13 januari 2022

FNLI wil snel concrete introductiedatum voor Nutri-Score

De FNLI heeft de overheid opgeroepen zo snel mogelijk met een concrete en definitieve introductiedatum voor het nieuwe voedselkeuzelogo Nutri-Score te komen. De bedoeling was in eerste instantie dat het logo medio 2021 zou worden ingevoerd in Nederland. Eerder werd al bekend dat uitgesteld werd tot begin 2022. Tot nu toe is er echter nog geen exacte datum bekend.

voedselkeuzelogo-nutri-score

Oorzaak vertraging invoering Nutri-Score

De oorzaak van deze vertraging ligt aan het feit dat de wetenschappelijke evaluatie van het algoritme dat aan het logo ten grondslag ligt nog niet afgerond is. Voorkomen moet worden dat het logo leidt tot verwarring bij de consument. De FNLI heeft ingestemd met het logo, onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat het algoritme zou worden aangepast aan de voedingsrichtlijnen.

De FNLI begrijpt dat onder andere de coronacrisis voor deze vertraging heeft gezorgd, maar dit wil niet zeggen dat er geen datum voor een officiële introductie kan worden vastgesteld. 

Sommige voedingsmiddelenproducenten, zoals Albert Heijn en Plus zijn alvast gestart met de invoering van het logo. De FNLI heeft het ministerie van VWS opgeroepen om zo snel mogelijk met een concrete en definitieve datum voor de officiële introductie te komen.

Meer nieuws

allergenen-voedselinformatieverordening-mosterdzaad
 
22 april 2024

Voorstel tot aanpassing allergenenlijst aangenomen

De Europese Commissie heeft op 17 april een voorstel voor een gedelegeerde verordening aangenomen waarin de allergenenlijst van de...

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

ingredienten-gearomatiseerde-wijn
 
19 februari 2024

Nieuwe EU etiketteringsregels voor gearomatiseerde wijnbouwproducten

Op dranken als sangria, glühwein en vermout moet sinds 8 december 2023 informatie verstrekt worden over de gebruikte ingrediënten. 

...
8505

Inloggen