28 januari 2018

Europese Consumenten Organisatie wil voedingsprofielen om misleidende claims te voorkomen

De Europese Consumenten Organisatie (BEUC) heeft er opnieuw bij de Europese Commissie op aangedrongen om nu eindelijk eens voedingsprofielen te publiceren. Deze hadden er eigenlijk negen jaar terug al moeten zijn.

De invoering van voedingsprofielen moet ervoor zorgen dat er geen gezondheids- en/of voedingsclaims meer mogelijk zijn op ongezonde producten. Op dit moment kan een product dat vol suiker zit, toch een bewering bevatten waardoor het om een veel gezonder product lijkt te gaan dan daadwerkelijk het geval is. 

Voedingsprofielen kunnen helpen om te bepalen of een product gezond genoeg is om een claim te vermelden. In de claimsverordening 1924/2006 staat dat de Europese Commissie deze profielen uiterlijk in 2009 had moeten publiceren. 

Samen met het Belgische Test Achats/Test Aankoop heeft BEUC tal van voorbeelden van misleidende voedings- en gezondheidsclaims op producten verzameld. BEUC vindt dat er een eind moet komen aan deze misleiding en hoopt dat de Europese Commissie snel met maatregelen komt.

Meer nieuws

allergenen-voedselinformatieverordening-mosterdzaad
 
22 april 2024

Voorstel tot aanpassing allergenenlijst aangenomen

De Europese Commissie heeft op 17 april een voorstel voor een gedelegeerde verordening aangenomen waarin de allergenenlijst van de...

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

ingredienten-gearomatiseerde-wijn
 
19 februari 2024

Nieuwe EU etiketteringsregels voor gearomatiseerde wijnbouwproducten

Op dranken als sangria, glühwein en vermout moet sinds 8 december 2023 informatie verstrekt worden over de gebruikte ingrediënten. 

...
5098

Inloggen