11 april 2018

EU wetgeving staat carob jam toe

Naar aanleiding van een vraag over de status van carob in de context van Richtlijn 2001/113/EG inzake voor menselijke voeding bestemde vruchtenjam of -confituur, -gelei en -marmelade, alsmede kastanjepasta, heeft de Europese Commissie bevestigd dat vruchten van de johannesbroodboom verwerkt mogen worden in jam of marmelade.

vruchten-carob-jam

Carob is afkomstig van de johannesbroodboom, die hoofdzakelijk voorkomt in het Middellands Zeegebied. De vruchten van de boom kunnen worden verwerkt tot jam of marmelade. 

Onduidelijk was of dit volgens de EU-wetgeving ook mag. Onder Bijlage III van Richtlijn 2001/113/EG wordt namelijk niet specifiek naar carob verwezen in de definitie van vruchten.

Heeft u een Professional abonnement, log dan hieronder in om het volledige artikel te lezen.

Meer nieuws

21 november 2023

Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score

Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

nieuwe-regels-geografische-aanduidingen
 
30 oktober 2023

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen

Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat
23 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

...
6021

Inloggen