25 mei 2021

Uitfasering van het additief titaandioxide (E 171)

Nu de EFSA heeft geconcludeerd dat de veiligheid van de kleurstof E 171 (titaandioxide) niet kan worden gegarandeerd, zal het gebruik ervan worden uitgefaseerd. Uiteindelijk wil de Europese Commissie het gebruik ervan verbieden.

uitfasering-additief-titaandioxide

Lidstaten steunen verbod

De Europese Commissie heeft een voorstel gepresenteerd om het gebruik van E 171 in voedsel in de EU te verbieden. Alle lidstaten steunen dit voorstel. Naar verwachting zal de Europese Commissie het voorstel eind juli publiceren. Stemming erover staat gepland voor eind september. De kleurstof wordt echter niet direct verboden. 

Redenen voor uitfasering

Er komt een overgangsperiode om producenten de kans te geven het gebruik van E 171 uit te faseren en te vervangen waar nodig.

De EFSA heeft geen acute gezondheidseffecten ontdekt die een onmiddellijk verbod van de kleurstof zouden rechtvaardigen. Ook heeft de EFSA geconcludeerd dat E 171 niet genotoxisch is. Wel zijn er onzekerheden rond de genotoxiciteit.

Korte overgangsperiode

Het tijdspad van de uitfasering moet nog worden vastgesteld. De Commissie heeft laten weten dat de overgangsperiode zo kort mogelijk moet zijn. Het Franse nationale verbod is in 2019/2020 in een periode van acht maanden doorgevoerd.

Mogelijk ook gevolgen voor wetgeving voedselcontactmaterialen

Gekeken zal worden of de EFSA opinie ook gevolgen heeft voor andere wettelijke kaders waar titaandioxide is toegelaten, zoals de geneesmiddelenwetgeving en  de wetgeving inzake voedselcontactmaterialen en verzorgingsproducten. Titaandioxide wordt bijvoorbeeld gebruikt in drukinkten voor toepassingen die met voedsel in contact komen.

Heeft u een Professional abonnement, log dan hieronder in om het volledige artikel te lezen.

Meer nieuws

21 november 2023

Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score

Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

nieuwe-regels-geografische-aanduidingen
 
30 oktober 2023

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen

Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat
23 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

...
8021

Inloggen