27 september 2017

Consumentenbond start campagne tegen misleidende voedseletiketten

De Consumentenbond stelt opnieuw misleidende informatie op etiketten aan de kaak. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat 90% van de consumenten vindt dat er iets moet worden gedaan aan misleidende informatie op etiketten.

guidance-dual-quality-food

De Consumentenbond pleit al jaren voor betere informatie op voedseletiketten en heeft onder andere een Wall of Shame, waarop etiketten worden getoond die consumenten op het verkeerde been zetten.

Nog steeds zijn er volgens de consumentenorganisatie teveel producten met misleidende etiketten, daarom wordt nu de campagne ‘Dit deugt niet’ gestart en kunnen consumenten een petitie voor eerlijke informatie tekenen. Indien nodig zal de Consumentenbond ook gerechtelijke stappen ondernemen.

Uit het onderzoek blijkt dat consumenten het met name belangrijk vinden dat de voorkant van een product een goed beeld geeft van wat er in zit. Staan ingrediënten prominent op de voorkant van de verpakking, dan wekt dit de verwachting dat er ook veel van in het product zit. Als voorbeeld wordt genoemd Jordans Super Berry Granola. Bij dit product wekken zowel de naam als de verpakking de suggestie dat er veel bessen in zetten, terwijl er in werkelijkheid maar 2,5 % in zit.

Meer nieuws

21 november 2023

Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score

Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

nieuwe-regels-geografische-aanduidingen
 
30 oktober 2023

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen

Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat
23 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

...
2086

Inloggen