EU keurt sucralose goed als smaakversterker in kauwgom
De EU heeft het gebruik van sucralose (E 955) goedgekeurd als smaakversterker in kauwgom met toegevoegde suikers of polyolen.
Het gebruik van sucralose in kauwgom met toegevoegde suikers of polyolen zorgt voor een betere smaakintensiteit van de kauwgom en zorgt ervoor dat die intensiteit tijdens het kauwen langer behouden blijft, dan bij andere formuleringen van een of meer levensmiddelenadditieven.
De goedkeuring is vastgesteld bij Verordening (EU) 2016/1776 van 6 oktober jl. Er wordt een vermelding voor E 955 opgenomen in levensmiddelencategorie 5.3 Kauwgom in deel E van bijlage II bij Verordening (EG) nr. 1333/2008, waarin de EU-lijst van voor gebruik in levensmiddelen toegestane additieven is opgenomen.
De maximumconcentratie van E 955 als smaakversterker in kauwgom is vastgesteld op 1.200 mg/kg. Bij deze maximumconcentratie is er sprake van een beperkte verhoogde blootstelling van de consument die geen veiligheidsrisico oplevert.
Meer nieuws
Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score
Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen
Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken
Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.
...