14 februari 2020

Einde gezondheidsclaims bij gebruik fructose nabij?

Afgelopen jaren is sucrose steeds populairder geworden als vervanger voor fructose in voedingsmiddelen. Dit komt mede door de mogelijkheid tot het maken van een gezondheidsclaim bij het gebruik van fructose.
claimfructose

Fructose zou bij hoge inname echter ook tot negatieve gezondheidseffecten kunnen leiden, zoals een toename van het cholesterolgehalte en de opbouw van levervet. Zou de Europese Commissie, gezien deze gezondheidsrisico’s, het voorzorgsprincipe toepassen en de toelating van de gezondheidsclaim voor fructose intrekken?

Toegestane gezondheidsclaim fructose

Toegestane gezondheidsclaims zijn opgenomen in  Verordening (EU) nr. 432/2012. Indien sucrose of glucose in levensmiddelen is vervangen door fructose kan geclaimd worden dat de consumptie van levensmiddelen met fructose leidt tot een lagere bloedglucosestijging dan die van levensmiddelen met sucrose of glucose. Fabrikanten mogen de claim gebruiken als meer dan 30% van het glucose en/of sucrose in met suiker gezoete levensmiddelen of dranken is vervangen door fructose.

Heeft u een Professional abonnement, log dan hieronder in om het volledige artikel te lezen.

Meer nieuws

21 november 2023

Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score

Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

nieuwe-regels-geografische-aanduidingen
 
30 oktober 2023

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen

Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat
23 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

...
7124

Inloggen