NVWA publiceert handboek voor juiste vermelding voedings- en gezondheidsclaims

Opnieuw heeft de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) een handboek gepubliceerd als hulpmiddel voor het bedrijfsleven. Dit keer is het onderwerp voedings- en gezondheidsclaims.

Eerder heeft de NVWA al handboeken gepubliceerd over de volgende onderwerpen:

  • nieuwe voedingsmiddelen;
  • regelgeving voeding voor specifieke groepen;
  • etikettering van levensmiddelen; en
  • additieven voor levensmiddelenfabrikanten.

Uitgangspunt voor het handboek is de EU claimsverordening, Verordening (EG) nr. 1924/2006. Deze verordening is niet alleen van belang voor claims op etiketten van levensmiddelen, maar ook voor de vermelding van claims op bijvoorbeeld websites, folders en via social media.

De vermelding van voedings- en gezondheidsclaims is vrijwillig en mag alleen onder voorwaarden. Ook heeft de vermelding van claims gevolgen voor de verdere etikettering.

In het handboek wordt dieper ingegaan op voedingsclaims en de verschillende gezondheidsclaims. Daarnaast worden ook claims over specifieke onderwerpen behandeld. Verder komt de rol van de Keuringsraad, gespecialiseerd in gezondheidsreclame, aan de orde.

Om te checken of een voedings- of gezondheidsclaim is toegestaan heeft de NVWA een aantal stappenplannen opgenomen. Wel adviseert de NVWA hierbij ook altijd de van toepassing zijnde EU verordening te raadplegen.

Een aantal interpretaties en tips uit het handboek zullen wij hieronder bespreken.

 
25 maart 2021

Heeft u een Professional abonnement, log dan hieronder in om het volledige artikel te lezen.

Laatste nieuws

Inloggen