09 juli 2020

EFSA adviseert herziening specificaties voor het additief L-ascorbylpalmitaat

Naar aanleiding van een herbeoordeling van het levensmiddelenadditief L-ascorbylpalmitaat (E 304 i) heeft de Europese voedsel- en warenautoriteit EFSA geadviseerd om de bestaande specificaties van het additief te wijzigen.

ascorbyl-palmitate

Het additief mag onder andere worden toegevoegd aan zuigelingenvoeding en dieetvoeding voor zuigelingen voor medisch gebruik.

Het EFSA-panel beveelt aan de huidige maximumlimieten in de specificaties voor lood, arseen en kwik te verlagen en om een limiet voor oplosmiddelen in te stellen.

Het EFSA-panel gaat er op basis van in-vitrogegevens van uit dat ascorbylpalmitaat via een chemische reactie wordt omgezet in ascorbinezuur en palmitaat. Beide metabolieten vormen volgens de EFSA geen gezondheidsrisico bij de huidige maximale toegestane hoeveelheden die gelden voor toevoeging aan zuigelingenvoeding of voeding voor medisch gebruik.

 

Meer nieuws

21 november 2023

Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score

Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

nieuwe-regels-geografische-aanduidingen
 
30 oktober 2023

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen

Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat
23 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

...

Inloggen