10 oktober 2021

EU lidstaten stemmen in met verbod titaandioxide

 

De lidstaten hebben ingestemd met het voorstel van de Europese Commissie om het gebruik van het additief titaandioxide (E 171) in levensmiddelen te verbieden.

kauwgom

Als het Europees Parlement en de Raad de komende twee maanden geen bezwaar indienen, zal de verordening naar verwachting begin 2022 worden gepubliceerd. Titaandioxide wordt toegevoegd als kleurstof aan diverse levensmiddelen, zoals taarten, koekjes, snoep en voedingssupplementen.

Vanaf de dag dat de verordening van kracht gaat, zal er een overgangsperiode van zes maanden gaan gelden.

Aanleiding van het voorstel om de kleurstof te verbieden is dat de EFSA in mei 2021 concludeerde dat de veiligheid van het additief niet bevestigd kon worden. Volgens EU-commissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid) “valt er niet te onderhandelen over de veiligheid van ons voedsel en de gezondheid van de consument”.

Meer nieuws

allergenen-voedselinformatieverordening-mosterdzaad
 
22 april 2024

Voorstel tot aanpassing allergenenlijst aangenomen

De Europese Commissie heeft op 17 april een voorstel voor een gedelegeerde verordening aangenomen waarin de allergenenlijst van de...

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

ingredienten-gearomatiseerde-wijn
 
19 februari 2024

Nieuwe EU etiketteringsregels voor gearomatiseerde wijnbouwproducten

Op dranken als sangria, glühwein en vermout moet sinds 8 december 2023 informatie verstrekt worden over de gebruikte ingrediënten. 

...
8305

Inloggen