24 maart 2021

NVWA publiceert handboek voor juiste vermelding voedings- en gezondheidsclaims

Opnieuw heeft de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) een handboek gepubliceerd als hulpmiddel voor het bedrijfsleven. Dit keer is het onderwerp voedings- en gezondheidsclaims.

handboek-claims

Eerder heeft de NVWA al handboeken gepubliceerd over de volgende onderwerpen:

  • nieuwe voedingsmiddelen;
  • regelgeving voeding voor specifieke groepen;
  • etikettering van levensmiddelen; en
  • additieven voor levensmiddelenfabrikanten.

Uitgangspunt voor het handboek is de EU claimsverordening, Verordening (EG) nr. 1924/2006. Deze verordening is niet alleen van belang voor claims op etiketten van levensmiddelen, maar ook voor de vermelding van claims op bijvoorbeeld websites, folders en via social media.

De vermelding van voedings- en gezondheidsclaims is vrijwillig en mag alleen onder voorwaarden. Ook heeft de vermelding van claims gevolgen voor de verdere etikettering.

In het handboek wordt dieper ingegaan op voedingsclaims en de verschillende gezondheidsclaims. Daarnaast worden ook claims over specifieke onderwerpen behandeld. Verder komt de rol van de Keuringsraad, gespecialiseerd in gezondheidsreclame, aan de orde.

Om te checken of een voedings- of gezondheidsclaim is toegestaan heeft de NVWA een aantal stappenplannen opgenomen. Wel adviseert de NVWA hierbij ook altijd de van toepassing zijnde EU verordening te raadplegen.

Een aantal interpretaties en tips uit het handboek zullen wij hieronder bespreken.

Heeft u een Professional abonnement, log dan hieronder in om het volledige artikel te lezen.

Meer nieuws

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

ingredienten-gearomatiseerde-wijn
 
19 februari 2024

Nieuwe EU etiketteringsregels voor gearomatiseerde wijnbouwproducten

Op dranken als sangria, glühwein en vermout moet sinds 8 december 2023 informatie verstrekt worden over de gebruikte ingrediënten. 

...
strengere-etikettering-vruchtensap-honing-jam
 
19 december 2023

Europees Parlement stemt voor strengere etiketteringsregels voor vruchtensap, honing en jam

Het Europees Parlement heeft vorige week diverse amendementen aangenomen op de zogenaamde ‘ontbijtrichtlijnen’. Er moeten strengere...

7892

Inloggen