12 maart 2020

EFSA: Geen bewijs voor verspreiding coronavirus via levensmiddelen

Op dit moment is er volgens de EFSA geen bewijs dat het coronavirus via voeding kan worden overgedragen. De EFSA volgt de situatie ten aanzien van de uitbraak van het coronavirus (COVID-19) nauwlettend.

virus

Dit heeft de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid naar buiten gebracht in een persbericht. EFSA doet deze uitspraak op basis van eerdere soortgelijke uitbraken, waarbij er geen sprake was van overbrenging door voedselconsumptie.

Wel raadt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aan om hygiënisch te werk te gaan bij het verwerken en bereiden van voeding. Het advies is om goed de handen te wassen, vlees goed door te bakken en kruisbesmetting tussen rauw en bereid voedsel te vermijden.

Europese voedsel- en warenautoriteiten over voeding en corona

Meerdere Europese voedsel- en warenautoriteiten hebben inmiddels informatie over het coronavirus in relatie tot voeding op hun website opgenomen. 

Zo staat op de website van de Ierse Food Safety Authority (FSAI) dat het onwaarschijnlijk is dat het virus wordt doorgegeven via voeding. Er is op dit moment geen bewijs dat corona verspreid kan worden via voeding. Coronavirussen hebben een gastheer nodig (dier of mens) om te groeien en kunnen niet groeien in levensmiddelen. De FSAI zegt verder dat verwacht wordt dat het goed verhitten van voedingswaren helpt om het virus te doden. Het is namelijk bekend dat verhitting gedurende tenminste 30 minuten bij  60ºC effectief is bij SARS.

Het Duitse Bundesinstitut für Risicobewertung (BfR) heeft op zijn website veelgestelde vragen en antwoorden over het coronavirus en voeding opgenomen. Ook hierin valt te lezen dat er op dit moment geen bewijs is dat mensen besmet worden via voeding. Wel kan het virus worden overgedragen via oppervlakten die recent besmet zijn. Dit zal alleen kunnen gebeuren tijdens een korte periode na de besmetting van het oppervlak. Ook Duitsland wijst erop dat algemene hygiëneregels goed moeten worden nageleefd en dat het risico van besmetting kan worden verlaagd door voedingsmiddelen goed te verhitten.

De Franse voedsel- en warenautoriteit ANSES is iets voorzichtiger qua uitspraken. De ANSES heeft met spoed een rapport laten opstellen over de mogelijke overdracht van het virus via huisdieren of voeding. De deskundigen die het rapport hebben opgesteld komen in principe tot dezelfde conclusie. Zij wijzen er wel op dat het virus mogelijk wel zou kunnen worden overgedragen door een geïnfecteerd persoon die een maaltijd bereid. Besmetting via de voeding kan dus niet helemaal uitgesloten worden. Ook ANSES benadrukt daarom dat goede hygiëne belangrijk is bij het behandelen en bereiden van eten. En ook goede verhitting van voedsel  kan volgens ANSES het risico zeker verminderen.

Meer nieuws

21 november 2023

Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score

Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

nieuwe-regels-geografische-aanduidingen
 
30 oktober 2023

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen

Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat
23 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

...
7175

Inloggen