28 september 2023

Gebufferde azijn toegelaten als levensmiddelenadditief

Het als clean label ingrediënt gebruikte gebufferde azijn mag voortaan legaal worden gebruikt als conserveermiddel en zuurteregelaar. De Europese Commissie heeft een aanvraag uit maart 2021 goedgekeurd.

gebufferd-azijn

Geen veiligheidsrisico gebufferde azijn

Op 1 juli 2022 heeft de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) een advies gepubliceerd met daarin de conclusie dat het voorgestelde gebruik van gebufferde azijn als conserveermiddel en zuurteregelaar geen veiligheidsrisico vormt. Uitgebreide beoordeling van biologische of toxicologische gegevens van de stof was niet nodig, omdat er al veel bekend is over de veiligheid van azijnzuur (een hoofdbestanddeel van gebufferde azijn) en de biologische effecten van acetaat. Gebufferde azijn wordt in het menselijk lichaam afgebroken tot acetaat.

Wat is gebufferde azijn?

Gebufferde azijn (vloeibaar of gedroogd) wordt verkregen uit azijn en toegevoegde natrium- en kaliumhydroxiden (E 524-525) en natrium- en kaliumcarbonaten (E 500-501). Het wordt gebruikt als alternatief voor bestaande conserveermiddelen en zuurteregelaars, zoals azijnzuur en zouten daarvan (E 260-263). Door het bufferen wordt de pH-waarde hoger en kan het toegepast worden als conserveermiddel of zuurteregelaar in diverse levensmiddelen, zonder dat de kwaliteit van die levensmiddelen negatief beïnvloed wordt.

Clean label gebruik

In 2020 heeft het Permanent Comité voor planten, dieren, levensmiddelen en diervoeders een verklaring gepubliceerd, waarin het gebruik van gebufferde azijn als clean label alternatief voor additieven aan banden werd gelegd. Gebruik van de stof werd gezien als illegaal gebruik van een niet-goedgekeurd additief. Voor Nederland gold dat de NVWA hier, onder bepaalde voorwaarden, niet op handhaafde. Naar aanleiding hiervan zijn diverse aanvragen voor toelating ingediend, waarvan de EFSA één van deze aanvragen als veilig heeft bestempeld.

Wijzigingen additievenwetgeving

Als gevolg van de positieve beoordeling van de EFSA heeft het additief een eigen E-nummer gekregen: E 267. Het E-nummer wordt opgenomen in deel C, groep I van bijlage II bij Verordening (EG) nr. 1333/2008. Gebufferde azijn mag voortaan als “quantum-satis” (de hoeveelheid die nodig is) levensmiddelenadditief worden gebruikt. Ook mag het additief worden toegevoegd aan de volgende levensmiddelen (opgenomen in bijlage II, deel E): mozzarella, weikaas,  groente- en fruitconserven in blik of in glas. verse deegwaren, voorgekookte deegwaren (vers), alleen verse, gekoelde gnocchi van aardappelen, brood (uitsluitend bereid van de volgende ingrediënten: tarwebloem, water, gist of bakpoeder, zout), pain courant français en alleen voorverpakte bereidingen van vers gehakt vlees en vleesbereidingen waaraan andere ingrediënten dan additieven of zout zijn toegevoegd.

Ook zijn er specificaties van gebufferde azijn opgesteld. Deze worden opgenomen in de bijlage bij Verordening (EU) nr. 231/2012

Heeft u een Professional abonnement, log dan hieronder in om het volledige artikel te lezen.

Meer nieuws

aanpassing-identificatiemerk-vlees-zuivel
 
25 april 2024

Aanpassing vereist van het identificatiemerk voor dierlijke producten

Het identificatiemerk, ook bekend als het “ovaaltje”, dat producenten van levensmiddelen van dierlijke oorsprong op hun producten moeten vermelden,...

allergenen-voedselinformatieverordening-mosterdzaad
 
22 april 2024

Voorstel tot aanpassing allergenenlijst aangenomen

De Europese Commissie heeft op 17 april een voorstel voor een gedelegeerde verordening aangenomen waarin de allergenenlijst van de...

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

9636

Inloggen