08 juni 2021

Toelating van eerste insect als nieuw voedingsmiddel in de EU

De EU heeft formeel het eerste insect toegelaten als nieuw voedingsmiddel in de EU. Het gaat om meelwormen, om precies te zijn de gedroogde larven van Tenebrio molitor (de meeltor).

toelating-meeltor-novel-food

Het insect mag in zijn geheel als gedroogd insect in de vorm van snacks op de markt worden gebracht en als voedselingrediënt worden toegevoegd aan een aantal levensmiddelen, zoals biscuits en producten op basis van pasta.

Larve van Tenebrio molitor wordt al in een aantal lidstaten in de handel gebracht op grond van een overgangsregeling in de verordening voor nieuwe voedingsmiddelen, maar moest nog formeel worden toegelaten.

EFSA oordeelde in november 2020 dat de consumptie van het insect veilig is, maar wel werd aanbevolen nader onderzoek te doen naar de allergene eigenschappen van de meelwormen.

Etiketteringsvoorschriften

De benaming van het nieuwe voedingsmiddel luidt “Gedroogde larve van Tenebrio molitor (de meeltor)”. Op levensmiddelen die de gedroogde larve van de meeltor bevatten, moet een waarschuwing vermeld worden. In de onmiddellijke nabijheid van de ingrediëntenlijst moet staan: “dit ingrediënt kan mogelijk allergische reacties veroorzaakt bij mensen met een bekende allergie voor schaaldieren en producten daarvan, en huismijten.“

Gegevensbescherming

De aanvrager heeft aanspraak gedaan op gegevensbescherming. Tijdens de termijn van gegevensbescherming (tot 22 juni 2026) mag het nieuwe voedingsmiddel uitsluitend door de Franse aanvrager SAS EAP Group in de EU in de handel worden gebracht. Dit kan veranderen als er nog een andere toelating komt, waarbij geen gegevensbescherming wordt aangevraagd of wanneer SAS EAP Group toestemming geeft.

Toelating novel food

De toelating is opgenomen in de Unielijst van nieuwe voedingsmiddelen die is opgenomen bij Uitvoeringsverordening (EU) 2017/2470 en treedt in werking op 22 juni 2021. Naar verwachting zullen binnenkort ook andere insecten formeel worden toegelaten.

Meer nieuws

21 november 2023

Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score

Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

nieuwe-regels-geografische-aanduidingen
 
30 oktober 2023

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen

Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat
23 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

...
8064

Inloggen