24 augustus 2020

EU en VS verlagen invoertarieven

De EU en de VS hebben overeenstemming bereikt over een pakket aan wederzijdse tariefverlagingen. Dit moet helpen de verstoorde handelsbetrekkingen tussen de VS en de EU te verbeteren.

eu-en-vs-verlagen-invoertarieven

De Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer en EU-commissaris Phil Hogan hebben dit bekend gemaakt in een gezamenlijke verklaring. Het is voor het eerst in meer dan twintig jaar dat er afspraken zijn gemaakt tussen beide partijen over het verlagen van tarieven.

De EU schaft de heffingen op de import van levende en bevroren kreeft(producten) uit de VS af. De export van deze producten naar de EU bedroeg in 2017 meer dan $111 miljoen.

De VS verlaagt de invoertarieven op bepaalde producten met 50%. Het betreft kant-en-klaarmaaltijden en een aantal non-food producten. De gemiddelde jaarlijkse handelswaarde van de betrokken producten bedraagt ongeveer $ 160 miljoen.

De tariefverlagingen zijn met terugwerkende kracht van toepassing met ingang van 1 augustus 2020. In de verklaring hebben Hogan en Lighthizer aangegeven dat het de bedoeling is dat dit pakket aan maatregelen slechts het begin is van een proces dat zal leiden tot aanvullende overeenkomsten die de trans-Atlantische handel vrijer, eerlijker en wederkerig maken.

Vorig jaar raakte de handelsrelatie ernstig verstoord toen de VS importheffingen oplegde voor onder andere kaas, whisky en varkensvlees uit de EU. De maatregelen waren ingevoerd als reactie op de illegale subsidie van de Europese Unie aan vliegtuigbouwer Airbus.

Update 8 september 2020

Op 8 september heeft de Europese Commissie het voorstel voor het schrappen van de importtarieven gepubliceerd. 

Meer nieuws

allergenen-voedselinformatieverordening-mosterdzaad
 
22 april 2024

Voorstel tot aanpassing allergenenlijst aangenomen

De Europese Commissie heeft op 17 april een voorstel voor een gedelegeerde verordening aangenomen waarin de allergenenlijst van de...

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

ingredienten-gearomatiseerde-wijn
 
19 februari 2024

Nieuwe EU etiketteringsregels voor gearomatiseerde wijnbouwproducten

Op dranken als sangria, glühwein en vermout moet sinds 8 december 2023 informatie verstrekt worden over de gebruikte ingrediënten. 

...
7478

Inloggen