08 december 2016

EU moet aanwezigheid THC in levensmiddelen van dierlijke oorsprong gaan monitoren

EU lidstaten moeten, met actieve betrokkenheid van de levensmiddelenindustrie, de aanwezigheid van THC in levensmiddelen van dierlijke oorsprong gaan monitoren. Tetrahydrocannabinol is het belangrijkste bestanddeel van de hennepplant Cannabis sativa. Doordat hennep wordt gebruik in diervoeder, komt er THC in melk en ander voedsel van dierlijke oorsprong terecht.

Er is behoefte aan meer gegevens over een aanwezigheid van deze stof in levensmiddelen van dierlijke oorsprong. Ook is er weinig bekend over de mate waarin deze stof van diervoeders naar levensmiddelen van dierlijke oorsprong wordt overgedragen. 

Daarnaast moet er gekeken worden naar de aanwezigheid van Δ9-tetrahydrocannabinol (Δ9-THC), de delta-9-tetrahydrocannabinolische zuren die niet-psychoactieve precursoren zijn van Δ9-THC (2-COOH-Δ9-THC, ook Δ9-THCA-A genoemd, en 4-COOH-Δ9-THC, ook Δ9-THCA-B genoemd) en andere cannabinoïden (zoals delta-8-tetrahydrocannabinol (Δ8-THC), cannabinol (CBN), cannabidiol (CBD) en delta-9-tetrahydrocannabivarin (Δ9-THCV)) in van hennep afgeleide levensmiddelen en levensmiddelen die hennep of van hennep afgeleide ingrediënten bevatten. 

Daarbij moeten de bemonsteringswijzen worden gevolgd die zijn vastgesteld in Verordening (EG) nr. 401/2006 tot vaststelling van bemonsteringswijzen en analysemethoden voor de officiële controle op het mycotoxinegehalte in levensmiddelen. 

De analyseresultaten moeten regelmatig en uiterlijk oktober 2018 bij de EFSA ingediend worden. Zie voor meer informatie de aanbeveling van de Europese Commissie van 1 december jl.

Meer nieuws

21 november 2023

Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score

Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

nieuwe-regels-geografische-aanduidingen
 
30 oktober 2023

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen

Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat
23 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

...
5579

Inloggen