25 augustus 2020

EU en VS verlagen invoertarieven

De EU en de VS hebben overeenstemming bereikt over een pakket aan wederzijdse tariefverlagingen. Dit moet helpen de verstoorde handelsbetrekkingen tussen de VS en de EU te verbeteren.

eu-en-vs-verlagen-invoertarieven

De Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer en EU-commissaris Phil Hogan hebben dit bekend gemaakt in een gezamenlijke verklaring. Het is voor het eerst in meer dan twintig jaar dat er afspraken zijn gemaakt tussen beide partijen over het verlagen van tarieven.

De EU schaft de heffingen op de import van levende en bevroren kreeft(producten) uit de VS af. De export van deze producten naar de EU bedroeg in 2017 meer dan $111 miljoen.

De VS verlaagt de invoertarieven op bepaalde producten met 50%. Het betreft kant-en-klaarmaaltijden en een aantal non-food producten. De gemiddelde jaarlijkse handelswaarde van de betrokken producten bedraagt ongeveer $ 160 miljoen.

De tariefverlagingen zijn met terugwerkende kracht van toepassing met ingang van 1 augustus 2020. In de verklaring hebben Hogan en Lighthizer aangegeven dat het de bedoeling is dat dit pakket aan maatregelen slechts het begin is van een proces dat zal leiden tot aanvullende overeenkomsten die de trans-Atlantische handel vrijer, eerlijker en wederkerig maken.

Vorig jaar raakte de handelsrelatie ernstig verstoord toen de VS importheffingen oplegde voor onder andere kaas, whisky en varkensvlees uit de EU. De maatregelen waren ingevoerd als reactie op de illegale subsidie van de Europese Unie aan vliegtuigbouwer Airbus.

Update 8 september 2020

Op 8 september heeft de Europese Commissie het voorstel voor het schrappen van de importtarieven gepubliceerd. 

Meer nieuws

21 november 2023

Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score

Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

nieuwe-regels-geografische-aanduidingen
 
30 oktober 2023

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen

Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat
23 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

...
7478

Inloggen