24 maart 2021

NVWA publiceert handboek voor juiste vermelding voedings- en gezondheidsclaims

Opnieuw heeft de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) een handboek gepubliceerd als hulpmiddel voor het bedrijfsleven. Dit keer is het onderwerp voedings- en gezondheidsclaims.

handboek-claims

Eerder heeft de NVWA al handboeken gepubliceerd over de volgende onderwerpen:

  • nieuwe voedingsmiddelen;
  • regelgeving voeding voor specifieke groepen;
  • etikettering van levensmiddelen; en
  • additieven voor levensmiddelenfabrikanten.

Uitgangspunt voor het handboek is de EU claimsverordening, Verordening (EG) nr. 1924/2006. Deze verordening is niet alleen van belang voor claims op etiketten van levensmiddelen, maar ook voor de vermelding van claims op bijvoorbeeld websites, folders en via social media.

De vermelding van voedings- en gezondheidsclaims is vrijwillig en mag alleen onder voorwaarden. Ook heeft de vermelding van claims gevolgen voor de verdere etikettering.

In het handboek wordt dieper ingegaan op voedingsclaims en de verschillende gezondheidsclaims. Daarnaast worden ook claims over specifieke onderwerpen behandeld. Verder komt de rol van de Keuringsraad, gespecialiseerd in gezondheidsreclame, aan de orde.

Om te checken of een voedings- of gezondheidsclaim is toegestaan heeft de NVWA een aantal stappenplannen opgenomen. Wel adviseert de NVWA hierbij ook altijd de van toepassing zijnde EU verordening te raadplegen.

Een aantal interpretaties en tips uit het handboek zullen wij hieronder bespreken.

Heeft u een Professional abonnement, log dan hieronder in om het volledige artikel te lezen.

Meer nieuws

aanpassing-identificatiemerk-vlees-zuivel
 
25 april 2024

Aanpassing vereist van het identificatiemerk voor dierlijke producten

Het identificatiemerk, ook bekend als het “ovaaltje”, dat producenten van levensmiddelen van dierlijke oorsprong op hun producten moeten vermelden,...

allergenen-voedselinformatieverordening-mosterdzaad
 
22 april 2024

Voorstel tot aanpassing allergenenlijst aangenomen

De Europese Commissie heeft op 17 april een voorstel voor een gedelegeerde verordening aangenomen waarin de allergenenlijst van de...

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

7892

Inloggen