22 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat

Onzekerheid over veiligheid

Aanleiding is een advies van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) waarin de veiligheid van het additief opnieuw beoordeeld is. EFSA kon de veiligheid van stearyltartraat en de aanvaardbare dagelijkse inname voor deze stof, door een gebrek aan toxicologische  gegevens, niet bevestigen.

Het als emulgator en stabilisator te gebruiken additief was onder andere toegelaten in gearomatiseerde of gefermenteerde melkproducten en banketbakkerswaren.

Overgangsmaatregelen

Om fabrikanten de mogelijkheid te geven om een alternatief voor stearyltartraat te vinden, wordt de verordening van toepassing met ingang van 23 april 2024. Levensmiddelen die het additief bevatten en die vóór 23 april 2024 rechtmatig in de handel zijn gebracht mogen verder verhandeld worden tot de datum van minimale houdbaarheid of de uiterste consumptiedatum. Het additief E 483 wordt geschrapt uit bijlage II bij Verordening (EG) nr. 1333/2008 en de bijlage bij Verordening (EU) nr. 231/2012.

Meer nieuws

allergenen-voedselinformatieverordening-mosterdzaad
 
22 april 2024

Voorstel tot aanpassing allergenenlijst aangenomen

De Europese Commissie heeft op 17 april een voorstel voor een gedelegeerde verordening aangenomen waarin de allergenenlijst van de...

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

ingredienten-gearomatiseerde-wijn
 
19 februari 2024

Nieuwe EU etiketteringsregels voor gearomatiseerde wijnbouwproducten

Op dranken als sangria, glühwein en vermout moet sinds 8 december 2023 informatie verstrekt worden over de gebruikte ingrediënten. 

...

Inloggen