Maximumgehalten aan arseen in levensmiddelen verlaagd
Voortaan mogen bepaalde levensmiddelen minder arseen bevatten. Ook zijn er meer producten waarvoor een maximumgehalte voor de schadelijke stof is vastgesteld.
Het maximumgehalte voor witte rijst is verlaagd. Nieuwe limieten zijn vastgesteld voor bepaalde op rijst gebaseerde voedingsmiddelen, zuigelingenvoeding, babyvoeding, vruchtensappen en zout.
Wat is arseen?
Arseen is een metalloïde, dat van nature in lage concentraties voorkomt in gesteentes, de bodem en in natuurlijk grondwater. Menselijke activiteiten, zoals het gebruik als ingrediënt in meststoffen of bestrijdingsmiddelen, zorgen voor een toename van het arseenniveau in het milieu. Mensen komen met name met arseen in aanraking, door consumptie van levensmiddelen en drinkwater.
Aanleiding wetswijziging arseen
Naar aanleiding van een onderzoek naar de chronische blootstelling aan anorganisch arseen van de EFSA uit 2021, heeft de Commissie besloten de wetgeving aan te passen.
Uit het onderzoek bleek de blootstelling (bij verschillende leeftijdsklassen) met name te komen door de consumptie van rijst, producten op basis van rijst, granen en producten op basis van granen die geen rijst bevatten en drinkwater. Specifiek voor de jonge bevolking zorgen voedingsmiddelen op basis van granen voor zuigelingen en peuters, crackers, beschuiten en koekjes voor kinderen, volledige zuigelingenvoeding, opvolgzuigelingenvoeding, voeding voor medisch gebruik voor zuigelingen en peuters, peutervoeding, babyvoeding en vruchtensappen, voor de grootste blootstelling. Wat betreft zout volgt de Europese Commissie de Codex Alimentarius.
De wijzigingen van Verordening (EG) nr. 1881/2006 zijn op 26 maart 2023 in werking getreden. Levensmiddelen die voor deze datum in de handel zijn gebracht en die nog niet voldoen aan de nieuwe eisen, mogen tot de datum van minimale houdbaarheid of de uiterste consumptiedatum in de handel blijven.
Meer nieuws
Aanpassing vereist van het identificatiemerk voor dierlijke producten
Het identificatiemerk, ook bekend als het “ovaaltje”, dat producenten van levensmiddelen van dierlijke oorsprong op hun producten moeten vermelden,...
Voorstel tot aanpassing allergenenlijst aangenomen
De Europese Commissie heeft op 17 april een voorstel voor een gedelegeerde verordening aangenomen waarin de allergenenlijst van de...
Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen
Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...