18 november 2018

Hof van Justitie: smaak voedingsmiddel kan niet auteursrechtelijk worden beschermd

De smaak van een voedingsmiddel kan niet auteursrechtelijk worden beschermd. Dit heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie bepaald naar aanleiding van een verzoek van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden om juridisch advies.

auteursrecht-smaak

Producent Levola van “Heksenkaas”, een smeerdip met roomkaas en verse kruiden, is van mening dat een product van Smilde “Witte Wievenkaas” inbreuk maakt op de auteursrechten op de smaak van “Heksenkaas”. Volgens Levola is de smaak van “Heksenkaas” auteursrechtelijk beschermd en is de smaak van de “Witte Wievenkaas” een reproductie hiervan. De producent probeerde daarom via een rechtszaak de productie en de verkoop van de “Witte Wievenkaas” te stoppen.

In eerste instantie verloor Levola de zaak, maar de producent ging in hoger beroep. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden moest zich in hoger beroep over de zaak uit spreken, maar kwam er niet uit. Daarom werd aan het Hof van Justitie gevraagd of de smaak van een voedingsmiddel kan worden beschermd op grond van de richtlijn inzake het auteursrecht.

Het Hof heeft nu geconcludeerd dat de smaak van een voedingsmiddel niet auteursrechtelijk kan worden beschermd, omdat het niet kan worden aangemerkt als “werk” in de zin van Richtlijn 2001/29/EG. Om iets aan te merken als "werk", moet er sprake zijn van een oorspronkelijke intellectuele schepping en deze oorspronkelijke intellectuele schepping moet tot “uitdrukking” worden gebracht. De smaak van een voedingsmiddel kan niet nauwkeurig en objectief worden uitgedrukt. Ook met technische middelen is het niet mogelijk de smaak nauwkeurig en objectief te identificeren.

Het is nu aan de nationale rechter om uitspraak te doen over de zaak, waarbij de uitspraak overeen moet komen met de beslissing van het Hof.

Meer nieuws

allergenen-voedselinformatieverordening-mosterdzaad
 
22 april 2024

Voorstel tot aanpassing allergenenlijst aangenomen

De Europese Commissie heeft op 17 april een voorstel voor een gedelegeerde verordening aangenomen waarin de allergenenlijst van de...

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

ingredienten-gearomatiseerde-wijn
 
19 februari 2024

Nieuwe EU etiketteringsregels voor gearomatiseerde wijnbouwproducten

Op dranken als sangria, glühwein en vermout moet sinds 8 december 2023 informatie verstrekt worden over de gebruikte ingrediënten. 

...
6396

Inloggen