12 november 2018

Commissie registreert burgerinitiatief voor vermelding vegetarisch op etiket

De Europese Commissie heeft het burgerinitiatief “Verplichte identificatie van levensmiddelen als niet-vegetarisch/vegetarisch/veganistisch” officieel geregistreerd.

burgerinitiatiefvetegarisch

Doel van het initiatief is dat het eenvoudiger wordt voor vegetariërs en veganisten om geschikte producten te vinden in de EU. Nu moeten zij de ingrediëntenlijst bestuderen en dan ook nog weten of bepaalde ingrediënten van dierlijke of plantaardige oorsprong zijn. Bijkomend probleem is dat er in de EU geen uniforme taal is. Volgens de initiatiefnemers zou er regelgeving moeten komen waarbij alle producten worden gelabeld als niet-vegetarisch, vegetarisch of veganistisch door het vermelden van een eenvoudig pictogram op het etiket.

Vanaf de datum van registratie, 12 november 2018, hebben de organisatoren van het initiatief een jaar de tijd om een miljoen handtekening van burgers die het idee steunen te verzamelen. De handtekeningen moeten uit ten minste zeven verschillende lidstaten komen. Lukt dit, dan heeft de Commissie vervolgens drie maanden de tijd om een besluit te nemen over het verzoek de EU-wetgeving aan te passen. De Commissie kan het verzoek steunen of niet, in beide gevallen moet dit besluit gemotiveerd worden.

De status van het burgerinitiatief kan gevolgd worden op de website van de Europese Commissie.

Meer nieuws

allergenen-voedselinformatieverordening-mosterdzaad
 
22 april 2024

Voorstel tot aanpassing allergenenlijst aangenomen

De Europese Commissie heeft op 17 april een voorstel voor een gedelegeerde verordening aangenomen waarin de allergenenlijst van de...

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

ingredienten-gearomatiseerde-wijn
 
19 februari 2024

Nieuwe EU etiketteringsregels voor gearomatiseerde wijnbouwproducten

Op dranken als sangria, glühwein en vermout moet sinds 8 december 2023 informatie verstrekt worden over de gebruikte ingrediënten. 

...
6390

Inloggen