13 oktober 2020

Ontwerpbesluit voor statiegeld op blikjes

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat heeft een voorstel gepubliceerd dat het mogelijk maakt statiegeld in te voeren op blikjes.

ontwerpbesluit-voor-statiegeld-op-blikjes

Metalen drankverpakkingen vormen een probleem voor het milieu. Volgens metingen van Rijkswaterstaat worden er 2,5 keer meer blikjes teruggevonden als zwerfafval dan plastic flesjes.

Het doel is de hoeveelheid blikjes in het zwerfafval met 70 tot 90% te verminderen. Verder moet 90% van de blikjes gerecycled worden. Als deze doelstellingen niet worden gehaald, dan zal in 2021 het besluit worden genomen om statiegeld op blikjes in te voeren. Er wordt verwacht dat dit zal leiden tot de gewenste vermindering van metalen drankverpakkingen in het zwerfafval.

De eventuele statiegeldverplichting zal gaan gelden voor metalen verpakkingen met een inhoud van 3 liter of minder voor water, frisdrank, bier en zwak alcoholhoudende drank.

Het is de bedoeling dat het Besluit maatregelen metalen drankverpakkingen uiterlijk op 1 juli 2021 gepubliceerd wordt. De datum van inwerkingtreding zal in een apart koninklijk besluit worden gepubliceerd. De verwachting is dat indien er inderdaad statiegeld op blikjes wordt ingevoerd, dat dit op zijn vroegst per 1 juli 2022 zal zijn. Het nieuwe besluit zal het Besluit beheer verpakkingen 2014 wijzigen.

Heeft u een Professional abonnement, log dan hieronder in om het volledige artikel te lezen.

Meer nieuws

21 november 2023

Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score

Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

nieuwe-regels-geografische-aanduidingen
 
30 oktober 2023

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen

Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat
23 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

...
7541

Inloggen