Skip to main content
28 februari 2022

Consumentenbond kritisch over vermelding herkomst op etiketten

Volgens de Consumentenbond is er veel mis met de vermelding van de herkomst op levensmiddelen. Verplichte informatie blijkt regelmatig te ontbreken of geeft onvoldoende duidelijkheid. De organisatie zou graag zien dat de Europese wetgeving op dit punt strenger wordt. Het onderwerp is nog in ontwikkeling en blijft een punt van discussie in verschillende EU lidstaten.

Verplichte vermelding van de herkomst

Vermelding van de herkomst is volgens de voedselinformatieverordening verplicht als het weglaten daarvan de consument kan misleiden ten aanzien van het werkelijke land van oorsprong of de plaats van herkomst van het levensmiddel. Daarnaast is voor bepaalde producten  specifieke wetgeving van kracht, die vermelding van de herkomst verplicht stelt. Dit geldt bijvoorbeeld voor diverse vleessoorten en producten als olijfolie en honing.

Wat gaat er mis?

De Consumentenbond haalt voorbeelden aan van fabrikanten die onduidelijke informatie ten aanzien van de herkomst verstrekken, bijvoorbeeld een opsommig van meerdere landen waar rundvlees is gehouden. Met name op online platforms gaat het mis. In supermarkten ontbreekt de herkomstinformatie regelmatig, doordat er via schapkaartjes wordt verwezen naar de verpakking, terwijl de producten helemaal niet verpakt zijn.

Voor bewerkte producten geldt geen verplichte herkomstetikettering. Dit zou de organisatie graag anders zien.

Europese Commissie werkt aan voorstel

In het kader van het actieplan “Farm to Fork” heeft de Europese Commissie aangegeven om in het vierde kwartaal van dit jaar met een voorstel te komen om de verplichte vermelding van de herkomst uit te breiden naar andere producten.