Eurowet maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken op de website. Sommige cookies worden altijd geplaatst om de website goed te laten werken. Ook plaatsen wij altijd een cookie om volledig anoniem het gebruik van onze website te analyseren. Daarnaast staan er buttons op onze website, zodat u artikelen kunt delen via social media. Deze cookies verzamelen mogelijk gegevens buiten onze website. Door op akkoord te klikken gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wilt u meer weten over cookies of het aanpassen van uw cookie-instellingen, lees dan het Eurowet cookiebeleid. 

Einde gezondheidsclaims bij gebruik fructose nabij?

 
10 februari 2020
Afgelopen jaren is sucrose steeds populairder geworden als vervanger voor fructose in voedingsmiddelen. Dit komt mede door de mogelijkheid tot het maken van een gezondheidsclaim bij het gebruik van fructose. 

Fructose zou bij hoge inname echter ook tot negatieve gezondheidseffecten kunnen leiden, zoals een toename van het cholesterolgehalte en de opbouw van levervet. Zou de Europese Commissie, gezien deze gezondheidsrisico’s, het voorzorgsprincipe toepassen en de toelating van de gezondheidsclaim voor fructose intrekken?

Toegestane gezondheidsclaim fructose

Toegestane gezondheidsclaims zijn opgenomen in  Verordening (EU) nr. 432/2012. Indien sucrose of glucose in levensmiddelen is vervangen door fructose kan geclaimd worden dat de consumptie van levensmiddelen met fructose leidt tot een lagere bloedglucosestijging dan die van levensmiddelen met sucrose of glucose. Fabrikanten mogen de claim gebruiken als meer dan 30% van het glucose en/of sucrose in met suiker gezoete levensmiddelen of dranken is vervangen door fructose.

Heeft u een Professional abonnement of een los abonnement op ons informatiebulletin, log dan hieronder in om het volledige artikel te lezen.

Laatste nieuws

EFSA adviseert herziening specificaties voor het additief L-ascorbylpalmitaat

EFSA adviseert herziening specificaties voor het additief L-ascorbylpalmitaat

09 juli 2020

Naar aanleiding van een herbeoordeling van het levensmiddelenadditief L-ascorbylpalmitaat (E 304 i) heeft de Europese voedsel- en warenautoriteit EFSA geadviseerd om de bestaande specificaties van het additief te wijzigen.

Aanpassing gebruik en vermelding kleurstof annato, bixine, norbixine

Aanpassing gebruik en vermelding kleurstof annato, bixine, norbixine

29 juni 2020

Naar aanleiding van het EFSA-advies over de veiligheid van de kleurstof annatto, bixine, norbixine (E 160b) worden de vermeldingen en gebruiksvoorwaarden aangepast. De kleurstof mag in verschillende levensmiddelen worden gebruikt.

Wetgeving en etikettering kunnen bijdragen aan duurzamere voedingsmiddelen

Wetgeving en etikettering kunnen bijdragen aan duurzamere voedingsmiddelen

26 juni 2020

Tussen oktober en november 2019 heeft BEUC (de Europese Consumenten Organisatie) een onderzoek uitgevoerd naar de houding van de consument ten aanzien van duurzaam voedsel. Dit onderzoek is in 11 landen uitgevoerd, waaronder Nederland.

Inloggen