10 april 2018

EU wetgeving staat carob jam toe

Naar aanleiding van een vraag over de status van carob in de context van Richtlijn 2001/113/EG inzake voor menselijke voeding bestemde vruchtenjam of -confituur, -gelei en -marmelade, alsmede kastanjepasta, heeft de Europese Commissie bevestigd dat vruchten van de johannesbroodboom verwerkt mogen worden in jam of marmelade.

vruchten-carob-jam

Carob is afkomstig van de johannesbroodboom, die hoofdzakelijk voorkomt in het Middellands Zeegebied. De vruchten van de boom kunnen worden verwerkt tot jam of marmelade. 

Onduidelijk was of dit volgens de EU-wetgeving ook mag. Onder Bijlage III van Richtlijn 2001/113/EG wordt namelijk niet specifiek naar carob verwezen in de definitie van vruchten.

Heeft u een Professional abonnement, log dan hieronder in om het volledige artikel te lezen.

Meer nieuws

allergenen-voedselinformatieverordening-mosterdzaad
 
22 april 2024

Voorstel tot aanpassing allergenenlijst aangenomen

De Europese Commissie heeft op 17 april een voorstel voor een gedelegeerde verordening aangenomen waarin de allergenenlijst van de...

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

ingredienten-gearomatiseerde-wijn
 
19 februari 2024

Nieuwe EU etiketteringsregels voor gearomatiseerde wijnbouwproducten

Op dranken als sangria, glühwein en vermout moet sinds 8 december 2023 informatie verstrekt worden over de gebruikte ingrediënten. 

...
6021

Inloggen