Nieuwe maximumgehalten aan moederkorensclerotiën en moederkorenalkaloïden in bepaalde levensmiddelen
De Europese Commissie heeft het maximumgehalte voor moederkorensclerotiën verlaagd en maximumgehalten voor moederkorenalkaloïden in bepaalde levensmiddelen vastgesteld.

Het gaat daarbij om levensmiddelen die significante concentraties van dergelijke alkaloïden bevatten en die in belangrijke mate bijdragen aan de blootstelling van de mens. Ook zijn er maximumgehalten vastgesteld voor levensmiddelen die relevant zijn voor de blootstelling van kwetsbare bevolkingsgroepen, zoals bewerkte voedingsmiddelen op basis van granen voor zuigelingen en peuters.
Moederkoren is een schimmel die groeit op de aren van granen en andere grassen. Moederkoren produceert giftige alkaloïden. Met name brood en broodjes die geheel of gedeeltelijk uit rogge bestaan zorgen voor chronische blootstelling via de voeding.
De maximumgehalten in de EU voor bepaalde verontreinigingen (contaminanten) in voedingsmiddelen zijn opgenomen in Verordening (EG) nr. 1881/2006.
Meer nieuws
Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score
Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen
Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken
Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.
...