EFSA waarschuwt voor furaan in levensmiddelen
De blootstelling van consumenten aan furaan en methylfuranen in voeding kan mogelijk leiden tot leverbeschadiging op lange termijn. Het grootste risico lopen kinderen, vooral door de consumptie van kant-en-klare voeding in glas of blik. Andere bevolkingsgroepen krijgen de stoffen voornamelijk binnen door de consumptie van op granen gebaseerde voedingsmiddelen en koffie, afhankelijk van de leeftijd en consumentengewoonten.
Hoewel de gemiddelde inname van levensmiddelen met furaan voor de meeste consumenten een laag gezondheidsrisico vormt, waarschuwt de EFSA dat het risico voor consumenten met een hoge blootstelling hoger ligt. Nog niet alles is bekend over de toxiciteit van furaan en methylfuranen en de blootstelling eraan. Rekening houdend met deze onzekerheden, hebben de experts het gezondheidsrisico eerder overschat dan onderschat, aldus de EFSA.
Dit wetenschappelijke advies kan er toe leiden dat de EU en/of nationale beleidsmakers besluiten dat er verdere actie nodig is.
Meer nieuws
Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score
Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen
Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken
Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.
...