Eurowet maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken op de website. Sommige cookies worden altijd geplaatst om de website goed te laten werken. Ook plaatsen wij altijd een cookie om volledig anoniem het gebruik van onze website te analyseren. Daarnaast staan er buttons op onze website, zodat u artikelen kunt delen via social media. Deze cookies verzamelen mogelijk gegevens buiten onze website. Door op akkoord te klikken gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wilt u meer weten over cookies of het aanpassen van uw cookie-instellingen, lees dan het Eurowet cookiebeleid. 

Einde gezondheidsclaims bij gebruik fructose nabij?

 
10 februari 2020
Afgelopen jaren is sucrose steeds populairder geworden als vervanger voor fructose in voedingsmiddelen. Dit komt mede door de mogelijkheid tot het maken van een gezondheidsclaim bij het gebruik van fructose. 

Fructose zou bij hoge inname echter ook tot negatieve gezondheidseffecten kunnen leiden, zoals een toename van het cholesterolgehalte en de opbouw van levervet. Zou de Europese Commissie, gezien deze gezondheidsrisico’s, het voorzorgsprincipe toepassen en de toelating van de gezondheidsclaim voor fructose intrekken?

Toegestane gezondheidsclaim fructose

Toegestane gezondheidsclaims zijn opgenomen in  Verordening (EU) nr. 432/2012. Indien sucrose of glucose in levensmiddelen is vervangen door fructose kan geclaimd worden dat de consumptie van levensmiddelen met fructose leidt tot een lagere bloedglucosestijging dan die van levensmiddelen met sucrose of glucose. Fabrikanten mogen de claim gebruiken als meer dan 30% van het glucose en/of sucrose in met suiker gezoete levensmiddelen of dranken is vervangen door fructose.

Heeft u een Professional abonnement of een los abonnement op ons informatiebulletin, log dan hieronder in om het volledige artikel te lezen.

Laatste nieuws

Onduidelijkheid in etikettering draagt bij aan voedselverspilling

Onduidelijkheid in etikettering draagt bij aan voedselverspilling

20 februari 2020

Volgens de meest recente schattingen wordt er in de EU jaarlijks zo’n 88 miljoen ton voedsel verspild. Dit staat gelijk aan een verspilling van circa 143 miljard euro. Een van de oorzaken van voedselverspilling is dat er bij consumenten onduidelijkheid bestaat over de houdbaarheidsdatum.

Etikettering van zuigelingenvoeding in Nederland is flink verbeterd

Etikettering van zuigelingenvoeding in Nederland is flink verbeterd

13 februari 2020

Uit inspecties van de NVWA blijkt dat de etiketten van zuigelingenvoeding in 2019 veel vaker aan de wetgeving voldeden dan een aantal jaar geleden.

NVWA publiceert handig hulpmiddel bij etikettering

NVWA publiceert handig hulpmiddel bij etikettering

13 februari 2020

De NVWA heeft een handig hulpmiddel voor het bedrijfsleven gepubliceerd. Het handboek ‘Etikettering van levensmiddelen’ gaat stap voor stap in op alle wettelijke voorschriften die gelden voor de etikettering van levensmiddelen

Inloggen