10 oktober 2023

Nieuwe etiketteringsregels voor biologische diervoeding voor huisdieren

Er komt een nieuwe EU-wet met regels ten aanzien van de etikettering van biologische diervoeding voor huisdieren. De Europese Raad heeft op 9 oktober jongstleden ingestemd met het voorstel. De nieuwe wet zal zorgen voor meer zekerheid voor zowel producenten als consumenten.

eu-biologo-voeder-gezelschapsdieren

EU-logo voor biologische diervoeding

Onder de nieuwe verordening kan het EU-logo voor biologische productie vermeld worden als 95% van de landbouwingrediënten biologisch is, net als het geval is bij biologische levensmiddelen. Het logo wordt verplicht voor voorverpakt biologische huisdiervoeding.

Eenvoudigere markttoegang voor producenten

Sinds 2022 kan diervoeding voor honden en katten overeenkomstig Verordening (EU) 2018/848 alleen als biologisch op de markt gebracht worden als alle landbouwingrediënten biologisch zijn. Doordat sommige ingrediënten slecht verkrijgbaar zijn in biologische vorm, was het voor de meeste producenten onmogelijk om hun producten voor huisdieren nog als biologisch op de markt te brengen. De Europese Commissie kwam daarom op 28 november 2022 met een voorstel voor de etikettering van biologisch voeder voor gezelschapsdieren.

Aanpassing etiketten

De nieuwe verordening zal drie dagen na publicatie in het Publicatieblad van de Europese Unie in werking treden. Producenten van biologisch huisdiervoer hebben dan nog 6 maanden de tijd om hun etiketten aan te passen en het verplichte EU-logo op hun producten te vermelden.

Update 31-10-2023

De nieuwe verordening is inmiddels gepubliceerd. Verplichte vermelding van het biologo op voorverpakt biologisch voeder voor gezelschapsdieren wordt van toepassing met ingang van 1 mei 2024.

Meer nieuws

allergenen-voedselinformatieverordening-mosterdzaad
 
22 april 2024

Voorstel tot aanpassing allergenenlijst aangenomen

De Europese Commissie heeft op 17 april een voorstel voor een gedelegeerde verordening aangenomen waarin de allergenenlijst van de...

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

ingredienten-gearomatiseerde-wijn
 
19 februari 2024

Nieuwe EU etiketteringsregels voor gearomatiseerde wijnbouwproducten

Op dranken als sangria, glühwein en vermout moet sinds 8 december 2023 informatie verstrekt worden over de gebruikte ingrediënten. 

...
9656

Inloggen