29 januari 2018

Europese Consumenten Organisatie wil voedingsprofielen om misleidende claims te voorkomen

De Europese Consumenten Organisatie (BEUC) heeft er opnieuw bij de Europese Commissie op aangedrongen om nu eindelijk eens voedingsprofielen te publiceren. Deze hadden er eigenlijk negen jaar terug al moeten zijn.

De invoering van voedingsprofielen moet ervoor zorgen dat er geen gezondheids- en/of voedingsclaims meer mogelijk zijn op ongezonde producten. Op dit moment kan een product dat vol suiker zit, toch een bewering bevatten waardoor het om een veel gezonder product lijkt te gaan dan daadwerkelijk het geval is. 

Voedingsprofielen kunnen helpen om te bepalen of een product gezond genoeg is om een claim te vermelden. In de claimsverordening 1924/2006 staat dat de Europese Commissie deze profielen uiterlijk in 2009 had moeten publiceren. 

Samen met het Belgische Test Achats/Test Aankoop heeft BEUC tal van voorbeelden van misleidende voedings- en gezondheidsclaims op producten verzameld. BEUC vindt dat er een eind moet komen aan deze misleiding en hoopt dat de Europese Commissie snel met maatregelen komt.

Meer nieuws

21 november 2023

Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score

Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

nieuwe-regels-geografische-aanduidingen
 
30 oktober 2023

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen

Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat
23 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

...
5098

Inloggen