27 september 2021

Reclame Code Commissie: Misleidend als beschrijvende benaming niet overeenstemt met samenstelling levensmiddelen

 

De Reclame Code Commissie (RCC) heeft op 2 augustus jl. een uitspraak gedaan waarin werd geoordeeld dat het gebruik van een benaming die niet overeenkomt met de daadwerkelijke samenstelling van een levensmiddel, misleidend is.

cranberrry

De aanleiding was een klacht die werd ingediend over een ‘Cranberry notenmix met rozijnen’. Op basis van de afbeelding, bestaande uit enkele noten, rozijnen en cranberry’s op de voorkant van het product, wordt de indruk gewekt dat er net zoveel cranberry’s, rozijnen en noten in het product aanwezig zijn. De benaming van het product, waarbij cranberry als eerste wordt genoemd, wekt de indruk dat het product meer cranberry, dan rozijnen bevat.

Uit de ingrediëntendeclaratie blijkt echter dat het product voor 35 % uit rozijnen bestaat en voor 26 % uit gezoete cranberry’s (suiker, cranberry, zonnebloemolie). Bij navraag bij de adverteerder bleek het werkelijke aandeel cranberry 15,6 % te zijn.  

Kenmerkende ingrediënten in beschrijvende benaming

Als er geen wettelijke benaming voor een product is vastgesteld, dan moet een gebruikelijke benaming of beschrijvende benaming van het levensmiddel worden gegeven. Belangrijke, kenmerkende ingrediënten moeten in de beschrijvende benaming worden verwerkt als dit noodzakelijk is voor een juiste benaming. In dit geval staat cranberry voorop. Volgens de RCC zal de gemiddelde consument hierdoor op zijn minst een aanzienlijk deel cranberry in het product verwachten.

In de ingrediëntendeclaratie is terug te vinden dat het aandeel gezoete cranberry’s 26 % bedraagt. Dit is echter niet het werkelijke aandeel cranberry in het product, het bestaat ook deels uit suiker en zonnebloemolie. Het werkelijke aandeel is voor de consument niet af te lezen. In dit geval wordt de gemiddelde consument, ook als hij de ingrediëntenlijst leest, onvoldoende geïnformeerd over het werkelijke aandeel cranberry in het product, aldus de RCC.

Een betere beschrijvende benaming zou volgens de RCC bijvoorbeeld zijn: ‘Mix van rozijnen, noten en cranberries’.

Aandachtspunten NVWA

Ook de NVWA wijst er in het document ‘Aandachtspunten eerlijke informatie op etiket’ op dat het belangrijk is dat een benaming wordt gebruikt op grond waarvan het voor de consument duidelijk is om wat voor product het gaat. De benaming en ingrediëntenlijst moeten met elkaar in overeenstemming zijn. Belangrijke, kenmerkende ingrediënten van het product moeten terugkomen in de benaming als dit nodig is voor een juiste benaming. Uit deze uitspraak van de RCC blijkt dat ook de volgorde daarbij van belang is.

Meer nieuws

aanpassing-identificatiemerk-vlees-zuivel
 
25 april 2024

Aanpassing vereist van het identificatiemerk voor dierlijke producten

Het identificatiemerk, ook bekend als het “ovaaltje”, dat producenten van levensmiddelen van dierlijke oorsprong op hun producten moeten vermelden,...

allergenen-voedselinformatieverordening-mosterdzaad
 
22 april 2024

Voorstel tot aanpassing allergenenlijst aangenomen

De Europese Commissie heeft op 17 april een voorstel voor een gedelegeerde verordening aangenomen waarin de allergenenlijst van de...

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

8293

Inloggen