24 februari 2022

NVWA doet onderzoek naar mogelijk verstikkingsgevaar papieren rietjes

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de afgelopen maanden een drietal meldingen ontvangen over jonge kinderen die bijna zijn gestikt na het sabbelen op een papieren rietje.

rietjes

Verbod op plastic wegwerpartikelen

Sinds 3 juli 2021 geldt er in de EU een verbod op plastic wegwerpartikelen zoals rietjes, bestek, borden en roerstaafjes voor dranken. Dit verbod is ingesteld bij Richtlijn (EU) 2019/904 betreffende de vermindering van de effecten van bepaalde kunststofproducten op het milieu. In Nederland is deze richtlijn geïmplementeerd via het Besluit kunststofproducten voor eenmalig gebruik.

Als alternatief maken veel fabrikanten nu gebruik van papieren rietjes. Probleem is echter dat de rietjes zacht worden wanneer er op gesabbeld wordt. Hierdoor kan het papier los komen en kunnen kinderen hier mogelijk in stikken.

Ervaringen melden

De NVWA roept ouders en verzorgers op soortgelijke gevallen te melden, om op die manier een goede risico-inschatting te kunnen maken. Advies is daarnaast om kinderen van 0 tot 3 jaar de rietjes alleen onder toezicht te laten gebruiken.

Meer nieuws

21 november 2023

Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score

Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

nieuwe-regels-geografische-aanduidingen
 
30 oktober 2023

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen

Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat
23 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

...
8599

Inloggen