke oorsprong op hun producten moeten vermelden,...

allergenen-voedselinformatieverordening-mosterdzaad
 
22 april 2024

Voorstel tot aanpassing allergenenlijst aangenomen

De Europese Commissie heeft op 17 april een voorstel voor een gedelegeerde verordening aangenomen waarin de allergenenlijst van de...

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

7541

Inloggen