13 november 2018

Commissie registreert burgerinitiatief voor vermelding vegetarisch op etiket

De Europese Commissie heeft het burgerinitiatief “Verplichte identificatie van levensmiddelen als niet-vegetarisch/vegetarisch/veganistisch” officieel geregistreerd.

burgerinitiatiefvetegarisch

Doel van het initiatief is dat het eenvoudiger wordt voor vegetariërs en veganisten om geschikte producten te vinden in de EU. Nu moeten zij de ingrediëntenlijst bestuderen en dan ook nog weten of bepaalde ingrediënten van dierlijke of plantaardige oorsprong zijn. Bijkomend probleem is dat er in de EU geen uniforme taal is. Volgens de initiatiefnemers zou er regelgeving moeten komen waarbij alle producten worden gelabeld als niet-vegetarisch, vegetarisch of veganistisch door het vermelden van een eenvoudig pictogram op het etiket.

Vanaf de datum van registratie, 12 november 2018, hebben de organisatoren van het initiatief een jaar de tijd om een miljoen handtekening van burgers die het idee steunen te verzamelen. De handtekeningen moeten uit ten minste zeven verschillende lidstaten komen. Lukt dit, dan heeft de Commissie vervolgens drie maanden de tijd om een besluit te nemen over het verzoek de EU-wetgeving aan te passen. De Commissie kan het verzoek steunen of niet, in beide gevallen moet dit besluit gemotiveerd worden.

De status van het burgerinitiatief kan gevolgd worden op de website van de Europese Commissie.

Meer nieuws

21 november 2023

Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score

Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

nieuwe-regels-geografische-aanduidingen
 
30 oktober 2023

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen

Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat
23 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

...
6390

Inloggen