05 juli 2017

EFSA consultatie over herbeoordeling BPA

De EFSA wil graag feedback over de geplande benadering voor de herbeoordeling van de veiligheid van het controversiële voedselcontactmateriaal bisphenol A (BPA). 

In 2015 heeft EFSA de veiligheid van BPA beoordeeld.  Er is destijds een tijdelijke toelaatbare dagelijkse inname vastgesteld van 4 µg/kg lichaamsgewicht per dag. Deze tijdelijke toelaatbare dagelijkse inname zou herzien worden op het moment dat de resultaten van uitgebreide studies in de VS beschikbaar zouden komen. 

De EFSA heeft een concept wetenschappelijk protocol opgesteld, waarin staat waar bij de komende evaluatie naar gekeken zal worden. Er staat o.a. in dat de EFSA van plan is te kijken naar de mogelijke effecten op de gezondheid (o.a. voortplanting, zenuwstelsel) en op welke manier er bewijs verzameld zal worden. 

Geïnteresseerden kunnen tot 3 september online feedback geven. Op 14 september zal EFSA in Brussel een vergadering houden met de bijdragers. De herbeoordeling van BPA staat gepland voor 2018.

Meer nieuws

21 november 2023

Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score

Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

nieuwe-regels-geografische-aanduidingen
 
30 oktober 2023

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen

Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat
23 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

...
5596

Inloggen