EFSA waarschuwt voor furaan in levensmiddelen
De blootstelling van consumenten aan furaan en methylfuranen in voeding kan mogelijk leiden tot leverbeschadiging op lange termijn. Het grootste risico lopen kinderen, vooral door de consumptie van kant-en-klare voeding in glas of blik. Andere bevolkingsgroepen krijgen de stoffen voornamelijk binnen door de consumptie van op granen gebaseerde voedingsmiddelen en koffie, afhankelijk van de leeftijd en consumentengewoonten.
Hoewel de gemiddelde inname van levensmiddelen met furaan voor de meeste consumenten een laag gezondheidsrisico vormt, waarschuwt de EFSA dat het risico voor consumenten met een hoge blootstelling hoger ligt. Nog niet alles is bekend over de toxiciteit van furaan en methylfuranen en de blootstelling eraan. Rekening houdend met deze onzekerheden, hebben de experts het gezondheidsrisico eerder overschat dan onderschat, aldus de EFSA.
Dit wetenschappelijke advies kan er toe leiden dat de EU en/of nationale beleidsmakers besluiten dat er verdere actie nodig is.