14 januari 2022

FNLI wil snel concrete introductiedatum voor Nutri-Score

De FNLI heeft de overheid opgeroepen zo snel mogelijk met een concrete en definitieve introductiedatum voor het nieuwe voedselkeuzelogo Nutri-Score te komen. De bedoeling was in eerste instantie dat het logo medio 2021 zou worden ingevoerd in Nederland. Eerder werd al bekend dat uitgesteld werd tot begin 2022. Tot nu toe is er echter nog geen exacte datum bekend.

voedselkeuzelogo-nutri-score

Oorzaak vertraging invoering Nutri-Score

De oorzaak van deze vertraging ligt aan het feit dat de wetenschappelijke evaluatie van het algoritme dat aan het logo ten grondslag ligt nog niet afgerond is. Voorkomen moet worden dat het logo leidt tot verwarring bij de consument. De FNLI heeft ingestemd met het logo, onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat het algoritme zou worden aangepast aan de voedingsrichtlijnen.

De FNLI begrijpt dat onder andere de coronacrisis voor deze vertraging heeft gezorgd, maar dit wil niet zeggen dat er geen datum voor een officiële introductie kan worden vastgesteld. 

Sommige voedingsmiddelenproducenten, zoals Albert Heijn en Plus zijn alvast gestart met de invoering van het logo. De FNLI heeft het ministerie van VWS opgeroepen om zo snel mogelijk met een concrete en definitieve datum voor de officiële introductie te komen.

Meer nieuws

21 november 2023

Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score

Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

nieuwe-regels-geografische-aanduidingen
 
30 oktober 2023

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen

Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat
23 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

...
8505

Inloggen