24 mei 2021

Uitfasering van het additief titaandioxide (E 171)

Nu de EFSA heeft geconcludeerd dat de veiligheid van de kleurstof E 171 (titaandioxide) niet kan worden gegarandeerd, zal het gebruik ervan worden uitgefaseerd. Uiteindelijk wil de Europese Commissie het gebruik ervan verbieden.

uitfasering-additief-titaandioxide

Lidstaten steunen verbod

De Europese Commissie heeft een voorstel gepresenteerd om het gebruik van E 171 in voedsel in de EU te verbieden. Alle lidstaten steunen dit voorstel. Naar verwachting zal de Europese Commissie het voorstel eind juli publiceren. Stemming erover staat gepland voor eind september. De kleurstof wordt echter niet direct verboden. 

Redenen voor uitfasering

Er komt een overgangsperiode om producenten de kans te geven het gebruik van E 171 uit te faseren en te vervangen waar nodig.

De EFSA heeft geen acute gezondheidseffecten ontdekt die een onmiddellijk verbod van de kleurstof zouden rechtvaardigen. Ook heeft de EFSA geconcludeerd dat E 171 niet genotoxisch is. Wel zijn er onzekerheden rond de genotoxiciteit.

Korte overgangsperiode

Het tijdspad van de uitfasering moet nog worden vastgesteld. De Commissie heeft laten weten dat de overgangsperiode zo kort mogelijk moet zijn. Het Franse nationale verbod is in 2019/2020 in een periode van acht maanden doorgevoerd.

Mogelijk ook gevolgen voor wetgeving voedselcontactmaterialen

Gekeken zal worden of de EFSA opinie ook gevolgen heeft voor andere wettelijke kaders waar titaandioxide is toegelaten, zoals de geneesmiddelenwetgeving en  de wetgeving inzake voedselcontactmaterialen en verzorgingsproducten. Titaandioxide wordt bijvoorbeeld gebruikt in drukinkten voor toepassingen die met voedsel in contact komen.

Heeft u een Professional abonnement, log dan hieronder in om het volledige artikel te lezen.

Meer nieuws

allergenen-voedselinformatieverordening-mosterdzaad
 
22 april 2024

Voorstel tot aanpassing allergenenlijst aangenomen

De Europese Commissie heeft op 17 april een voorstel voor een gedelegeerde verordening aangenomen waarin de allergenenlijst van de...

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

ingredienten-gearomatiseerde-wijn
 
19 februari 2024

Nieuwe EU etiketteringsregels voor gearomatiseerde wijnbouwproducten

Op dranken als sangria, glühwein en vermout moet sinds 8 december 2023 informatie verstrekt worden over de gebruikte ingrediënten. 

...
8021

Inloggen