18 januari 2018

Fosfaat mag worden toegevoegd aan kebab

Voortaan mag fosfaat worden toegevoegd aan döner kebab. Het gebruik van fosfaten zorgt ervoor dat de stukken vlees niet uit elkaar vallen en dat het vlees van de verticale vleesspiezen sappiger blijft.

doner-kebab

De wijziging van de additievenwetgeving is gepubliceerd bij Verordening (EU) 2018/74.

Fosfaten mochten al in een beperkt aantal vleesproducten gebruikt worden, zoals ontbijtworstjes en burgers, maar nog niet aan bevroren kebabvlees worden toegevoegd. Hoewel formeel niet toegestaan, werd dit wel in veel lidstaten gedaan.

Het ENVI-comité heeft nog geprobeerd om het voorstel van de Commissie tegen te houden, maar die motie heeft het net niet gehaald. Het comité vond het beter te wachten op de herevaluatie van de EFSA naar de veiligheid van fosfaten, die voor eind 2018 moet zijn afgerond. Fosfaten worden in verband gebracht met een verhoogd risico hart- en vaatziekten, maar de EFSA acht dat tot nu toe niet bewezen.

Het Wetenschappelijk Comité voor de menselijke voeding heeft fosfaten als veilig beoordeeld en een maximale toegestane dagelijkse inname vastgesteld van 70 mg per kg lichaamsgewicht, uitgedrukt als fosfor.  Om de blootstelling aan toegevoegde fosfaten te beperken wordt de uitbreiding van het gebruik beperkt tot bevroren verticale vleesspiezen.

In bijlage II bij Verordening (EG) nr. 1333/2008 staat de EU-lijst van voor gebruik in levensmiddelen goedgekeurde levensmiddelenadditieven en van de gebruiksvoorwaarden daarvoor.

Meer nieuws

21 november 2023

Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score

Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

nieuwe-regels-geografische-aanduidingen
 
30 oktober 2023

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen

Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat
23 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

...
5080

Inloggen