30 oktober 2017

EFSA waarschuwt voor furaan in levensmiddelen

De blootstelling van consumenten aan furaan en methylfuranen in voeding kan mogelijk leiden tot leverbeschadiging op lange termijn. Het grootste risico lopen kinderen, vooral door de consumptie van kant-en-klare voeding in glas of blik. Andere bevolkingsgroepen krijgen de stoffen voornamelijk binnen door de consumptie van op granen gebaseerde voedingsmiddelen en koffie, afhankelijk van de leeftijd en consumentengewoonten.

Hoewel de gemiddelde inname van levensmiddelen met furaan voor de meeste consumenten een laag gezondheidsrisico vormt, waarschuwt de EFSA dat het risico voor consumenten met een hoge blootstelling hoger ligt. Nog niet alles is bekend over de toxiciteit van furaan en methylfuranen en de blootstelling eraan. Rekening houdend met deze onzekerheden, hebben de experts het gezondheidsrisico eerder overschat dan onderschat, aldus de EFSA.

Dit wetenschappelijke advies kan er toe leiden dat de EU en/of nationale beleidsmakers besluiten dat er verdere actie nodig is.

Meer nieuws

21 november 2023

Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score

Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

nieuwe-regels-geografische-aanduidingen
 
30 oktober 2023

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen

Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat
23 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

...
3134

Inloggen