Nieuwe maximumgehalten aan moederkorensclerotiën en moederkorenalkaloïden in bepaalde levensmiddelen
De Europese Commissie heeft het maximumgehalte voor moederkorensclerotiën verlaagd en maximumgehalten voor moederkorenalkaloïden in bepaalde levensmiddelen vastgesteld.
Het gaat daarbij om levensmiddelen die significante concentraties van dergelijke alkaloïden bevatten en die in belangrijke mate bijdragen aan de blootstelling van de mens. Ook zijn er maximumgehalten vastgesteld voor levensmiddelen die relevant zijn voor de blootstelling van kwetsbare bevolkingsgroepen, zoals bewerkte voedingsmiddelen op basis van granen voor zuigelingen en peuters.
Moederkoren is een schimmel die groeit op de aren van granen en andere grassen. Moederkoren produceert giftige alkaloïden. Met name brood en broodjes die geheel of gedeeltelijk uit rogge bestaan zorgen voor chronische blootstelling via de voeding.
De maximumgehalten in de EU voor bepaalde verontreinigingen (contaminanten) in voedingsmiddelen zijn opgenomen in Verordening (EG) nr. 1881/2006.
Meer nieuws
Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen
Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...
Nieuwe EU etiketteringsregels voor gearomatiseerde wijnbouwproducten
Op dranken als sangria, glühwein en vermout moet sinds 8 december 2023 informatie verstrekt worden over de gebruikte ingrediënten.
...Europees Parlement stemt voor strengere etiketteringsregels voor vruchtensap, honing en jam
Het Europees Parlement heeft vorige week diverse amendementen aangenomen op de zogenaamde ‘ontbijtrichtlijnen’. Er moeten strengere...