13 februari 2020

Einde gezondheidsclaims bij gebruik fructose nabij?

Afgelopen jaren is sucrose steeds populairder geworden als vervanger voor fructose in voedingsmiddelen. Dit komt mede door de mogelijkheid tot het maken van een gezondheidsclaim bij het gebruik van fructose.
claimfructose

Fructose zou bij hoge inname echter ook tot negatieve gezondheidseffecten kunnen leiden, zoals een toename van het cholesterolgehalte en de opbouw van levervet. Zou de Europese Commissie, gezien deze gezondheidsrisico’s, het voorzorgsprincipe toepassen en de toelating van de gezondheidsclaim voor fructose intrekken?

Toegestane gezondheidsclaim fructose

Toegestane gezondheidsclaims zijn opgenomen in  Verordening (EU) nr. 432/2012. Indien sucrose of glucose in levensmiddelen is vervangen door fructose kan geclaimd worden dat de consumptie van levensmiddelen met fructose leidt tot een lagere bloedglucosestijging dan die van levensmiddelen met sucrose of glucose. Fabrikanten mogen de claim gebruiken als meer dan 30% van het glucose en/of sucrose in met suiker gezoete levensmiddelen of dranken is vervangen door fructose.

Heeft u een Professional abonnement, log dan hieronder in om het volledige artikel te lezen.

Meer nieuws

allergenen-voedselinformatieverordening-mosterdzaad
 
22 april 2024

Voorstel tot aanpassing allergenenlijst aangenomen

De Europese Commissie heeft op 17 april een voorstel voor een gedelegeerde verordening aangenomen waarin de allergenenlijst van de...

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

ingredienten-gearomatiseerde-wijn
 
19 februari 2024

Nieuwe EU etiketteringsregels voor gearomatiseerde wijnbouwproducten

Op dranken als sangria, glühwein en vermout moet sinds 8 december 2023 informatie verstrekt worden over de gebruikte ingrediënten. 

...
7124

Inloggen