23 februari 2022

NVWA doet onderzoek naar mogelijk verstikkingsgevaar papieren rietjes

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de afgelopen maanden een drietal meldingen ontvangen over jonge kinderen die bijna zijn gestikt na het sabbelen op een papieren rietje.

rietjes

Verbod op plastic wegwerpartikelen

Sinds 3 juli 2021 geldt er in de EU een verbod op plastic wegwerpartikelen zoals rietjes, bestek, borden en roerstaafjes voor dranken. Dit verbod is ingesteld bij Richtlijn (EU) 2019/904 betreffende de vermindering van de effecten van bepaalde kunststofproducten op het milieu. In Nederland is deze richtlijn geïmplementeerd via het Besluit kunststofproducten voor eenmalig gebruik.

Als alternatief maken veel fabrikanten nu gebruik van papieren rietjes. Probleem is echter dat de rietjes zacht worden wanneer er op gesabbeld wordt. Hierdoor kan het papier los komen en kunnen kinderen hier mogelijk in stikken.

Ervaringen melden

De NVWA roept ouders en verzorgers op soortgelijke gevallen te melden, om op die manier een goede risico-inschatting te kunnen maken. Advies is daarnaast om kinderen van 0 tot 3 jaar de rietjes alleen onder toezicht te laten gebruiken.

Meer nieuws

allergenen-voedselinformatieverordening-mosterdzaad
 
22 april 2024

Voorstel tot aanpassing allergenenlijst aangenomen

De Europese Commissie heeft op 17 april een voorstel voor een gedelegeerde verordening aangenomen waarin de allergenenlijst van de...

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

ingredienten-gearomatiseerde-wijn
 
19 februari 2024

Nieuwe EU etiketteringsregels voor gearomatiseerde wijnbouwproducten

Op dranken als sangria, glühwein en vermout moet sinds 8 december 2023 informatie verstrekt worden over de gebruikte ingrediënten. 

...
8599

Inloggen