17 januari 2018

Fosfaat mag worden toegevoegd aan kebab

Voortaan mag fosfaat worden toegevoegd aan döner kebab. Het gebruik van fosfaten zorgt ervoor dat de stukken vlees niet uit elkaar vallen en dat het vlees van de verticale vleesspiezen sappiger blijft.

doner-kebab

De wijziging van de additievenwetgeving is gepubliceerd bij Verordening (EU) 2018/74.

Fosfaten mochten al in een beperkt aantal vleesproducten gebruikt worden, zoals ontbijtworstjes en burgers, maar nog niet aan bevroren kebabvlees worden toegevoegd. Hoewel formeel niet toegestaan, werd dit wel in veel lidstaten gedaan.

Het ENVI-comité heeft nog geprobeerd om het voorstel van de Commissie tegen te houden, maar die motie heeft het net niet gehaald. Het comité vond het beter te wachten op de herevaluatie van de EFSA naar de veiligheid van fosfaten, die voor eind 2018 moet zijn afgerond. Fosfaten worden in verband gebracht met een verhoogd risico hart- en vaatziekten, maar de EFSA acht dat tot nu toe niet bewezen.

Het Wetenschappelijk Comité voor de menselijke voeding heeft fosfaten als veilig beoordeeld en een maximale toegestane dagelijkse inname vastgesteld van 70 mg per kg lichaamsgewicht, uitgedrukt als fosfor.  Om de blootstelling aan toegevoegde fosfaten te beperken wordt de uitbreiding van het gebruik beperkt tot bevroren verticale vleesspiezen.

In bijlage II bij Verordening (EG) nr. 1333/2008 staat de EU-lijst van voor gebruik in levensmiddelen goedgekeurde levensmiddelenadditieven en van de gebruiksvoorwaarden daarvoor.

Meer nieuws

aanpassing-identificatiemerk-vlees-zuivel
 
25 april 2024

Aanpassing vereist van het identificatiemerk voor dierlijke producten

Het identificatiemerk, ook bekend als het “ovaaltje”, dat producenten van levensmiddelen van dierlijke oorsprong op hun producten moeten vermelden,...

allergenen-voedselinformatieverordening-mosterdzaad
 
22 april 2024

Voorstel tot aanpassing allergenenlijst aangenomen

De Europese Commissie heeft op 17 april een voorstel voor een gedelegeerde verordening aangenomen waarin de allergenenlijst van de...

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

5080

Inloggen