11 oktober 2021

EU lidstaten stemmen in met verbod titaandioxide

 

De lidstaten hebben ingestemd met het voorstel van de Europese Commissie om het gebruik van het additief titaandioxide (E 171) in levensmiddelen te verbieden.

kauwgom

Als het Europees Parlement en de Raad de komende twee maanden geen bezwaar indienen, zal de verordening naar verwachting begin 2022 worden gepubliceerd. Titaandioxide wordt toegevoegd als kleurstof aan diverse levensmiddelen, zoals taarten, koekjes, snoep en voedingssupplementen.

Vanaf de dag dat de verordening van kracht gaat, zal er een overgangsperiode van zes maanden gaan gelden.

Aanleiding van het voorstel om de kleurstof te verbieden is dat de EFSA in mei 2021 concludeerde dat de veiligheid van het additief niet bevestigd kon worden. Volgens EU-commissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid) “valt er niet te onderhandelen over de veiligheid van ons voedsel en de gezondheid van de consument”.

Meer nieuws

21 november 2023

Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score

Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

nieuwe-regels-geografische-aanduidingen
 
30 oktober 2023

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen

Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat
23 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

...
8305

Inloggen