02 november 2017

Honey & More moet niet toegelaten voedings- en gezondheidsclaims verwijderen

Naar aanleiding van een klacht heeft de Stichting Reclame Code aanbevolen dat webshop Honey & More gezondheidsclaims en voedingsclaims, die gemaakt worden over honing en bijenproducten, van de website verwijderd.

honing

Op de website van het bedrijf werden diverse medische claims, niet-geautoriseerde gezondheidsclaims en niet toegelaten voedingsclaims vermeld.

Zo beweerde het bedrijf: "Pure honing draagt namelijk verschillende gezondheidsvoordelen met zich vanwege de samenstelling van vitamines, proteïnes, enzymen en antioxidanten. Dit zijn voedingsstoffen die bijdragen aan het herstel en het voorkomen van lichamelijke kwalen." Gezondheidsclaims mogen alleen worden gebruikt, indien de claims door de Europese Commissie zijn goedgekeurd. Voor honing zijn geen gezondheidsclaims toegelaten. Het is dan ook niet toegestaan op het etiket of in de reclame van levensmiddelen, de indruk te wekken dat honing een positief effect heeft op de gezondheid.

Voedingsclaims mogen alleen, als de betreffende claim is opgenomen in de bijlage bij Verordening (EG) nr. 1924/2006 en als aan de daar vermelde voorwaarden is voldaan. Het bedrijf vermelde ten onrechte voedingsclaims zoals 'zeer rijk aan' en 'verhoogde hoeveelheden'. 

Verder claimde de webshop dat koninginnegelei zeer goed werkt tegen o.a. lusteloosheid en depressiviteit. Hier is sprake van een medische claim. Medische claims op levensmiddelen zijn in principe niet toegestaan. Het gebruik van medische claims leidt er in veel gevallen toe, dat levensmiddelen worden beschouwd als geneesmiddelen. Voor geneesmiddelen is een handelsvergunning verplicht volgens de Geneesmiddelenwet. 

In haar verweer reageerde het bedrijf dat zij niet op de hoogte was van dergelijke beperkingen met betrekking tot reclame-uitingen. Naar aanleiding van de klacht heeft de adverteerder inmiddels gedeeltelijk maatregelen genomen.

Meer nieuws

aanpassing-identificatiemerk-vlees-zuivel
 
25 april 2024

Aanpassing vereist van het identificatiemerk voor dierlijke producten

Het identificatiemerk, ook bekend als het “ovaaltje”, dat producenten van levensmiddelen van dierlijke oorsprong op hun producten moeten vermelden,...

allergenen-voedselinformatieverordening-mosterdzaad
 
22 april 2024

Voorstel tot aanpassing allergenenlijst aangenomen

De Europese Commissie heeft op 17 april een voorstel voor een gedelegeerde verordening aangenomen waarin de allergenenlijst van de...

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

3126

Inloggen