19 november 2018

Hof van Justitie: smaak voedingsmiddel kan niet auteursrechtelijk worden beschermd

De smaak van een voedingsmiddel kan niet auteursrechtelijk worden beschermd. Dit heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie bepaald naar aanleiding van een verzoek van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden om juridisch advies.

auteursrecht-smaak

Producent Levola van “Heksenkaas”, een smeerdip met roomkaas en verse kruiden, is van mening dat een product van Smilde “Witte Wievenkaas” inbreuk maakt op de auteursrechten op de smaak van “Heksenkaas”. Volgens Levola is de smaak van “Heksenkaas” auteursrechtelijk beschermd en is de smaak van de “Witte Wievenkaas” een reproductie hiervan. De producent probeerde daarom via een rechtszaak de productie en de verkoop van de “Witte Wievenkaas” te stoppen.

In eerste instantie verloor Levola de zaak, maar de producent ging in hoger beroep. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden moest zich in hoger beroep over de zaak uit spreken, maar kwam er niet uit. Daarom werd aan het Hof van Justitie gevraagd of de smaak van een voedingsmiddel kan worden beschermd op grond van de richtlijn inzake het auteursrecht.

Het Hof heeft nu geconcludeerd dat de smaak van een voedingsmiddel niet auteursrechtelijk kan worden beschermd, omdat het niet kan worden aangemerkt als “werk” in de zin van Richtlijn 2001/29/EG. Om iets aan te merken als "werk", moet er sprake zijn van een oorspronkelijke intellectuele schepping en deze oorspronkelijke intellectuele schepping moet tot “uitdrukking” worden gebracht. De smaak van een voedingsmiddel kan niet nauwkeurig en objectief worden uitgedrukt. Ook met technische middelen is het niet mogelijk de smaak nauwkeurig en objectief te identificeren.

Het is nu aan de nationale rechter om uitspraak te doen over de zaak, waarbij de uitspraak overeen moet komen met de beslissing van het Hof.

Meer nieuws

21 november 2023

Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score

Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

nieuwe-regels-geografische-aanduidingen
 
30 oktober 2023

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen

Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat
23 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

...
6396

Inloggen