03 november 2017

Honey & More moet niet toegelaten voedings- en gezondheidsclaims verwijderen

Naar aanleiding van een klacht heeft de Stichting Reclame Code aanbevolen dat webshop Honey & More gezondheidsclaims en voedingsclaims, die gemaakt worden over honing en bijenproducten, van de website verwijderd.

honing

Op de website van het bedrijf werden diverse medische claims, niet-geautoriseerde gezondheidsclaims en niet toegelaten voedingsclaims vermeld.

Zo beweerde het bedrijf: "Pure honing draagt namelijk verschillende gezondheidsvoordelen met zich vanwege de samenstelling van vitamines, proteïnes, enzymen en antioxidanten. Dit zijn voedingsstoffen die bijdragen aan het herstel en het voorkomen van lichamelijke kwalen." Gezondheidsclaims mogen alleen worden gebruikt, indien de claims door de Europese Commissie zijn goedgekeurd. Voor honing zijn geen gezondheidsclaims toegelaten. Het is dan ook niet toegestaan op het etiket of in de reclame van levensmiddelen, de indruk te wekken dat honing een positief effect heeft op de gezondheid.

Voedingsclaims mogen alleen, als de betreffende claim is opgenomen in de bijlage bij Verordening (EG) nr. 1924/2006 en als aan de daar vermelde voorwaarden is voldaan. Het bedrijf vermelde ten onrechte voedingsclaims zoals 'zeer rijk aan' en 'verhoogde hoeveelheden'. 

Verder claimde de webshop dat koninginnegelei zeer goed werkt tegen o.a. lusteloosheid en depressiviteit. Hier is sprake van een medische claim. Medische claims op levensmiddelen zijn in principe niet toegestaan. Het gebruik van medische claims leidt er in veel gevallen toe, dat levensmiddelen worden beschouwd als geneesmiddelen. Voor geneesmiddelen is een handelsvergunning verplicht volgens de Geneesmiddelenwet. 

In haar verweer reageerde het bedrijf dat zij niet op de hoogte was van dergelijke beperkingen met betrekking tot reclame-uitingen. Naar aanleiding van de klacht heeft de adverteerder inmiddels gedeeltelijk maatregelen genomen.

Meer nieuws

21 november 2023

Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score

Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

nieuwe-regels-geografische-aanduidingen
 
30 oktober 2023

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen

Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat
23 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

...
3126

Inloggen