16 maart 2021

RIVM raadt wetgeving over sint-janskruid in kruidenpreparaten aan

Het RIVM raadt de Nederlandse overheid aan om wetgeving op te stellen over het gebruik van sint-janskruid in kruidenpreparaten.

wetgeving-sint-janskruid

Ook zouden consumenten voorzichtig moeten omgaan met kruidenpreparaten met sint-janskruid, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Dit blijkt uit onderzoek dat het RIVM heeft gedaan naar de risico’s van kruidenpreparaten die het kruid bevatten.

Voedingssupplementen en kruidentheeën

De consumptie van zowel voedingssupplementen als kruidentheeën die sint-janskruid bevatten kan ervoor zorgen dat de werking van bepaalde medicijnen verminderd, bijvoorbeeld bij chemotherapie of juist versterkt, bijvoorbeeld bij antidepressiva.

Maar ook zonder dat er medicijnen gebruikt worden, kan de consumptie van kruidenpreparaten met sint-janskruid schade toebrengen aan de gezondheid. Er zijn diverse bijwerkingen gemeld, zoals een snellere beschadiging van de huid door de zon, duizeligheid, diarree en angst. De precieze effecten zijn moeilijk te bepalen, omdat de samenstelling van dergelijke producten meestal niet bekend is en er onderling grote verschillen zijn .

Bestaande wetgeving

Op dit moment zijn er in de wetgeving geen beperkingen vastgesteld wat betreft het gebruik van sint-janskruid in kruidenpreparaten. Wel heeft het ministerie van VWS al eerder toegezegd dat het wettelijk verplicht wordt om de mogelijke interactie van sint-janskruid met geneesmiddelen op het etiket te vermelden.

In het Warenwetbesluit Kruidenpreparaten is geregeld dat het verboden is kruidenpreparaten of waren die kruidenpreparaten bevatten, te bereiden, te vervaardigen of te verhandelen, indien deze kruidensubstanties bevatten in hoeveelheden die schadelijk zijn voor de volksgezondheid.  Ook is er een lijst van kruidenpreparaten opgenomen die verboden zijn of waarvoor een maximumgehalte geldt. Sint-janskruid staat hier niet bij.

RIVM adviseert voorzichtigheid consumenten en wetgeving

Op basis van het onderzoek adviseert het RIVM consumenten voorzichtig te zijn met het gebruik van kruidenpreparaten die sint-janskruid bevatten. Voedingssupplementen en kruidentheeën met sint janskruid moeten niet gebruikt worden in combinatie met medicijnen. Het RIVM adviseert VWS om te komen met een wettelijk verbod op het gebruik van sint-janskruid in kruidenpreparaten.

 

Meer nieuws

21 november 2023

Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score

Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

nieuwe-regels-geografische-aanduidingen
 
30 oktober 2023

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen

Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat
23 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

...
7874

Inloggen