28 februari 2022

Consumentenbond kritisch over vermelding herkomst op etiketten

Volgens de Consumentenbond is er veel mis met de vermelding van de herkomst op levensmiddelen. Verplichte informatie blijkt regelmatig te ontbreken of geeft onvoldoende duidelijkheid. De organisatie zou graag zien dat de Europese wetgeving op dit punt strenger wordt. Het onderwerp is nog in ontwikkeling en blijft een punt van discussie in verschillende EU lidstaten.

olive-oil

Verplichte vermelding van de herkomst

Vermelding van de herkomst is volgens de voedselinformatieverordening verplicht als het weglaten daarvan de consument kan misleiden ten aanzien van het werkelijke land van oorsprong of de plaats van herkomst van het levensmiddel. Daarnaast is voor bepaalde producten  specifieke wetgeving van kracht, die vermelding van de herkomst verplicht stelt. Dit geldt bijvoorbeeld voor diverse vleessoorten en producten als olijfolie en honing.

Wat gaat er mis?

De Consumentenbond haalt voorbeelden aan van fabrikanten die onduidelijke informatie ten aanzien van de herkomst verstrekken, bijvoorbeeld een opsommig van meerdere landen waar rundvlees is gehouden. Met name op online platforms gaat het mis. In supermarkten ontbreekt de herkomstinformatie regelmatig, doordat er via schapkaartjes wordt verwezen naar de verpakking, terwijl de producten helemaal niet verpakt zijn.

Voor bewerkte producten geldt geen verplichte herkomstetikettering. Dit zou de organisatie graag anders zien.

Europese Commissie werkt aan voorstel

In het kader van het actieplan “Farm to Fork” heeft de Europese Commissie aangegeven om in het vierde kwartaal van dit jaar met een voorstel te komen om de verplichte vermelding van de herkomst uit te breiden naar andere producten.

Meer nieuws

21 november 2023

Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score

Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

nieuwe-regels-geografische-aanduidingen
 
30 oktober 2023

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen

Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat
23 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

...
8604

Inloggen