18 juni 2017

Gebruik Vinkje toegestaan tot 19 oktober 2018

Het Vinkje, het logo van de Stichting Ik Kies bewust, dat bedoeld is om consumenten makkelijker een gezondere keuze te laten maken in de supermarkt, mag nog een jaar langer gebruikt worden. Dit heeft Minister Schippers (VWS) meegedeeld. Op het moment van aankondiging van de uitfasering van het Vinkje in oktober 2016, werd aangegeven dat producten met het logo na 19 oktober 2017 niet meer in de schappen mochten staan. Het bedrijfsleven heeft echter aangegeven dat deze termijn niet haalbaar is.

vinkje

Overgangsbepalingen

Er geldt een overgangstermijn van 24 maanden vanaf 18 oktober 2016 waarbinnen producten met het Vinkje op de verpakking nog geproduceerd mogen worden. Producten met het Vinkje erop, die uiterlijk op 19 oktober 2018 zijn geproduceerd, mogen worden verkocht tot en met de op de verpakking vermelde houdbaarheidstermijn.

Alternatief voor het Vinkje

Minister Schippers erkent dat het een extra stimulans kan zijn als ook op de voorkant van het etiket duidelijk kan worden gemaakt dat de samenstelling van het product verbeterd is. Door het verdwijnen van het Vinkje is deze prikkel deels verdwenen.

De claimsverordening Verordening (EG) nr. 1924/2006 biedt wel de mogelijkheid om grote reductiestappen van afzonderlijke nutriÇ®nten op het etiket te vermelden, bijvoorbeeld ƒ??bevat 30% minder suikerƒ??. Kleinere productverbeteringen kunnen met het verdwijnen van het Vinkje echter niet meer op de voorkant van het etiket vermeld worden. De minister heeft aangegeven hier binnen de Europese discussie over verbetering van de productsamenstelling aandacht voor te vragen.

Meer nieuws

allergenen-voedselinformatieverordening-mosterdzaad
 
22 april 2024

Voorstel tot aanpassing allergenenlijst aangenomen

De Europese Commissie heeft op 17 april een voorstel voor een gedelegeerde verordening aangenomen waarin de allergenenlijst van de...

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

ingredienten-gearomatiseerde-wijn
 
19 februari 2024

Nieuwe EU etiketteringsregels voor gearomatiseerde wijnbouwproducten

Op dranken als sangria, glühwein en vermout moet sinds 8 december 2023 informatie verstrekt worden over de gebruikte ingrediënten. 

...
5588

Inloggen